Ceļošana vienatnē - vai tas ir tā vērts

Ceļošanu vienatnē varētu brīvi definēt kā došanos ceļojumā bez īpašiem iegrožojumiem laikā vai vietā, kurp dodas viens pats bez pavadoņiem un pastāv iespēja, ka visa ceļojuma laiku pavadīsi viens. Tomēr ceļošana vienatnē nebūt nenozīmē, ka visu laiku būsi pavisam viens. Lai cik ironiski nebūtu, bet tieši šāda ceļojuma laikā ceļotājiem izdodas iepazīties ar daudziem citiem cilvēkiem un rast sev draugus pat uz mūžu. Kāpēc tas tā? Jo tad, kad esi viens, ir vieglāk kādam tuvoties un uzdot jautājumus vai vienkārši sākt sarunu kaut vai no tā viedokļa, ka Tavā vietā to nedarīs neviens cits.

Ceļošana vienatnē nemaz nav tik viegla. Tev blakus nav neviena, kas varētu Tevi pieskatīt, motivēt vai vienkārši atbalstīt, kad nomoka kāda liksta. Ir daudz un dažādi izaicinājumi, bet ceļošana jau tāpat ir vienas liels izaicinājums – un neskatoties ne uz ko, ir labāk kurp doties nekā sēdēt mājās TV priekšā, vai ne tā?

Kas padara ceļošanu vienatnē tik atšķirīgu?

Ceļojot vienam vai ar grupu, vai kopā ar tikai vēl dažiem cilvēkiem, katram šim brauciena veidam ir savas priekšrocības un trūkumi. Tas var ietekmēt arī Tavu izvēli. Neatkarīgi no tā, ko izvēlies – doties ceļojumā vienam, ar draugu vai veselu grupu – ceļo tā, kā jūties vislabāk. Tomēr izmēģināt ceļošanu vienatnē ir tā vērts, lai gan tas noteikti nav katra gaumē, kā tas ir ar suši vai šlāgermūziku. Lai nu kā, tas tomēr nav priekš visiem. Bet varbūt ceļošana vienam nebūs īsti vietā tieši kādam konkrētam braucienam. Varbūt nejūties pietiekoši drošs un pārliecināts, varbūt Tev ir labāk ceļot laba drauga kompānijā. Ceļošanas atslēga ir ceļot tā, kā tieši Tev ir vispiemērotāk. Lai gan nekad jau nevar zināt, iespējams, jau pēc dažiem braucieniem negribēsi neko citu, kā kaut kur doties viens pats. Paskatīsimies tikai uz dažām atšķirībām un iemesliem, kāpēc ceļot vienam vai varbūt tomēr nē:

Ceļojot vienam:

- Iemācies daudz ko par citiem cilvēkiem, tomēr galvenokārt vairāk pats par sevi.
- Pārsteidz draugus un ģimeni, ka esi varējis ko tādu paveikt, jo viņi vienkārši nespēja tam noticēt.
- Izmēģini kaut ko jaunu vai dari to atkal, jo pirmā reize bija tik neizmirstami brīnišķīga.
- Varbūt pavadīt ilgāku laiku ar vieniem un tiem pašiem cilvēkiem vienkārši nav Tavā dabā.
- Viss ir atkarīgs tikai no Tevis paša, plānu veidošanā nav jāiziet uz kompromisiem.
- Neierobežota elastība sākot ar ko un kur Tu ēdīsi līdz - kā kopumā pavadīsi dienu.
- Esi vairāk pieejams citiem, tādejādi visticamāk vieglāk būs sapazīties ar citiem.
- Liela iespēja piedzīvot daudz ko jaunu un tik galā ar dažādām dzīves situācijām paļaujoties tikai uz paša spēkiem.
- Nav jātiek galā ar neviena “niķiem un stiķiem”
- Ja gribi būt prom no pūļa, nekas Tevi neattur, ja vēlies pavadīt laiku kāda kompānijā arī tas ir iespējams.
- Nav neviens, kas motivētu ko pasākt, kad neko vairs negribas (bet vajag).
- Nav neviens, kas atvieglotu lēmumu pieņemšanu.
- Nav neviens, ar ko dalīties iespaidos un pārdzīvojumos.
- Neviens nepieskatīs, lai Tavas mantas netiktu nozagtas, lai Tev pašam nenotiek kas slikts.      

