Iepazīstieties! – pasaules skaistākie vulkāni un geizeri

Vulkāni un to „radinieki” geizeri kopš aizlaikiem fascinējuši cilvēkus ar savu neparasto skaistumu un biedējuši ar iznīcinošo spēku. Ik gadu miljoniem tūristu apmeklē gan snaudošos, gan ilgstoši aktīvos vulkānus, piemēram, Stromboli, Jasuru, Santjagito un citus, lai tuvumā iepazītu šo dabas fenomenu.

 

Pasaulē šobrīd ir ap 600 aktīvu vulkānu, daži no kuriem karstu lavu izverd gadu tūkstošiem ilgi, bet citi snauž, līdz atmostas bez brīdinājuma un izraisa haosu plašā reģionā. Praktiski visus ugunsspļāvējus kalnus apvij mīti un leģendas – cits tiek uzskatīts par noslēpumainu dievu mājokli, cits – par vārtiem uz elli. No Etnas Itālijā un Islandes Eijafjadlajegidla līdz mītiskajiem vulkāniem Indonēzijā – šie ir iespaidīgākie pasaules vulkāni un geizeri:

 

1. Stromboli vulkāns Dienviditālijā ir Eiropas aktīvākais vulkāns, kas lavu izverd vairākas reizes stundā. Antīkās pasaules jūrasbraucēji kvēlojošo lavu izmantoja kā bāku.

Stromboli webcam

2. Islandes geizera Strokkur kārtējā izvirduma laikā ik pēc trīs līdz piecām minūtēm gaisā uzšaujas ap 25 – 35 metrus augsts verdoša ūdens stabs, dažkārt pat līdz trīs reizēm pēc kārtas. Geizers atrodas Tingvelira Nacionālajā parkā Haukadalura geizeru ielejā valsts dienvidu daļā.

3. Vakara krēslā Etnas kvēlojošās lavas straumes Sicīlijā (Itālija) izskatās īpaši iespaidīgi. Etnas salīdzinoši vieglā pieejamība piesaista daudz tūristu, kas gan ne vienmēr ir parūpējušies par pietiekamu tehnisko nodrošinājumu kalnu negadījumu risināšanai.

Etna webcam

4. Aprīlī paies divi gadi kopš pēdējā laika slavenākā vulkānu izvirduma. Protams, runa ir par ledāju milzi Eijafjadlajegidlu Islandē, kura izsviestais vulkānisko pelnu mākonis parūpējās par nopietniem sarežģījumiem Eiropas gaisa satiksmē uz vairākām nedēļām.

5. „Elles rīkle” – pie šāda neglaimojoša apzīmējuma ticis Niragongo vulkāns Kongo Demokrātiskajā Republikā Centrālāfrikā. Pēdējo reizi tas izvirda 2002. gadā, kad vienā vulkāna sānā atvērās jauna plaisa un ārā izplūda liels karstas lavas daudzums.

6. Humīnskābes iekrāsojušas ūdeni Papandaijana vulkāna apkārtnē Javas salā spilgti sarkanos un rudos toņos. Pēdējais vulkāna izvirdums arī datēts 2002.gadā, atstājot aiz sevis pilnībā iznīcinātu ainavu.

7. Indonēzijā ir 117 aktīvi vulkāni, un tieši šajā reģionā notikuši spēcīgākie līdz šim zināmie vulkānu izvirdumi, zemestrīces un cunami. Viens no lielākajiem Indonēzijā ir Batu Tara vulkāns.

8. Vēl viens Indonēzijas milzis ir Bromo vulkāns, kas pēdējo reizi izvirda 2010. gada novembrī. Tā eksplozija bija tik spēcīga, ka logu rūtis izbira pat vairāk nekā četrus kilometrus attālās apdzīvotās vietās.

9. Jelloustunas vulkāns ASV Klinšu kalnos tiek raksturots kā augsti eksplozīvs. Tā apkārtnē Jelloustounas Nacionālajā parkā atrodas termālie avoti, kuru sarkanīgo krāsu nodrošina siltumu mīlošas aļģes.

10. Fuego vulkāns ir viens no daudzajiem aktīvajiem vulkāniem Gvatemalā Centrālamerikā, tā izvirdumi notiek ar nevienmērīgiem intervāliem visu laiku.

11. Ziemeļčīles termālajā apgabalā El Tatio 4280 metru augstumā ūdens vārīšanās temperatūra nelielā gaisa spiediena dēļ ir zem parastajiem simts grādiem, un tā arī ir temperatūra ūdenim, kas nemitīgi tiek izsviests gaisā no neskaitāmiem geizeriem.

12. Čīles vulkāns Villarica ir aktīvs jau vairāk nekā 50 gadus – dziļi vulkāna krāterī pastāvīgi vārās neliels lavas ezers. Spēcīgākais pēdējā laika izvirdums notika 1971. gadā, kad bojā gāja 15 cilvēki.

villarrica webcam

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brauc ar klasi Alūksni! Alūksnes TIC
Skolēniem viens no gaidītākajiem notikumiem neatkarīgi no mācību mēneša un gadalaika, ir klases ekskursijas kopā draugiem un saviem skolotājiem! | Skatīt vairāk
no 3.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 30.04.2024 Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 30.04.2024 Saulaina atpūta Kosta Blanka  Atlantic Travel
Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no | Skatīt vairāk
no 715 EUR
25.maijā norisināsies Lielais plosts TAKA
25. maijā Dabas parka “Daugavas loki” teritorijā norisināsies ikgadējs Vislatvijas ūdens tūristu saiets “Lielais plosts”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.16522813sec.