Kosmosa tūrisms: NASA izdod noteikumus komerciāliem ceļojumiem uz Mēnesi

ASV kosmosa aģentūra NASA ir norūpējusies par to, ka Mēness varētu kļūt par „masu tūrisma” objektu: Ķīna, Indija un vēl dažas valstis plāno atklāt komerciālus reisus uz Zemes pavadoni. Paužot bažas par ASV kosmosa izpētes vēstures mantojumu – pirmo ASV astronautu atstātajām liecībām un aprīkojumu, NASA izdevusi ieteikumus, ar kuriem vēlas regulēt kosmosa tūrismu. NASA galvenais mērķis ir aizsargāt „Apollo” reliktus – karogus, mērinstrumentus un citas lietas, kas atrodas uz Mēness jau vairāk nekā 40 gadus.

Bez tā, ka vairākas valstis tuvāko gadu laikā plāno uzsākt komercceļojumus uz Zemes pavadoni, Mēness mieru līdz 2015.gadam gatavojas traucēt arī Google Lunar X Prize sacensību dalībnieki, izgatavojot un nosūtot uz Mēnesi robotu, kura uzdevums būs veikt 500 metru attālumu un uzņemt video HD formātā. Sacensību rīkotāji jau paziņojuši, ka ievēros uz 93 lapām publicētos NASA ieteikumus Mēness „vēsturisko vietu” aizsardzībai.

Lai nerastos nekādi pārpratumi, NASA vēlreiz apstiprinājusi: viss, kas pēc „Apollo” ekspedīcijām palicis uz Mēness, ir ASV valdības īpašums pat tajā gadījumā, ja vairs netiek izmantots un nefunkcionē. Aizsardzības statuss pēc NASA ekspertu domām ir ir piešķirams arī astronautu pēdu nospiedumiem Mēness virsmā un Mēness zondes radītajiem krāteriem.

NASA ieteikumos pieprasīts, lai visas nolaišanās uz Mēness notiktu ne tuvāk kā divu kilometru attālumā no „Apollo” nolaišanās vietas, un pamato šo prasību ar argumentu, ka gaisā uzmestās smiltis un akmeņi varētu iznīcināt vēsturisko vietu, jo neesošās atmosfēras dēļ tie lidos simtiem metrus tālu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Padastes muiža - romantiska atpūta Estravel Latvia
2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām | Skatīt vairāk
no 335 EUR
🇬🇷 KRĒTA tikai no 243 EUR/pers.! Latvia Tours
Fantastiskas košas dabas ainavas, saules pielietas pludmales, daudzveidīga virtuve un nesteidzīgs dzīvesstils. Izbaudiet vasaras brīvdienu pilnību | Skatīt vairāk
no 243 EUR
Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam! Latvia Tours
NORĀDI VĒLMES -> SAŅEM PIEDĀVĀJUMU ČARTERCEĻOJUMAM 30 MIN LAIKĀ MĒS PALĪDZĒSIM SAPŅIEM ĪSTENOTIES! ;) | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.05.2024 - 11.05.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.63460898sec.