Jaunā spēlē-maršrutā aicina iepazīt latgaliešu valodu pilsētvidē Rēzeknē

Latgales vēstniecību “Gors”, zobārstniecību “Zūbs”, “Rancāna pogolmu”, kā arī citas latgaliskās vietas un latgaliešu valodu pilsētvidē Rēzeknē jaunā spēlē šovasar aicina izzināt latgaliešu kultūras kustība “Volūda” un latgaliešu kultūras ziņu portāls lakuga.lv. Spēlē “Latgalīšu volūdai draudzeiga vīta – ite Rēzekne!”, kuras maršruts ved pa 13 latgaliešu valodai draudzīgām vietām pilsētā, ikviens gribētājs – rēzeknietis un pilsētas viesis – var piedalīties līdz 14. oktobrim, kad gaidāms spēles svinīgais noslēguma pasākums.

Spēlē “Latgalīšu volūdai draudzeiga vīta – ite Rēzekne!” var piedalīties interesenti, kuri līdz 14. oktobrim izies maršrutu un paviesosies 13 latgaliešu valodai draudzīgās vietās Rēzeknē, iepazīstot vietas, atbildot uz jautājumiem un paveicot dažādus uzdevumus. Spēles maršruts sākas pie Latgales kultūrvēstures muzeja un turpinājumā ved uz “Rancāna pogolmu” ar “KUUP Coffee” un “Ausmeņa kebabs”, grāmatnīcu “Liesma”, zobārstniecību “ZŪBS”, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju, Latvijas Radio Latgales studiju, Latgales vēstniecību “Gors” un citām vairāk vai mazāk zināmām latgaliskām vietām pilsētā.

Jaunā spēle ir veidota tā, lai to bezmaksas, spēles sākumā skenējot QR kodu, varētu sev ērtā laikā iziet neatkarīgi no maršrutā iekļauto vietu darbalaika. Spēlei vajadzīgs mobilais telefons ar interneta pieslēgumu vai piekļuvi bezvadu tīklam un fotokameru, gatavība paveikt 5 km ceļu un veltīt tam 1,5–2 stundas. Ja spēlētāji grib latgaliskās vietas izzināt vairāk, maršruta iziešanai ieteicams izvēlēties laiku, kas pielāgots vietu darbalaikam. Tāpat spēlētājiem ir sagatavoti vairāki pārsteigumi – gan spēles dalībnieku īpaši piedāvājumi, gan arī maršruta paveikšanas suvenīrs. Šī spēle ir viens no veidiem, kā pilsētas viesiem iepazīt Rēzekni – jo īpaši tās latgalisko daļu.

Spēles maršruta un “Volūda” pārstāve Amanda Anusāne saka: “Ar šo spēli gribam vairāk pievērst uzmanību latgaliskajam Rēzeknē – lai to vairāk ikdienā ierauga vietējie, lai vairāk uzzina viesi no citām vietām. Ir jau nedaudz dīvaini un neizprotami, ka mūsdienās pašā Latgalē jāmeklē, kur tad latgaliešu valoda parādās vidē un skan, taču diemžēl ne visur pat Latgalē tā ir pašsaprotama ikdiena, taču Rēzeknē tā vēl ir un vēl gana daudz. Prieks, ka arī uzņēmumi un organizācijas cenšas latgaliešu valodu izmantot savā vizuālajā komunikācijā vai darbos. Visas Rēzeknes latgaliskās vietas vienā maršrutā nemaz nevar salikt, bet šo spēli var uztvert kā pirmo soli un par pārējo pašiem painteresēties vairāk!”