Ceļojot ar citiem:

- Vairāk cilvēku, vairāk ideju un lielākas iespējas gūt prieku.
- Tev ir atbalsta grupa, katrs pieskata katru (parasti).
- Vienam pašam ātri var palikt garlaicīgi.
- Vienmēr ir kāds ar ko dalīties: pārdzīvojumos, mirkļa baudīšanā, un, protams, izdevumos.
- Vienmēr ir kāds, kas pieskatīs somas, kad būsi tualetē.

Ja dodies uz galamērķi, kur drošības jautājumiem vajadzētu pievērst īpašu uzmanību un īsti neuzticies saviem instinktiem vai nejūties pietiekami drošs, labāk neatsakies no ceļabiedra. Vietējie un citi ceļotāji visticamāk tāpat vien neuzsāks ar jums sarunu. Draudi pakļauties pūļa efektam, kā rezultātā neko pats nedarīsi, bet savas vēlmes var gadīties ziedot ceļabiedru labā. Jātiek galā ar citu varbūt pat diezgan dīvainiem ieradumiem un rakstura īpašībām. Gribi vai nē, bet Tev vienmēr blakus ir kāds cits.

Patiesībā jebkurš iemesls ir gana labs. Daudziem ceļotājiem - vientuļniekiem, ir kāds savs vienreizējs iemesls, kāpēc izbaudīt visu to, ko vien šī pasaule spēj piedāvāt, vienam pašam. Kāds ir Tavs? Ir tikai viens veids, kā to uzzināt...

Ja esi izlēmis doties ceļā viens

Ir cilvēki, kas viegli atrod draugus it visur bez liekām pūlēm. Tiem tikai atliek aiziet uz lielveikalu un mājās nāk ar jaunu draugu. Tie dodas brīvdienās un atgriežas ar ielūgumiem atgriezties to cilvēku mājās, kas sastapti ceļā. Šādiem ekstravertiem visticamāk turpmākais raksts nebūs nepieciešams. Pārējiem, ceļošana vienatnē var būt diezgan biedējoši. Doma vien, ka veselu nedēļu ar nevienu nerunās, var likt pārdomāt vai vispār doties ceļā. Tomēr nedaudz pabūt vienatnē var būt pat brīnišķīgi. Kad ceļo viens, vari atļauties darīt it visu, pēc kā kāro sirds. Nevienam neparko nav jāatskaitās, nav svarīgi, cikos ceļaties vai ejat gulēt. Piemēram, jau ar pirmajiem saules stariem vari būt pie Luvras ieejas, lai būtu dienas pirmo starpā, kas aplūkos Mona Lizu. Ceļošanai vienatnē noteikti ir savas pievilcības. Tu vairāk pievērs uzmanību detaļām, spēj pamanīt to, ko, iespējams, pļāpājot ar draugu, būtu palaidis garām. Viss tiek izplānots daudz pamatīgāk. Tai pat laikā vari kardināli mainīt savus plānus, neuztraucoties par to, ka kāds tam varētu arī nepiekrist. Tā visa ietvaros, fakts, ka esi viens, vienkārši izgaist. Bet, ja tomēr sajūti skumjas pēc kompānijas, lūk, būs daži padomi, kā ar to cīnīties.

