Aicina apmeklēt Sajūtu taku Valmierā

Kopš 2013. gada 8. jūlija valmieriešiem un pilsētas viesiem ir iespēja atpūsties no ikdienas steigas un burzmas, apmeklējot dabā ieskauto Sajūtu taku, ko izveidojusi SIA Vidzemes Olimpiskais centrs radošā komanda, piesaistot Nordea bankas līdzfinansējumu. Sajūtu Taka, kas atrodas pie Jāņa Daliņa stadiona Sporta rehabilitācijas centra, ir veidota no dabas elementiem un stiepjas 2,7 kilometru garumā. Ņemot vērā Valmieras ģeogrāfisko novietojumu attiecībā pret Gaujas Nacionālo parku, ieeja takā simboliski veido Nacionālā parka Ziemeļu vārtus, vijoties līdz pat Lielajai liepai un vedot apmeklētājus gar Gaujas Stāvajiem krastiem.

Kā stāsta J. Daliņa Sporta rehabilitācijas centra vadītāja un projekta koordinatore Iluta Urbanoviča, "Valmierā ir izveidots īpašs objekts – dabas taka, kuras posmi veidoti no oļiem, Valmieras stikla šķiedras zilajām stikla lodītēm, egļu un priežu čiekuriem, smiltīm, keramzīta gabaliņiem, mizu mulču un kastaņiem. Šajā vietā ikviens, sākot no maza bērna līdz pat senioram, var sajust dabas pieskārienu ar visu piecu maņu palīdzību: dzirdi, redzi, tausti, ožu un garšu. Takai iestiepjoties mežā, apmeklētāji varēs baudīt arī zemē nokritušu skuju, koku sakņu, sūnu, zaru un citu dabas materiālu relaksējošo masāžu. Dodoties pastaigā pa šo taku, iespējams baudīt ne tikai pilnu sajūtu gammu un dabas burvību, bet arī vairāk nekā stundas garumā sajust iedarbību uz refleksogēnajiem punktiem kāju pēdās, tādējādi stimulējot visa organisma darbību un pašārstēšanos."

Tiem, kas nav pārliecināti, vai viņu pēdas būs pieradušas pie tik savdabīgas masāžas, ejot basām kājām, ir iespēja izstaigāt arī citus Sajūtu takas posmus. Dabas taka ir papildināta ar dažādiem koordinācijas elementiem, piemēram, kokos iesietiem dēlīšiem, kāpnēm un laipām. Plānots, ka Sajūtu taka arī turpmāk tiks nepārtraukti pilnveidota un papildināta ar dažādiem jauniem elementiem, lai apmeklētāji vēlētos atgriezties šajā vietā vēl un vēl, meklējot aizvien jaunas sajūtas.

Iedvesmu Sajūtu takas idejai Vidzemes Olimpiskā centra komanda smēlusies no gūtajiem iespaidiem ārzemēs, lolojot cerību to kādreiz izveidot Valmierā. Iegūstot apsaimniekošanas tiesības Gaujas Stāvajos krastos, tika uzsākti teritorijas sakopšanas darbi, lai izveidotu jaunu un interesantu atpūtas vietu pilsētā. Jaunizveidotā dabas taka ir daļa no Gaujas Stāvo krastu Sajūtu parka, kas sevī ietver gan memoriāla teritorijas attīstību, gan dažādu sporta un atpūtas infrastruktūras izveidi līdz pat atpūtas kompleksam Baiļi. Viens no galvenajiem parka uzdevumiem ir iepazīstināt tā apmeklētājus ar dabas daudzveidību dažādos gadalaikos. Tuvākajos plānos Gaujas Stāvo krastu Sajūtu parkā ietilpst arī Izziņas takas iekārtošana, kur dabas mīļi tiks iepazīstināti ar šai vietai raksturīgo floru un faunu. Parka veidotāji nākotnē plāno sagatavot īpašu piedāvājumu arī dabas zinību skolotājiem, izveidojot Dabas skolu, lai skolēniem būtu iespēja apgūt dabas mācību stundas īpaši iekārtotā klasē brīvā dabā.

Lai teritoriju varētu pilnvērtīgi uzturēt un nepārtraukti uzlabot, takas apmeklējums pieaugušajiem maksās Ls 1, skolēniem – Ls 0,50, savukārt bērniem līdz skolas vecumam – bez maksas. Atgriežoties no pastaigas, interesentiem būs iespēja palutināt pēdas kāju vanniņās ar gadalaikam atbilstošām piedevām – pumpuriem, ziediem, lapām un ogām, samaksājot Ls 3.

Gaujas Stāvie krasti ir viena no skaistākajām pilsētas vietām ar gleznainu un krāšņu ainavu, tāpēc takas veidotāji cer, ka ar savu piemēru, kopjot un attīstot šo teritoriju, mudinās arī parējos valmieriešus saglabāt un saudzīgi izturēties pret šo dabas vērtību.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 16.05.2024 Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 06.05.2024 - 16.05.2024 Baudi Cepļa muzikālos ceturtdienu vakarus! Bauskas TIC
Ieskandināsim vasaru, pavadot kopā burvīgu vakaru un izbaudot priekpilnu gaisotni | Skatīt vairāk
Cēsu novads aicina uz Muzeju nakti 2024! Cēsu TIC
18. maijā aicinām ieplānot ciemošanos Cēsu novada muzejos! Šī gada Muzeju nakts ietvaros vairāk nekā 15 novada muzeji un apskates vietas ciemos | Skatīt vairāk
Kandavas Retro auto  - pavisam drīz!  Tukuma TIC
14 vietīgs Kandavas Retro auto, kurš vedīs jūs iepazīt Kandavas šarmantās un vēsturiskākās vietas. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.44361591sec.