Daugavpils cietoksnis izvirzīts UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas sarakstam

Latvijas Zinātņu akadēmija iesniegusi nomināciju „Aizsargājamo ainavu apvidus „Augšdaugava”, Eiropas nozīmes īpaši aizsargājamā dabas teritorija (NATURA 2000)”, Daugavpils dome nomināciju „Daugavpils (Dinaburgas) cietoksnis”, Kuldīgas novada pašvaldība – „Kuldīgas vecpilsēta Ventas senlejā”, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija un Grobiņas novada pašvaldība – „Grobiņas arheoloģiskais ansamblis”, savukārt Līgatnes novada dome iesniegusi nomināciju „Līgatnes papīrfabrikas ciemata vēsturiskais centrs”. 

Nominācijas tiks vērtētas atbilstoši UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālā saraksta nolikumam, kas izstrādāts, balstoties uz UNESCO Konvencijas par pasaules kultūras un dabas mantojuma aizsardzību īstenošanas vadlīnijām un pašu konvenciju. Kur tas nepieciešams, tiks lūgts attiecīgu institūciju vai organizāciju viedoklis, un izvērtēšanai tiks piesaistīti arī vismaz divi eksperti. Nomināciju izvērtēšanas procesa pirmais posms notiks līdz 2010. gada 31. decembrim. Lēmumu par nomināciju iekļaušanu vai neiekļaušanu UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālajā sarakstā pieņems UNESCO LNK Asambleja tās 2011. gada pirmajā sēdē.

UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālais saraksts izveidots ar mērķi izcelt, apzināt un popularizēt Latvijas kultūras un dabas mantojumu, kam UNESCO Konvencijas par pasaules kultūras un dabas mantojuma aizsardzību izpratnē ir īpašas nozīmes universāla vērtība Latvijas, Eiropas un pasaules mantojuma kontekstā un kas ir aizsargājams un nododams nākamajām paaudzēm.

UNESCO Konvencija par pasaules kultūras un dabas mantojuma aizsardzību pieņemta 1972. gadā. Latvija tai pievienojās 1995. gadā, apliecinot vēlmi sniegt savu ieguldījumu Pasaules dabas un kultūras mantojuma saglabāšanā. Latvijas vārds Pasaules dabas un kultūras mantojuma sarakstā minēts saistībā ar diviem ierakstiem: Rīgas vēsturisko centru (iekļauts 1997. gadā) un Strūves ģeodēzisko loku (starpvalstu nominācija, iekļauta 2005. gadā). Kopumā UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā pašreiz ir iekļautas 911 nominācijas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Nometnes & sporta spēles Bauskas novadā Bauskas TIC
Plāno nometnes & sporta spēles Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.05.2024 - 22.05.2024 Ugunīgais flamenko Liepājā Liepājas reģiona TIB
12. jūlijā Liepājas Simfoniskā orķestra koncertā izdejos ugunīgu flamenko. | Skatīt vairāk
Bauska aicina baudīt pilsētas svētkus! Bauskas TIC
Esi aicināts svinēt Bauskas pilsētas un novada svētkus kopā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Mūsdienu Latvijas garšas. Gardēžu pasākums Viesistaba
Visas vasaras garumā, katru trešdienu gardēžu pasākumi angļu valodā. Gatavo kopā ar šefpavāru Mūsdienu Latvijas garšas. Gan individuāliem viesiem, | Skatīt vairāk
79 EUR
Uzņēmumi


Daugavkrasti
,


Park Hotel Latgola
,


Līvānu TIC
,


Krāslavas TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.61904311sec.