Valmieras novada tūrisma uzņēmējdarbības pieredzes stāsts – šokolādes ražotnes «R Chocolate» dvēsele Raisa Jablonska

Trikātas centrā ļoti bieži gaisā virmo šokolādes smarža, un izņēmums nav arī aukstas ziemas dienas agra pēcpusdiena, kad viesojamies šokolādes ražotnē “R Chocolate”, kur šokolādes brīnumdarbus rada Raisa Jablonska ar ģimeni.

Pirms desmit gadiem ģimene sākusi domāt par savu uzņēmējdarbību un prātojusi, kas varētu būt joma, kurā uzsākt savu biznesu. Gaidot ciemos māsu, Raisa gatavojusi desertu. Tajā brīdī apjautusi, ka šokolāde viņai ir vēl gana liels nezināmais, un sapratusi, ka grib ar to strādāt. Tāpat bijis skaidrs, ka ražotnei jāatrodas Trikātā, lai gan sākotnēji tuvāko loks uz šo ideju raudzījušies diezgan skeptiski. Tomēr tieši trikātieši ir lielākais atbalsts, un to uzņēmuma īpašnieki izjūt ik uz soļa. Uzsākot uzņēmējdarbību, lielākais šķērslis bijis bailes no nezināmā. Tomēr, ja sāktu šo visu vēlreiz no sākuma, tad nešaubīgi to darītu daudz ātrāk, kā arī censtos piesaistīt vairāk līdzfinansējuma.

“R Chocolate” ražotie dažādie šokolādes produkti ir gardēžu iecienīti, tos izvēlas patērētāji, kuri novērtē to, ko viņi ēd. Sākotnēji produkciju bija iespējams iegādāties veikaliņā Trikātā. Kādu dienu saņemts zvans no Ventspils: “Mēs gribam tirgot jūsu produkciju!” Kāds bērns no klases ekskursijas pārvedis Trikātā ražoto šokolādi, ko atzinīgi novērtējuši viņa vecāki un izlēmuši, ka vēlas šos produktus tirgot Ventspilī. Nereti Raisa saņem zvanus ar klientu lūgumu izveidot personalizētu piedāvājumu, un viņa bieži ļaujas šādiem izaicinājumiem. Gandrīz nekas nav neiespējams, jo viņa tik ļoti ir “iekšā” šokolādē, ka gandrīz visas lietas sev apkārt spēj redzēt kā šokolādes produktu. Šobrīd “R Chocolate” ražotie produkti ir nopērkami “Rimi Klēts” un “Straupes piens” veikalos, kā arī citās nelielajās tirdzniecības vietās Valmierā un citur Latvijā. Lai mazinātu sezonalitāti, ir radīts saldējums, ko var iegādāties veikaliņā Trikātā. Tāpat arī meistarklases ir veids, kā palielināt apmeklētāju plūsmu laikā, kad pieprasījums pēc šokolādes ir mazāks. Nereti tiek jautāts, kāpēc “R Chocolate” produkciju nevar iegādāties tirdziņos, un atbilde ir pavisam vienkārša – karstā laikā saulē šokolāde kūst, tāpēc tās uzglabāšanai ir stingri noteikumi.

Sākotnēji tūrisma virziens un meistarklases nav bijušas iecerētas, tomēr reiz saņēmusi lūgumu no Trikātas pamatskolas noorganizēt vietējiem skolēniem viesošanos ražotnē. Pēc tam aizvien vairāk tuvējās skolas pieteikušās viesos, un Raisa nolēmusi meistarklases ieviest kā pastāvīgu piedāvājumu. Uz meistarklasēm ierodas ļoti dažādas grupas – skolēni, draugu kompānijas un darba kolektīvi, senioru grupas u.c. Ik pa laikam arī ceļotāji no Igaunijas izvēlas piedalīties šokolādes meistarklasē. Tās ir pieejamas latviešu, angļu un krievu valodā. Lielāko gandarījumu sniedz viesu dzirkstošās acis pēc meistarklases, kā arī tas, ja aktivitātes laikā ir izdevies atkausēt kāda skeptiķa sirdi. Lai arī meistarklasei ir noteikta norises gaita, nav divu vienādu grupu, līdz ar to katras grupas uzņemšanai tiek pielāgota individuāla pieeja. Kad Trikātā viesojas lielākas grupas, daļa dodas uz meistarklasi “Līga Nature Spa” kosmētikas ražotnē, bet otra daļa piedalās šokolādes meistarklasē. Šokolādes ražotnē ir viesojušies apmeklētāji no dažādām valstīm. Visbiežākie ārvalstu viesi ir igauņi, kuri, dodoties iepirkties uz Valmieru, izbrauc caur Trikātu, lai iegādātos “R Chocolate” produkciju. Vieni no tālākajiem viesiem ražotnē ir bijuši no Korejas, kuri informāciju par tūrisma objektu ieguvuši Valmieras Tūrisma informācijas centrā. Visbiežāk cilvēki par šokolādes ražotni Trikātā uzzina no te bijušo viesu jūsmīgajām atsauksmēm.

Jautāta par to, kur smeļas iedvesmu jaunām idejām, Raisa uzsver, ka pilnīgi visu redz šokolādē. Informāciju meklē gan digitālajos resursos, gan televīzijas raidījumos. Jaunas idejas atved arī klienti, pastāstot par inovatīvām idejām un pieredzēto ceļojumos. Raisa ir apguvusi šokolādes maģijas zinības dažādās meistarklasēs, kā arī braukusi mācīties pie franču chocolatier – šokolādes konditora - Īrijas ziemeļos.

Sarunas noslēgumā šokolādes burve Raisa iedrošina nesēdēt un negaidīt īsto brīdi, bet realizēt savus sapņus tagad, jo dzīve ir tik īsa. Iespēju ir ļoti daudz, un tikai katrs pats ir sev ierobežojošais faktors. “Ņemiet un realizējiet savus sapņus!”

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 NBS orķestra koncerts TUMĒ Tukuma TIC
2. maijā plkst. 19.00 Tumes Kultūras namā Baltā galdauta svētku koncerts kopā ar Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra Estrādes ansambli. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 05.05.2024 Putnu draugu skola 2024 Bauskas TIC
Pavadi brīvdienas izglītojošās sarunās par putniem! | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.04.2024 - 30.04.2024 NBS orķestra DŽEZA DIENA Tukumā Tukuma TIC
30. aprīlī plkst. 19.00 Tukuma pilsētas Kultūras namā Latvijas Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku orķestra “Džeza dienas koncerts”. Ieeja bez | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.51808sec.