Apmeties jauniešu mītnē/hostelī - ja apmetīsies kādā lētā viesnīciņā, viss, ko iegūsi, būs maza, izolēta istabiņa ar diezgan niecīgu varbūtību satikt kādu ceļabiedru. Turpretī jauniešu mītnes sniedz daudz vairāk iespēju atrast domubiedru, dalot istabiņu ar vēl kādu ceļotāju. Daudzās jauniešu mītnēs ir kopējā atpūtas telpa ar TV vai datoristaba, dažos ir pat bārs. Pat ja negribi iegūt ceļabiedru, iespējams, Tev nepieciešams tikai kompanjons svešās vietas nakts dzīves iepazīšanai. Lai atrastu sev piemērotu jauniešu naktsmītni, ieteiktu kādā no interneta meklētājiem ierakstīt „hostel” un Tev būs iespēja izvēlēties starp neskaitāmām mājas lapām ar bagātīgu jauniešu naktsmītņu datu bāzi.

Nodarbības - ja apmeties kādā vietā uz salīdzinoši ilgu laiku, apmeklēt kādas nodarbības varētu būt īstais veids, kā iepazīties ar cilvēkiem. Piemēram, valodu kursos vari iepazīties ar gluži tādiem pašiem ārzemniekiem, kāds esi pats. Nereti arī jauniegūtie draugi valstī būs vieni paši. Bet var arī apmeklēt cita veida nodarbības kā joga, gatavošana, deju kursi un daudz kas cits, kur būs iespēja iepazīties vairāk ar vietējiem iedzīvotājiem.

Īslaicīga aizraušanās - noteikti ne vienreiz vien būsi dzirdējis par jauki pavadītu laiku svešā valstī ar skaistu svešinieku/svešinieci pie sāniem. Ja esi brīvs, tad tas varētu būt laba alternatīva vientulības pilniem vakariem. Ja gadījumā tāpat vien neizdodas nevienu sastapt, varbūt ir vērts atbildēt uz vietējos masu medijos ievietotajiem sludinājumiem.

Raksti - ievies dienasgrāmatu vai savu mājas lapu. Tas ir veids, kā pastāstīt par savām dienas gaitām un savus pārdzīvojumus izlikt uz papīra vai interneta lapā, kur tos var lasīt gan Tev tuvi cilvēki (atkrīt e-pastu sūtīšana visiem pēc kārtas). Komentāru veidā saņemsi pat atbildes. Tādejādi vari arī kādam citam kļūt pat par iedvesmas avotu arī doties ceļā vienam. Un savās ikdienas gaitās, iespējams, būsi pat vērīgāks, piedomājot, ka jāvāc informācija turpmākajiem ierakstiem.

Reliģija - ja reliģija ir tava dzīves daļa, gājiens uz vietējo baznīcu, sinagogu vai citu reliģisku iestādi Tev palīdzēs iepazīties ar citiem līdzīgi domājošiem. Nereti baznīcās var iesaistīties brīvprātīgo pasākumos, kas liks Tev justies noderīgam, gaidītam un noteikti piepildīs Tavu ikdienu.

Brīvprātīgo darbs – ārzemēs, ne tikai saistībā ar reliģiskiem nolūkiem, ir iespēja veikt brīvprātīgo darbu. Pastāv vairākas organizācijas, kas meklē dažāda vecuma cilvēkus no visas pasaules, lai tos iesaistītu brīvprātīgo darbā. Iespējas, kur izvērsties, ir noteikti, vajag tikai vēlmi un uzdrīkstēšanos.

Drošība

Nevajag baidīties veidot jaunus kontaktus ar citiem ceļotājiem vai vietējiem iedzīvotājiem – tie noteikti var izvērsties par labiem draugiem. Bet, protams, mēs nedzīvojam perfektā un drošā pasaulē un vajag uzmanīties no “ne tik jaukiem” cilvēkiem. Viens no galvenajiem jautājumiem dodoties ceļā vienam, protams, ir drošība, it sevišķi sievietēm. Daži padomi ceļotājam:

Izglītojies – vienmēr der ievākt informāciju par valsti vai vietām, kurp dosies. Neilgi pirms brauciena, noteikti seko pēdējām ziņām, vislabāk izmantojot attiecīgā galamērķa oficiālo mājas lapu. Tāpat vēlams uzzināt par galamērķi valdošajiem stereotipiem, kā arī tradīcijām.