Vasarā un rudenī spēles laikā interesenti tiks aicinātu arī uz pasākumiem Rēzeknē, kuros vēl labāk varēs izzināt latgalisko Rēzeknē un pašu latgaliešu valodu. Pasākumi būs:

    • 27.07.2023. Pārgājiens ar neformālo pilsētas izzinātāju apvienību “Nezināmā Rēzekne”;

    • 19.08.2023. Velobrauciens un grafiti zīmēšanas paraugdemonstrējums ar Valteru Murānu (“Ausmeņa Records”);  

    • 26.09.2023. Latgaliešu rokstu volūdys nodarbība un latgalisko tekstu plakātu meistarklase;

    • 14.10.2023. Spēles noslēguma pasākums ar latgaliešu diktātu un koncertu.

Noslēguma pasākumā 14. oktobrī Rēzeknē spēles dalībniekiem būs iespēja saņemt balvas no akcijas rīkotājiem, dalībniekiem un sadarbības partneriem. Spēlē ir iespēja piedalīties ikvienam interesentam, arī nereģistrējoties un neapstiprinot piedalīšanos. Tāpat latgaliskais maršruts būs izejams arī pēc spēles termiņa beigām šī gada 14. oktobrī, jo spēle un tās informatīvās norādes arī turpmāk būs pieejamas pilsētvidē kā izzinošs un izglītojošs pasākums un materiāls.

Spēles maršruts tika atklāts Rēzeknē, 16. jūnijā, piedaloties maršrutā iekļauto vietu pārstāvjiem, sadarbības partneriem un jauniešu programmas “LTG tu dū!” jauniešiem. Pasākuma dalīnieki kopā izgāja maršrutu, atbildēja uz jautājumiem un pildīja spēles uzdevumus, kā arī papildu varēja atbildēt uz galda spēles “Čipierkstneits” jautājumiem, saņemot īpašo organizatoru balvu. Par uzvarētāju kļuva Latgales Kultūrvēstures muzeja pārstāve Renāte Ničiporčika.

Spēle “Latgalīšu volūdai draudzeiga vīta – ite Rēzekne!” ir viena no akcijas “Latgalīšu volūdai draudzeiga vīta” aktivitātēm. Akcijas, kuru rīko latgaliešu kultūras kustība “Volūda” un portāls lakuga.lv, mērķis ir mudināt ikdienas saziņā vairāk izmantot latgaliešu valodu, kā arī veicināt sabiedrības izpratni par latgaliešu valodas vērtību un radīt pozitīvu attieksmi pret to. Akcijas dalībniekus par atpazīt pēc īpašām uzlīmēm ar tekstu “Latgalīšu volūdai draudzeiga vīta”. Plašāka informācija par spēli te: https://www.lakuga.lv/ltgdraudzeigs-rezekne/, bet par akciju te: https://www.lakuga.lv/ltg-vita/.

Ja arī citas pilsētas Latgalē vai citur Latvijā (jo katrā pilsētā var atrast kādas latgaliskās “pēdas”) grib līdzīgu spēli nākamgad arī izveidot sev, latgaliešu kultūras kustība “Volūda” labprāt nāks talkā. Pieteikties var, rakstot lgsc@lgsc.lv.

Spēli “Latgalīšu volūdai draudzeiga vīta – ite Rēzekne!” informatīvi atbalsta Latgales Tūrisma asociācija, bet spēle un tās pasākumi tiek rīkoti ar Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības aģentūras “Rēzeknes Kultūras un tūrisma centrs” Mazo kultūras un tūrisma projektu konkursa atbalstu. Akcija “Latgalīšu volūdai draudzeiga vīta” ir viena no latgaliešu kultūras kustības “Volūda” (biedrības “LgSC”) projekta “Latgaliskās kultūrvides stiprināšana: sabiedrība, izpratne un iesaiste” aktivitātēm, kuras 2023. un 2024. gadā atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 04.05.2024 Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk
Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 NBS orķestra koncerts TUMĒ Tukuma TIC
2. maijā plkst. 19.00 Tumes Kultūras namā Baltā galdauta svētku koncerts kopā ar Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra Estrādes ansambli. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.71481919sec.