Indijas svētā upe ir indīga [1]

Metāna burbuļi paceļas no melnās zampas, ko vien attāli vēl var nosaukt par ūdeni - Jamunas upe, kurā vairs nemīt ne dzīvnieki, ne augi, nepanesami ož. Kāds bezpajumtnieks ar upes ūdeni skalo seju, bet zem netālā tilta uz pašdarinātiem plostiem pulcējas atkritumu mednieki, kas kāro izmakšķerēt no upes autobraucēju izmestās drazas.

Hinduisti Jamunas upi uzskata par svētu, tomēr valdošā elite, politiķi un paši cilvēki ļauj "Dievietei Jamunai" iet bojā. Jamuna ir pati netīrākā upe Indijā un viena no indīgākajām visā pasaulē. Vides zinātnieki jau tagad brīdina, ka Ņūdeli, kam upe tek cauri, draud ekoloģiska katastrofa. Upe iet bojā gandrīz ar sabiedrības piekrišanu un pilsētā tā gandrīz nemaz nav redzama, jo Jamunas gultnes vietā uzcelta autostrāde, bet upe aizmūrēta aiz betona. Tiek lēsts, ka vien divas piektdaļas no 14 miljoniem Ņūdeli iedzīvotāju upi vispār kādreiz ir redzējuši. Kādas cerības ir izglābt ko tādu, ko cilvēki pat nepazīst?

Jamuna ir skaista - pirms tā ietek Ņūdeli un tiek piesārņota. Pirms pilsētas robežas virs Jamunas lidinās putni, zvejnieki ķer zivis un ūdens ir tīrs, bet Ņūdeli teritorijā upē ietek astoņpadsmit kanāli, kas pilni ar fekālijām, industriālajiem atkritumiem un smagajiem metāliem. Varas iestādes neiesaka toksisko ūdeni izmantot pat dzīvnieku mazgāšanai un to lieto vien fabriku iekārtu atvēsināšanai. Neskatoties uz to, bezpajumtniekiem cita ūdens nav. Viņi Jamunā mazgā drēbes un mazgājas paši, nepieciešamības gadījumā pat filtrē, vāra un lieto uzturā.

Jamuna ir 1370 kilometru gara un Ņūdeli teritorijā tā ir 22 kilometrus, tomēr tieši tur rodas 80% upes piesārņojuma. Vēl deviņus procentus sagādā Agras pilsēta, kur atrodas Tadžmahals - tūrisma objekts, ko apmeklē miljoniem cilvēku no visas pasaules. Jamuna ietek Gangā, vēl svētākā un zināmākā Indijas upē.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 zigurds 03/27/2010 13:07 Esmu tik daudz celjojis, ka vairaaku eksotisko valstu netiiriiba man vairs neraadaas caur rozaa brilleem un bez naivaas sajuusmas atliek tikai pati realitaate-netiiriiba ir netiiriiba un Indija shajaa zinjaa ir vieno no pasaules liidereem.To visu aprakstot,sanaaktu pabieza un pretiiga graamata.

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Populārākais Itālijas pludmales kūrorts! Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 487 EUR
Ernsta Glika vārds mūsdienu Alūksnē Alūksnes TIC
Atzīmējot mācītāja un skolotāja Ernsta Glika 370.gadadienu, aicinām doties aptuveni 4 kilometrus garā pastaigā iepazīstot vietas Alūksnē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.05.2024 - 24.05.2024 SINAGOGAS STĀSTI. ZUDUSĪ EBREJU KOPIENA VA Talsu novada TIC
Maija mēnesī Valdemārpils Tūrisma informācijas centrs turpina sarunu ciklu ČALOT 25.maijā aicinot ciemos Žaņa Lipkes memoriāla direktori Lolita | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.04.2024 - 25.05.2024 “ŠEFA UZKODAS” pasākumu mājas Dvietē TAKA
Dvietē atrodas pasākumu māja, kuru var rezervēt un rīkot pilnīgi jebko! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Dobeles novada TIC
,


Rēzeknes pilsētas TIC
,


Atpūtas komplekss “Miķelis”
,


Skrundas muiža
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.79868603sec.