Aizmirsti kaunu – ja kāds Tev “piesienas” vai uzmācās un šķiet potenciāli bīstams, pievērs sev apkārtējo uzmanību. Runā skaļi, kliedz, ja nepieciešams. Smejies, dari ko traku, neierastu. Vārdu sakot, Tev ar visiem līdzekļiem jāpanāk apkārtējo uzmanība otras personas neatbilstošajai uzvedībai.

Ģērbies atbilstoši – ja galamērķa vietā, sievietes tradicionāli valkā garus svārkus, Tev labāk nevajadzētu vilkt apspīlētāko topiņu un mini svārkus vai īsos šortiņus. Lieka uzmanība Tev noteikti nav nepieciešama, vietējie, iespējams, Tevi respektēs vairāk, ja ar pietāti attieksies pret to tradīcijām un ierasto dzīves ritmu.

Valkā laulības gredzenu – ja tiešām neesi precējies, nopērc vienkāršu gredzenu un valkā to uz zeltneša. Ja kāds Tev sāk uzmākties, norādi, ka dodies uz staciju satikt savu vīru vai, ka Tava sieva gaida kafejnīcā.

Dodies prom – atceries, ja Tevi kas sadusmo vai liek justies nepatīkami, Tu tur nedzīvo un vari doties prom jebkurā mirklī visu nepatīkamo atstājot aiz muguras.

Mazliet paranojas – nedaudz paranojas var būt pat noderīgi. Ceļošanas mērķis noteikti nav apzināti pakļaut sevi nevēlamām riska situācijām. Ceļošana ir par došanos uz jaunām vietām, iepazīstot atšķirīgus cilvēkus un kultūras, mācoties no katras pieredzes, ko lemts izbaudīt. Tomēr, ceļotājs ne vienmēr var visu kontrolēt vai izvairīties no riskiem, tāpēc kārtīgi apdomā, kur esi nonācis, kāda ir apkārtne, vietējie. Centies nenonākt vienatnē ar sev nepazīstamu cilvēku. Ieklausies savos instinktos.

Šie ir tikai daži no neskaitāmiem ieteikumiem un to uzdevums ir likt Tev aizdomāties, uzmanīties, izglītoties un nebaidīties darīt to, kas nepieciešams, lai parūpētos par savu drošību. Atceries, ka pēc brauciena mājās ir labāk atgriezties ar patīkamām atmiņām, nevis ierakstu Tavā dzīvē, par kuru nevēlēsies pat runāt.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
SINAGOGAS STĀSTI. ZUDUSĪ EBREJU KOPIENA VA Talsu novada TIC
Maija mēnesī Valdemārpils Tūrisma informācijas centrs turpina sarunu ciklu ČALOT 25.maijā aicinot ciemos Žaņa Lipkes memoriāla direktori Lolita | Skatīt vairāk
Larnaka, Kipra. Aviobiļetes Estravel Latvia
Lidojums Rīga - Larnaka - Rīga // 1 x nedēļā // 7 naktis Kiprā // Pēdējā brīža cenas meklējiet ŠEIT | Skatīt vairāk
no 199 EUR
Rūjienas saldējuma svētki Valmieras novada Tūrisma pārvalde
25.maijā Rūjienā norisināsies, iespējams, gardākie svētki šajā pusē - Rūjienas saldējuma svētki! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.05.2024 - 21.05.2024 Turcjas kūrorti - 22.-29.05. Estravel Latvia
Pēdējā brīža cenas atpūtai 4* un 5* kūrortos // Viss iekļauts // Izmantojiet iespēju! | Skatīt vairāk
no 325 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.49682999sec.