Avarējušais kruīza kuģis "Costa Concordia" draud sabrukt no paša svara

Pirms mēneša pie Itālijas piekrastes avarējušais kruīza laineris „Costa Concordia” turpina slīdēt pa rifu dziļāk ūdenī, turklāt paša svara dēļ tam draud pārlūšana. Uz kuģa borta joprojām ir tūkstošiem tonnu degvielas.

Vēl pirms pāris dienām virs ūdens bija kuģa komandtiltiņš, bet nu tas jau pazudis zem ūdens līmeņa. Cik straujas var būt pārmaiņas kuģa stāvoklī, neviens prognozēt nevar, un tas apdraud glābšanas darbus un līdz ar tiem – arī visu piekrastes zonu, jo kuģī vēl atrodas tonnām degvielas. Kuģim salūstot vai iegrimstot, tā var noplūst ūdenī, izraisot ievērojamu ekoloģisko katastrofu. Tā kā kuģis guļ uz sāniem, ielūšanas briesmas ir vēl lielākas, - kuģis šādā pozīcijā ilgi nevar noturēt pats savu svaru – 140`000 tonnas.

Līdz šim glābējiem izdevies iztukšot tikai vienu degvielas tvertni, kurā atradās 103 kubikmetri degvielas. Salīdzinot ar lainerī esošajām 2`400 tonnām degvielas, tas gan ir visai neliels daudzums. Lai izsūknētu visu degvielu, būs nepieciešamas 28 dienas, bet nav skaidrs, vai kuģa korpuss tik ilgi izturēs. Par to liecina ne tikai kuģa acīmredzamā iegrimšana, bet arī pēdējo dienu apsekošanas darbi, ko veikuši tehniķi un nirēji. Šobrīd kuģa priekšgals un pakaļgals iestrēdzis starp divām klintīm, bet, ja kuģa korpuss zemūdens straumju darbības rezultātā savērpsies, tas var neizturēt spiedienu, - kuģa pakaļgalā jau konstatētas vairākas plaisas. Ja savukārt klints gabals, uz kura uzsēdies kuģa pakaļgals, nolūzīs, „Costa Concordia” ieslīdēs vēl par 70 metriem dziļāk ūdenī.

Kuģi satricinājuši arī spridzināšanas darbi, kas tika veikti, lai iekštelpās meklētu katastrofas upurus, un tieši to radītās izmaiņas kuģa stabilitātē un iekšējā spriegumā apvienojumā ar kuģa nedabisko pozīciju – guļus uz sāniem – šobrīd radot vislielāko drošības apdraudējumu, uzskata Nīderlandes uzņēmuma inženieri, kas pārrauga glābšanas darbus.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 15.05.2024 Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam! Latvia Tours
NORĀDI VĒLMES -> SAŅEM PIEDĀVĀJUMU ČARTERCEĻOJUMAM 30 MIN LAIKĀ MĒS PALĪDZĒSIM SAPŅIEM ĪSTENOTIES! ;) | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 08.05.2024 - 18.05.2024 Iepazīsti dabas takas un parkus Bauskā Bauskas TIC
Iepazīsti Bauskas apkārtnes dabas takas un parkus! | Skatīt vairāk
Saulaina atpūta Kosta Blanka  Atlantic Travel
Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no | Skatīt vairāk
no 715 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 17.05.2024 Māra Upmane-Holšteine un Aigars Apinis Valmieras TIC
19.maijā pl.16.00 aicinām uz Stāstnieku Pēcpusdienu Akustikā kopā ar mūziķi Māru Upmani-Holšteini un aktieri Aigaru Apini. | Skatīt vairāk
40 EUR
Uzņēmumi


Novatours
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.55750704sec.