Ēģiptē un Sudānā arheologi uziet jaunas piramīdas

Varētu padomāt, ka pētniekiem jau sen izdevies apzināt visas Āfrikas piramīdas, taču tā nebūt nav – divi nesen veikti atklājumi liecina, ka cilvēci, šķiet, sagaida vēl daudzi, mūsu priekšteču radīti pārsteigumi.

Arheologu komanda, strādājot Ēģiptes pilsētā Luksorā, nesen paziņojusi par Kaja piramīdas atklāšanu – tā, domājams, ir atdusas vietas kādam augstam faraona Ramzesa II ierēdnim jeb vezīram. Piramīda celta no saulē izkaltētiem dubļu ķieģeļiem un, kā uzskata pētnieki, reiz bijusi gandrīz 15 metrus augsta.

Mūsu ēras septītajā un astotajā gadsimtā Kaja piramīda tikusi demontēta, pārveidojot to par koptu kristiešu mītni. Hieroglifu raksts uz ķieģeļiem, kuri saglabājušies līdz mūsdienām, arheologiem pavēstījis, kam tā piederējusi.

2013. gada februārī arheologi ziņoja par vēl kādu atradumu Āfrikā – izrakumu poligonā Sedeingā (Sudāna) atrasti pamati vismaz 35 piramīdām, no kurām gan līdz mūsdienām saglabājušās tikai drupas. Šīs būves, domājams, ir aptuveni 2 000 gadu vecas, un tās reiz atradušās nūbiešu Kušas karaļvalsts teritorijā, kura pastāvēja no aptuveni 10. gadsimta pirms mūsu ēras līdz 350. gadam mūsu ērā.

Sedeingā atrastās piramīdveida kapenes ir nelielas – to izmēri variē no 76 centimetriem līdz 6,7 metriem.

Lai nu kā, var šķist dīvaini, kādēļ pētniekiem gadsimtiem ilgi nav izdevies atklāt šīs senās celtnes. Taču tas skaidrojams ar plūstošajām smiltīm un eroziju – pretēji labi pazīstamajām Gīzas un Sakaras piramīdām, gan Luksorā, gan Sedeingā atrastās ir visai nelielas, tādēļ viegli pazūd pat pieredzējušu pētnieku skatieniem. Turklāt daudzas no tām bijušas celtas, izmantojot mazvērtīgākus materiālus, tostarp, kā šajā gadījumā, dubļu ķieģeļus.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Larnaka, Kipra. Aviobiļetes Estravel Latvia
Lidojums Rīga - Larnaka - Rīga // 1 x nedēļā // 7 naktis Kiprā // Pēdējā brīža cenas meklējiet ŠEIT | Skatīt vairāk
no 199 EUR
Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 3* viesnīcā, puspansija un ekskursiju programma // 24.05.-31.05.2024. // Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 1299 EUR
Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 08.05.2024 𝐌𝐞𝐥𝐧𝐤𝐚𝐥𝐧𝐞 būs lieliska izvēle! Latvia Tours
Ceļojums piemērots visiem, kurus valdzina krāšņa, masu tūrisma neizpostīta daba un jūtams vietējās kultūras piesitiens. | Skatīt vairāk
no 369 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.680444sec.