Mākslīgā intelekta eksperts Elviss Strazdiņš nosauc trīs veidus, kā ikdienā izmantot AI

Līdz ar mākslīgā intelekta (AI) tehnoloģiju plašo izmantojumu mobilajās viedierīcēs, tas ir kļuvis vienmēr līdzi esošs un noderīgs. Tehnoloģiju entuziasts Elviss Strazdiņš dalās ar ieteikumiem, kā AI sniegtās iespējas ikvienam ļauj ikdienas darbus paveikt vieglāk, ātrāk un drošāk.

Tiešsaistes tulkošana paver vēl necerētas iespējas

Lielākā daļa no mūsu ikdienas darbībām ar viedierīcēm ir saistītas ar rakstītiem tekstiem – to lasīšanu, rakstīšanu, rediģēšanu, sūtīšanu, saņemšanu un tulkošanu. Tagad viedtālruņos iebūvētās AI funkcijas atbalsta lietotājus visās šajās darbībās. Piemēram, rakstot tiek piedāvāti ieteikumi iesāktajiem un sekojošajiem vārdiem, kā arī koriģētas pareizrakstības kļūdas, bet garus tekstus iespējams automātiski konspektēt un izlasīt to kopsavilkumu. Novitāte ir tas, cik plaši attīstības soļi ir sperti automātiskās tulkošanas attīstībā. Tā, piemēram, jaunākajos Samsung S24 sērijas viedtālruņos tiek piedāvāta abpusēja tiešsaistes tulkošana runātajā un rakstītajā saziņā.

“Šī funkcija daudziem pavērs pilnīgi jaunas iespējas komunikācijā. Ar nepacietību gaidu, kā vēl šī tehnoloģija attīstīsies un ko tā spēs nākotnē! Domāju, ka tiešsaistes tulkošana varētu radīt jaunas iespējas saziņā starp dažādās valodās runājošiem cilvēkiem, par kurām agrāk nevarējām pat iedomāties. Es pats pilnīgi noteikti būtu laimīgs, ja man būtu bijusi iespēja tādu izmantot pirms tiem dažiem gadiem, kad man bija milzīga vajadzība pēc kaut kā tāda,” paskaidro Elviss Strazdiņš.

Vieglāk atrast pareizo tonalitāti

Šķiet, ka emociju nianses neviena tehnoloģija nespēj atpazīt tikpat labi kā cilvēki, un tieši humors vismaz pagaidām liekas mākslīgajam intelektam nepārvarams šķērslis. Tomēr arī šajās niansēs AI kļūst arvien funkcionālāks. Ja nepieciešams izmantot jau tīmeklī atrodamus jokus, tekstu pielāgot emocionālam tonim vai konkrētai situācijai, tad viedtālruņos atrodamās AI funkcijas var lieti noderēt. Piemēram, lai uzrakstīto tekstu padarītu darba videi piemērotāku – precīzāku, formālāku vai lakoniskāku. “Mākslīgā intelekta funkcijām emociju atpazīšanas lauciņā vēl ir potenciāls attīstīties, bet tas nav tik svarīgi kā pats fakts, ka šī funkcija jau eksistē un tā ir ērti lietojama. Man pašam tā būtu ļoti noderējusi un pavērusi pavisam citas karjeras iespējas pirms vairākiem gadiem, kad man bija aktīvi jākomunicē ar kolēģiem un biznesa partneriem no Ķīnas un reizēm humors palika nesaprasts,” konkrētu gadījumu, kad šādas funkcijas būtu lieti noderējušas, atceras programmatūru izstrādātājs E. Strazdiņš.

Radošums, kurā sastopas realitāte un fantāzija

Pārsteidzoši labus rezultātus attēlu apstrādē var panākt ar automātisko uzlabošanas funkciju. Šajā procesā iesaistītā AI tehnoloģija atpazīst attēla veidu – portretu, ainavu, nakts fotogrāfiju vai ko citu – un atbilstoši izvēlas, kā to labāk pielāgot, piemēram, noteiktām attēla daļām samazinot asumu, mainot krāsu balansu, palielinot kontrastu utt.

AI tagad piedāvā vizuālos materiālus apstrādāt tādos veidos, kādi pirms pāris gadiem bija iespējami tikai ar speciālām prasmēm un rediģēšanas programmām, un bieži vien ir pamatīgi jāiedziļinās, lai saprastu – attēlā redzamais ir realitāte vai tikai fantāzija.

Attēlu un video apstrādei AI funkcijas var izmantot gan, lai uzlabotu uzņemtos kadrus, gan radītu kaut ko pilnīgi jaunu, kā arī praktiskāku iemeslu dēļ – lai publicējamos attēlos noslēptu informāciju, kurai publiskai nevajadzētu būt. Piemēram, lai sociālajos tīklos droši palepotos ar saņemtajām autovadītāja tiesībām, ar AI attēlu apstrādes funkcijām var noslēpt dokumentā redzamos personas datus.

“Pat ja šobrīd AI radītos attēlus vēl var atšķirt no īstām bildēm, tad, ņemot vērā, ka šī tehnoloģija pastāvīgi tiek pilnveidota, varu droši prognozēt, ka nākotnē atšķirības pamanīt nebūs iespējams nemaz. Es pats šo funkciju galvenokārt izmantoju, lai uzņemtajos attēlos dzēstu lietas, kuras citiem nevajadzētu redzēt,” paskaidro drošības eksperts E. Strazdiņš, kurš AI iespējas testēja Galaxy S24 Ultra viedtālrunī.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 04.05.2024 Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Latvija
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 NBS orķestra koncerts TUMĒ Tukuma TIC
2. maijā plkst. 19.00 Tumes Kultūras namā Baltā galdauta svētku koncerts kopā ar Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra Estrādes ansambli. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.82288885sec.