Mikelandželo Dāvida skulptūra draud sabrukt "vāju potīšu" dēļ

Mikelandželo radītais Dāvids, kas ir viena no pasaulē populārākajām skulptūrām, ir briesmās – itāļu zinātnieki noskaidrojuši, ka tai ir "vājas potītes".

Pētnieki statujas lejasdaļā – pie Dāvida potītēm – pamanījuši plaisas, kas nozīmē, ka pastāv statujas apgāšanās risks. Testos, kurus veica Itālijas Nacionālā Pētniecības padome un Florences Universitāte, noskaidrots, ka milzīgā svara dēļ pasaulslavenā mākslas darba struktūra kļuvusi vājāka.

Domājams, ka skulptūras bojājumus pastiprinājušas arī vibrācijas, ko izraisa miljoniem tūristu, kas ierodas Florencē, lai to skatītu klātienē, kā arī garāmbraucošā autosatiksme. Plaisas, kā arī Mikelandželo izmantotais visai sliktās kvalitātes marmors, visticamāk, vainojams arī faktā, ka 5,17 metrus augstā un piecarpus tonnas smagā statuja pirms vairāk nekā gadsimta sasvērās uz vienu pusi.

"Mikroplaisas kreisajā potītē un no marmora veidotajā koka stumbrā, kurš tur daļu no Dāvida svara, ir redzamas ar neapbruņotu aci. Tās apdraud skulptūras stabilitāti," pētnieki norāda ziņojumā.

Lai pētītu, cik stabila ir skulptūra, zinātnieki izveidoja nelielas Dāvida potīšu kopijas, ievietoja tās centrifūgā un pakļāva spēcīgam spiedienam.

Jāpiezīmē, ka Dāvida skulptūra vairāk nekā 350 gadus bijusi pakļauta stihijām – tā līdz 1873. gadā bija novietota zem klajas debess Sinjorijas laukumā Florencē. Turklāt pēdējā laikā eksperti vairākkārt ieteikuši statuju pārvietot uz speciālu telpu, kurā tā būtu izolēta no dažādām vibrācijām.

Mikelandželo pie Dāvida – Bībeles tēla, kurš nogalināja Goliātu – skulptūras strādāja trīs gadus. 16. gadsimtā tā kļuva par Florences Republikas komerciālās un militārās varas simbolu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Mazbānīša stacijas VALDEMĀRPILS svētki Talsu novada TIC
Apvienojoties aktīvajiem vietējiem un apkaimes iedzīvotājiem, 31. maijā pirmo reizi tiks svinēti mazbānīša stacijas VALDEMĀRPILS svētki. | Skatīt vairāk
50% atlaide kurīziem 2025. gadā - Nenokavē Estravel Latvia
AGRĀ IZPĀRDOŠANA - 50%. // Iepazīstiet grieķu kultūru un salas kruīza ceļojumā ar Celestyal Cruises. 21.03., 28.03., 31.10., 07.11. un 14.11.2025. // | Skatīt vairāk
no 249 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.04.2024 - 25.05.2024 “ŠEFA UZKODAS” pasākumu mājas Dvietē TAKA
Dvietē atrodas pasākumu māja, kuru var rezervēt un rīkot pilnīgi jebko! | Skatīt vairāk
5* atpūta Antālijas kūrortos Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri un 7 naktis 5* viesnīcā, viss iekļauts ēdināšanas programma // Akcija līdz 04.06. | Skatīt vairāk
no 435 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50787902sec.