Valmieras novada tūrisma uzņēmējdarbības pieredzes stāsts – zemnieku saimniecības «Adzelvieši» saimnieki Dzidra un Jānis Grīnbergi

Ar mīlestību pret savu zemi un darbu, kas iet no rokas, agronomi Dzidra un Jānis Grīnbergi saimnieko savā zemnieku saimniecībā “Adzelvieši”. Tur ar lielu rūpību tiek audzētas kaņepes, kas vēlāk pārtop dabiskos un gardos pārtikas produktos. Tos iemīļojuši cilvēki ne tikai no Latvijas, bet arī no plašās pasaules.

Zemnieku saimniecībā “Adzelvieši” var sajust patiesu vēstures un seno tradīciju auru, kas tiek glabāta un kopta ar patiesām rūpēm senajās ēku sienās, darba rīkos un pašās kaņepēs. Saimnieki aizrauj ar stāstiem par dažādām seno amatu prasmēm un savu saimniecību, ievijot tajos pa kādam asprātīgam jokam un labsirdīgam smaidam.

Iniciatīva par kaņepju audzēšanu Burtnieku pusē radās Jānim, jo tieši Vidzemē jau izsenis esot audzētas kaņepes, ēsti to produkti un tās izmantotas arī saimniecībā. Viņš vēlējās ražot no tām sviestu - ar lielu apņēmību un darba sparu saimnieki šo ieceri īstenojuši. Uzsākt darboties arī tūrisma nozarē Dzidru un Jāni iedvesmoja domubiedre Guna Ķibere, kad saimniece viņus cienājusi ar pašdarinātā kaņepju sviesta maizītēm. Tādēļ arī šodien “Adzelviešos” degustācijās iespējams baudīt dažādus kaņepju produktus saimnieku stāstu pavadībā. Viena darba rezultātā rodas idejas par nākamajiem un tā jau kopš pagājušā gadsimta beigām Dzidra un Jānis darbojas tūrisma uzņēmējdarbības jomā.

Saimnieki atzīst, ka lielākais izaicinājums tūrisma uzņēmējdarbības uzsākšanā bija tieši augstākās kvalitātes un labākās garšas produktu izveidošana. Laikietilpīgākais bijis process, kas jāveic, lai tie nonāktu ne tikai veikalu plauktos, bet arī uz degustāciju galda. Viņi tic, ka viesmīlība un sajūta, ka esi pie viņiem gaidīts viesis, meklējama tieši detaļās. Sakopta apkārtne, skaisti uzklāts galds, karsta tēja, saimnieku atsaucība un sirsnība. To cilvēki atceras, un labi vārdi rodas, redzot labi padarīto darbu. Tieši šādā veidā iegūtā viesu uzticība un labās atsauksmes mudina nepagurt un turpināt darboties tūrismā ik dienu.

Pirmie viesi zemnieku saimniecībā tika sagaidīti pirms gandrīz 30 gadiem. Pa šo laiku piedzīvoti daudz aizraujošu notikumu un sagaidīti ciemiņi gan no tuvākām, gan tālākām zemēm - viesu vidū pārstāvēti kaimiņi igauņi, Francija, Vācija, ar rūjieniešu starpniecību ciemojušies arī japāņi. Ārzemju ciemiņu uzņemšanā reizēm tiek iesaistīta arī jaunākā ģimenes paaudze, kuri labprāt angļu mēlē pastāsta par saimniecības vēsturi un tās bagātībām. Panākumu atslēga, kas viesiem liek atgriezties un ar labu atcerēties apmeklējumu “Adzelviešos” slēpjas vienkāršībā, aizraujošos stāstos un patiesās rūpēs pret savu darbu un katru, kas vēlējies ielūkoties saimniecībā.

Saimnieki ir pārliecināti - lai darbs tūrismā attīstītos, svarīgi sadarboties ne tikai ar pašiem tuvākajiem kolēģiem, bet arī ar citiem uzņēmumiem un tūroperatoriem. Darbojoties kopā, stāsti par “Adzelviešiem” izskan no mutes mutē, aicinot baudīt ekskursiju, stāstu un degustāciju programmas. Cilvēki vēlas aplūkot un iepazīt vairākas vietas vienlaikus, tādēļ dažādi ceļojumu maršruti, kuros zemnieku saimniecība ir kā viens no pieturpunktiem, ir labākais veids, kā piesaistīt arvien jaunus apmeklētājus. Jābūt vēlmei un enerģijai uzturēt esošās vērtības un laika gaitā radīt jaunas, lai papildinātu piedāvājumu un ciemiņu interese doties uz “Adzelviešiem” tikai pieaugtu. Saimniece saka: “Svarīgi ir būt priecīgam par to, kas ir. Mīļi sagaidīt un mīļi pavadīt – lai viņi un mēs esam apmierināti. Ar to pietiek!”

Tuvākajā nākotnē saimnieki iecerējuši turpināt iesākto, kā arī darbos iesaistīt ģimenes jauno paaudzi arvien vairāk. Dzidra un Jānis ir priekpilni par katru saimniecības viesi un gādā lai ikviens, aizbraucot no “Adzelviešiem” līdzi varētu paņemt sirsnību, siltas atmiņas un turpat ražotus gardus kaņepju produktus.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Sējas svētki Ausekļu dzirnavās! Bauskas TIC
Baudi notikumiem bagātu dienu Ausekļu dzirnavās! | Skatīt vairāk
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.91876602sec.