8 idejas dāvanām īsteniem alus mīļotājiem

Straujiem soļiem tuvojas Ziemassvētki un aizvien biežāk aizdomājamies par to, ko dāvināt draugiem, radiem un ģimenes locekļiem. Ja starp tiem ir alus cienītāji, izvēloties dāvanu, noderēs neliels ieskats alus pasaulē. Grāmatas par dažādiem alus veidiem vai brūvēšanas procesu, glāzes, kas palīdzēs labāk izbaudīt alus garšu un aromātu, glāžu paliknīši, dažādu alus veidu asorti vai ielūgums uz alus degustāciju – tās ir tikai dažas idejām, kas pavisam noteikti iepriecināt alus cienītājus. Viedokli pauž “Mežpils alus” vēstnesis Edgars Magons.

Alus asorti kolekcija

Alus baudītājus iespējams iedalīt divās grupās – vieni ir iecienījuši kādu konkrētu alu un strikti pieturās pie tā, uzskatot, ka neviens cits nav garšīgs, bet otri tiecas pēc citām garšām, eksperimentē un grib iepazīt aizvien jaunus alus veidus. Piemērota dāvanu iespējams atrast kā vieniem, tā otriem. Viens no veidiem, kā atrast lielisku dāvanu alus cienītājam, ir doties uz kādu no specializētajiem alus veikaliem, kuros ir plaša un interesanta izvēle, kā arī pārdomāts dizains, gluži kā muzejā, un lūgt pārdevējam izveidot asorti komplektu no dažādiem alus veidiem, piemēram, viens klasiskāks lager tipa alus, otrs kviešu, trešais - gaišais eils (ale), tad vēl kāda IPA (Indian Pale Ale) vai beļģu alus. Tā dāvanas saņēmējs varēs izbaudīt jaunas garšas un kas zina – iespējams, atklās sev jaunu iecienītāku alus veidu.

Reizēm esmu dzirdējis cilvēkus sakām, ka viņiem negaršo alus. Tādos gadījumos parasti saku, ka viņiem vienkārši vēl nav izdevies atrast īsto garšu. Ja kādam nepatīk tieši alus rūgtums, var izvēlēties kviešu alu, kas praktiski nekad nebūs rūgts. Šis alus pārsvarā būs viegli skābenāks, saldenāks, augļaināks un citrusīgāks. Vēl noteikti ieteiktu arī porteri, piemēram, “Mežpils” klasisko Baltijas porteri, kura sastāvā ir 6,8% alkohola - tas ir izteikti salds un tumīgs, bet rūgtums praktiski nav jūtams.

Meistarklases un īpašas vakariņas

Domājot par dāvanu alus cienītājiem, jāatceras, ka alus un ēdiens ir labākie draugi, un ir iespējams veidot neskaitāmas, dažādas alus un ēdiena saderības. Karbonizācija, ko nodrošina alus, atsvaidzina garšu paleti, un šķietami ierastiem ēdieniem parādās pavisam jauna garša. Laba dāvana var būt ielūgums uz alus meistarklasi, kurā iespējams uzzināt par jaunām alus un ēdiena saderībām, vai vakariņas, kurās baudīt vairākus ēdienus ar dažādiem alus veidiem. Tikpat saistošas var būt ekskursijas alus ražotnēs vai alus muzeja apmeklējums.

Alus SPA procedūras

Ja cilvēkam, kuram izvēlaties dāvanu, patīk ne tikai alus, bet arī dažādas skaistumkopšanas un relaksācijas procedūras, abas lietas var apvienot, dāvinot alus SPA procedūru, alus masāžu vai, piemēram, relaksāciju alus vannā. Pirms izvēlēties šādu dāvanu, svarīgi gan noskaidrot, vai cilvēkam patiešām patīk šādas lietas, bet kopumā tā ir interesanta dāvana. Manuprāt, ne katrs dzīvē ir pamēģinājis alus vannu vai pirts rituālu ar alu.

Universāls komplekts ar labām glāzēm

Izvēloties dāvanas īsteniem alus cienītājiem, ieteiktu neaizrauties ar smieklīgiem suvenīriem – milzīgām alus krūkām vai, piemēram, kausu ar zvaniņu un uzrakstu “Ring for A Beer” (zvanīt, lai saņemtu alu). Lai gan daudziem šīs lietas šķiet jautras, patiesībā tās tikai stāv plauktā līdz kādai pavasara tīrīšanai, kad tiek izmestas. Ja ir vēlme dāvināt lietu, ko cilvēks patiešām izmantos, tad ieteiktu padomāt par vienu universālu alus glāžu komplektu ar četrām vai sešām glāzēm. Lai gan patiesībā teju katram alus veidam ir piemērotas atšķirīgas glāzes, mājas apstākļiem ieteiktu universālās TEKU alus glāzes – uz kājiņas, vieglas tulpes formā ar 0,3l ietilpību. Tās ļauj baudīt alus nesteidzīgi, izbaudīt aromātu un izskatīsies daudz elegantāk. Otrs glāžu veids varētu būt NONIC alus glāzes, kas ir piemērotas lager tipa alum. Universāls komplekts ar labām glāzēm noteikti tiks likts lietā un nekrās putekļus plauktā.

