Hanojā atzīmēs grandiozo pilsētas tūkstošgadi

Pat Āzijas pazinējiem no Hanojas vājprātīgās satiksmes aizraujas elpa. Pa Vjetnamas galvaspilsētas ielām un reizēm arī gājēju ietvēm katru dienu pārvietojas simtiem tūkstoši mopēdu un motorolleru. Tie traucas arī pa senajām un interesantajām vecpilsētas ielām, kas šādai satiksmes intensitātei nav piemērotas. Briesmīgajai satiksmei gan nav jāattur interesenti no vizītes, jo Hanoja 2010. gadā svinēs 1000. jubileju.

Par godu svinīgajam notikumam valdība rīkos milzu svētkus ar mazliet komunistiskām niansēm, piemēram, propagandas plakātu sacensības vai eseju konkursu par darbaļaužu kultūru. Īpaši svētkiem tiks izlieti simts zelta bungu šķīvju, kas ieskandinās jubilejas svētkus 10.10.2010.

Teiksma par Hanojas dibināšanu vēsta, ka 1010. gadā ķēniņš Ly Thai Tho nonāca pie Sarkanās upes, lai tur dibinātu pilsētu. Viņš redzēja no upes kāpjam ārā pūķi, tāpēc nosauca pilsētu par Thang Long - kāpjošo pūķi. Vienā no upes līkumiem, ko vjetnamiešu valodā sauc par ha noi, ķēniņam parādījies balts zirgs, tāpēc tur tikusi celta citadele. Vārds Hanoja ir izdzīvojis, bet senā citadele jau sen iznīcināta.

To amatnieku pēcnācējus, kas apmetās citadeles pakājē, vēl aizvien var sastapt līkumotajās vecpilsētas ieliņās. Tieši tur apmeklētājus sagaida kulināri brīnumi un aizraujoša ikdiena. Lielākā daļa gidu un ceļojuma pavadoņu izvadā tūristus pa valsts dibinātāja Ho Ši Mina muzeju un mauzoleju, bet mazās ieliņas noteikti ir ne mazāk aizraujošas.

Hanojas galveno ielu nosaukumos ietilpst vārds "hang", kas nozīmē "prece". Ko šajās ielās pārdod jau gadsimtiem ilgi, top skaidrs no to nosaukumiem - Zīda iela, Kurpju iela, Sāls iela. Aptieku ielas veikaliņos stāv maisi un burkas ar žāvētām ogām, lapām vai sēnēm, bet aptiekas personāls darbojas ar dīvainiem koka žagariņiem, kas, kā izrādās, ir saldinātājs, kas rūgtas zāles padara saldākas. Kādā no plauktiem redzamas pudeles, kur alkoholā ievietotas čūskas un ķirzakas. Runā, ka brūvējums liek spēcīgi sasparoties vīriešu potencei. Valdība un aktīvisti gan cīnās pret šo māņticību, lai novērstu apdraudēto dzīvnieku iznīcināšanu, un par eliksīru tirgošanu draud bargs sods, tomēr korupcija un kukuļi panāk savu.

Kāds cits veikals piepildīts ar stipro vjetnamiešu kafiju - to sauc par no nong un tā ir ļoti brūna un karsta. Kafiju servē espreso tasītēs, pievienojot kādu šļuku kondensētā piena. Cena - 40 centi. Mazo bodi nevar ne salīdzināt ar franču kolonistu rajona šikajām kafejnīcām, tomēr jāatzīst, ka kafijas bodītei ir daudz vairāk šarma.

Franču kolonisti ietekmējuši arī valodu Hanojā - pho ma ir siers un tas radies no franču fromage, bet kūkas sauc par ga to un šī vārda izcelsme meklējama franču gâteau. Šaurajās ieliņās atrodami ļoti daudzi eksotiski gardumi, piemēram, ingvera zupa ar saldiem rīsu knēdeļiem ar sezama un kokosriekstu pildījumu. Cena - tie paši 40 centi un tāpēc klientu te netrūkst.

Pārmaiņas un modernisms gan arī manāmi 1000 gadu vecajā pilsētā. Daudzviet bodītes atrodas sienu pie sienas ar bāriem, restorāniem, viesnīcām un pazīstamu zīmolu veikaliem. Tūristi var atrast suvenīrus jebkur, jo veikaliņu ir daudz. Suvenīri ir šalles, lakojumi vai slavenu mākslas darbu kopijas no fabrikām. Vjetnamieši vārdu copyright (autortiesības) uztver burtiski - tiesības kopēt, tāpēc Rembranta gleznas te pārdod kvadrātmetriem vien.

Vecpilsēta ir bezcerīga pārapdzīvota - desmit hektāru platībā mīt 90 000 cilvēku. Daudzas mājas ir tikai divus vai trīs metrus platas, bet, ai, cik garas... Tuneļveidīgajās mājās valda pustumsa un putekļi un pilsētas valdība jau vairākkārt pieteikusi, ka vecpilsēta tiks pamatīgi atjaunota, tomēr iedzīvotāji nevēlas pārcelties uz pilsētas nomalēm, tāpēc viss paliek pa vecam. Vecāki cilvēki šaurajās ieliņās sastopami salīdzinoši maz, 70% dzīvojošo ir trīsdesmitgadnieki un jaunāki ļaudis. Jaunajiem te ir trīs prioritātes - nauda, bagātība un labklājība. Tas, kam to izdevies to sasniegt, uz labākā pieejamā motorollera braukā no viena modes veikala uz otru. Nesen kādā aptaujā noskaidrots, ka daudzu jauno vjetnamiešu elks un paraugs ir korporācijas Microsoft dibinātājs Bils Geitss. Komunistiskā valdība bija satriekta un steigšus laida klajā TV sēriju par tēmu "Kā dzīvot un strādāt pēc Ho Ši Mina parauga". Nav gan zināms, vai pārraidei bijis daudz piekritēju.

Praktiska informācija:

Lai iebrauktu Vjetnamā, nepieciešama vīza. Hanojas klimats vasarā ir subtropiski karsts un mitrs, bet ziemā salīdzinoši vēss - ap +20 grādu pēc Celsija. Labākā tūrisma sezona - no oktobra līdz aprīlim. Valūta - par 100 eiro saņem 2,6 miljonus dongu. Lidostā un pilsētā ir valūtas maiņas punkti. Bankomātos ar kredītkartēm var izņemt naudu. Pirms došanās uz Hanoju ieteicams veikt vakcinācijas pret stingumkrampjiem, difteriju, poliomielītu, A un B hepatītu. Dengue vīruss izplatīts lielākoties valsts dienvidos, tomēr aizsardzība pret kukaiņu kodumiem ir ieteicama.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Luksus klases piedāvājumi - Taizeme Estravel Latvia
Esat pelnījuši - izbaudīt unikālu pieredzi, augstākās klases apkalpošanu un ņemt no dzīves vairāk! Dažādi Luksus piedāvājumi atpūtai Taizemē. | Skatīt vairāk
no 610 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 30.04.2024 ALBĀNIJA jau no 30.05. Latvia Tours
Klimats ir ideāli piemērots tiem, kam patīk siltums un saule, bet kas nevēlas karstumu. Temperatūra vasarā svārstās no 25 līdz 28 grādiem pēc Celsija | Skatīt vairāk
no 589 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 30.04.2024 Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” | Skatīt vairāk
Plāno kāzas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Iedvesmojies populārākajām laulību slēgšanas vietām Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Nikos Travel
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.41040301sec.