Nāves jūra gandrīz pilnīgi izžuvusi arī pirms 125 tūkstošiem gadu

Gadiem ilgi Nāves jūrai draud absolūta izžūšana. Tagad pētnieki noskaidrojuši, ka tā nav pirmā reize, kad īpaši sāļajai jūrai draud pilnīgs ūdens zudums, - arī pirms 125 tūkstošiem gadu notikuši līdzīgi procesi, ziņo Jeruzalemes universitāte. Nāves jūra ir viszemāk esošā jūra uz Zemeslodes, un ūdens līmeņa pazemināšanās tajā raisa bažas ekspertos.

Pasaules sāļākā jūra aizņem aptuveni 700 kvadrātkilometru lielu platību un ir sadalīta divās ūdenstilpēs. Ziemeļu daļā, kas ir dabiska, ūdens līmenis ik gadu samazinās par vienu metru, turpretim mākslīgi izveidotajā dienvidu daļā tas paaugstinās, pateicoties sāls izgulsnējumiem. Starptautiska zinātnieku komanda veikusi grunts izpētes urbumus Nāves jūrā, un tie atklājuši, ka klimata pārmaiņu rezultātā reģionā pirms 125`000 gadiem Nāves jūra arī gandrīz pilnībā izsusējusi. Urbumi veikti 2010. un 2011. gadā divās vietās aptuveni 300 metru dziļumā.

250 metru dziļumā zem jūras līmeņa pētnieki atklājuši biezu sāls izgulsnējumu slāni, - tas liecina par ūdens iztvaikošanu. Virs sāls slāņiem konstatētas dubļiem līdzīgi zemes slāņi, kas ir pēdas no vēlākiem ūdens bagātiem periodiem. Zinātnieki uzskata, ka šie atradumi liek vēl vairāk satraukties par Nāves jūras pašreizējo stāvokli, jo mūsdienās jūras līmeņa pazemināšanos galvenokārt izraisa cilvēka darbības. Patlaban ūdens līmenis Nāves jūrā ir 426 metrus zem jūras līmeņa. Galveno Nāves jūras pieteci veido Jordānas upe, bet noteces jūrai nav un ūdeni tā zaudē tikai iztvaikošanas ceļā. Pētnieki uzskata, ka no Jordānas tiek izsūknēts par daudz saldūdens, taču jāņem vērā, ka upe ir svarīgākais saldūdens ieguves avots izraēliešiem, palestīniešiem un jordāniešiem.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ekskursiju piedāvājums. Grieķija Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 2-3* viesnīcās, puspansija un ekskursiju programma // Kavala - Soloniki - Janica - Meteora - Joana - Delfi - | Skatīt vairāk
no 1099 EUR
Luksus klases piedāvājumi - Taizeme Estravel Latvia
Esat pelnījuši - izbaudīt unikālu pieredzi, augstākās klases apkalpošanu un ņemt no dzīves vairāk! Dažādi Luksus piedāvājumi atpūtai Taizemē. | Skatīt vairāk
no 610 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 11.05.2024 Sala ar unikālu skaistumu! Latvia Tours
Korfu pludmales ir vienas no labākajām un tīrākajām, aptuveni 30 no tām piešķirts Zilais karogs. | Skatīt vairāk
no 469.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.05.2024 - 09.05.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.4764421sec.