Kolekcijas alus vai paliknīši ar individuālu dizainu

Pārdomāta dāvana var būt arī ērts alus pudeļu atveramais vai komplekts – glāzes un atveramais. Esmu novērojis, ka cilvēki, kuri padziļināti interesējas par alu, ļoti novērtē arī kolekcionējamās pudeles, piemēram, dažādus staltus, porterus, mucās nogatavinātos alus, izteikti skābos alus no Beļģijas u.c. Nav noslēpums, ka kolekcionējamie ali pēc pāris mēnešiem garšo pavisam citādāk, tāpēc daži kolekcionāri tās atver tikai īpašos gadījumos, ja vispār atver. Arī dodoties ceļojumā der atcerēties, ka svētki ir pavisam tuvu un reizēm labākā dāvana alus cienītājam var būt īpašs alus, kas atvests no kādas eksotiskas valsts. Nedaudz nenovērtēta, bet ļoti interesanta dāvana var būt arī alus glāžu paliknīši. Kartona paliktnīši ir ļoti komerciāli, bet, izveidojot individuālu dizainu, piemēram, izgrebtu no koka vai veidotu no kāda cita materiāla veidotu, šo vienkāršo, bet noderīgo lietu var padarīt par ļoti interesantu dāvanu.

Ceļojums uz ziemas alus festivālu

Ja rocība atļauj, lieliska dāvana var būt arī brauciens uz kādu ziemas alus festivālu, piemēram, decembra sākumā notiek “BBC Good Food Show Winter” Birmingemā, “Pigs Ear Festival” Londonā vai “Bath Christmas Market” Bātā, bet janvāra beigās – “Manchester Beer & Cider Festival” Mančesterā. Patiesībā visa gada garumā daudzviet pasaulē, tostarp tepat Eiropā, notiek dažādi alus festivāli un nav jāaprobežojas tikai ar “Oktoberfest”. Ja neesat droši par to, ka dāvanas saņēmējs vēlēsies doties ārpus Latvijas, piemērota dāvana var būt arī ielūgums uz “Rīga Pours”, kas notiek Rīgā un ir plašākais un populārākais alus festivāls Latvijā – tā ir iespēja nobaudīt neskaitāmus alus veidus, iepazīt jaunas garšas un veidot kontaktus ar citiem alus entuziastiem.

Tehnoloģijas alus baudīšanai

Lai gan alus ir viens no senākajiem un tradīcijām bagātākajiem dzērieniem, mūsdienās ir arī daudz un dažādu tehnoloģiju un aksesuāru, kas var kalpot kā lieliska dāvana alus cienītājam, piemēram, elektroniskie alus atvēsinātāji, kas darbojas ar akumulatoru, tātad – arī ārpus telpām, un palīdz ātri atvēsināt alu, ultraskaņas alus putotājs, īpaši turētāji alus pudeļu korķīšu kolekcijām utt. Ja ir vēlme iepriecināt alus cienītāju ar ļoti iespaidīgu dāvanu, tas var būt arī komplekts alus brūvēšanai mājas apstākļos. Lai iegādātos tādu, kurā ietilpst viss nepieciešams – gan katls, gan fermentācijas tvertne u.c., jārēķinās ar lielākām izmaksām – ļoti profesionāls komplekts, kas ļaus raudzēt zem spiediena var izmaksāt līdz pat 1 500 eiro, bet ir arī budžetam draudzīgāki risinājumi, ar kuriem var brūvēt alu tikpat efektīvi, vienīgi process nebūs automatizēts un alus darītājam būs biežāk jāpieiet pie katla, manuāli jākoriģē temperatūras un vairāk jāseko līdzi procesam. Vēl viens variants ir arī iespēja piedalīties brūvēšanas procesā kāda nelielā alus darītavā.

Grāmatas par alus vēsturi vai brūvēšanu

Visbeidzot, noteikti nevajadzētu aizmirst par grāmatām – gan par alus vēsturi, gan dažādiem alus veidiem vai brūvēšanas procesu. Iespējams, grāmata kalpos par iedvesmu, lai izmēģinātu kādu jaunu alus veidu vai pat pamēģināt brūvēt alu mājās. Iespējamo dāvanu klāsts alus baudītājiem ir ļoti plašs – sākot no salīdzinoši vienkāršām lietām līdz pat pārsteidzošām un vērienīgām dāvanām, tāpēc katram saņēmējam noteikti ir iespējams atrast piemērotāko.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.04.2024 - 30.04.2024 Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 04.05.2024 Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.73882794sec.