Kā maksāt esot ceļojumā

 

Tam, kurš dodas atvaļinājumā, līdzi būtu jāņem ne tikai skaidra nauda. Alternatīvas ir kāda kredītkarte vai ceļojumu čeki.

 

Ceļojumu sezona pavisam drīz sāksies, tamdēļ, tam, kurš plāno doties tālākā atvaļinājumā, būtu ieteicams pārdomāt arī savu ceļojumu budžetu. Pieturēties pie viena maksājumu līdzekļa nebūtu prātīgi.

 

Skaidra nauda:

Svarīgākais maksāšanas veids ir un paliek skaidra nauda. Tā kā zādzības gadījumā kompensāciju nav iespējams iegūt, ieteicams līdzi ņemt pēc iespējas mazāk skaidru naudu. Vēlams ņemt līdzi tik daudz, cik nepieciešams pirmajās dienās. Eiro valstu zonā pietiek ar vidēji 100 līdz 150 eiro.

 

Dodoties uz atsevišķām Austrumeiropas un Latīņamerikas valstīm naudu vēlams tepat mainīt uz dolāriem vai eiro un tad, ierodoties galamērķī, izmainīt uz attiecīgās valsts valūtu. Savukārt dodoties uz valstīm ar stabilu maiņas kurus, piemēram, Lielbritāniju vai Šveici, naudu vērts mainīt jau tepat Latvijā.

 

Maestro karte:

Skaidras naudas alternatīva ir plastmasa. Maestro karte tiek akceptēta vairāk nekā 110 valstīs. Pieejami ap 1,1 miljonu bankautomātu un ap 9 miljonu restorānu un citu iestāžu pieņem maksājumu kartes.

 

Komisijas maksa izņemot skaidru naudu parasti vidēji sastāda 1% no attiecīgās summas. Iepērkoties veikals eiro-zonas valstīs komisijas nauda netiek ņemta, citviet arī maksājot par pirkumiem veikalā jārēķinās ar 1% komisijas naudu.

 

Nereti, maksājot ar maestro karti, tiek noteikta minimālā pirkuma summa dažu eiro vērtībā, kas šo maksāšanas veidu pirkumiem nelielā vērtībā padara nepievilcīgu. Ziemeļāfrikā un bijušās austrumbloka valstīs, pie maksāšanas ar karti var nākties saskarties ar tehniskām problēmām.

 

Kredītkarte:

No akceptēšanas viedokļa, kredītkartes ārzemēs ir nepārspējams maksājuma veids. Atkarībā no piedāvātāja, jārēķinās ar 1-2% komisijas naudu. Izņemot skaidru naudu var nākties maksāt 2-4% no summas, vidēji 2 līdz 5 lati. Papildus vēl jārēķinās ar zaudējumiem pie valūtas konversācijas.

 

Ceļojumu čeki:

Kamēr ceļojumu čeki, piemēram, American Express vai Thomas Cook, Rietumeiropā pateicoties naudas automātu lielajai kapacitātei tiek izmantoti arvien retāk, Āfrikā, daļā Āzijas un Austrumeiropā tie ir neatņemama braucienā līdzi ņemamo lietu sastāvdaļa.

 

Ceļojumu čeku piedāvātāji, izsniedz arī sarakstu ar vietām, kur galamērķī par čeku maiņu tiek prasīta minimāla vai nekāda komisijas nauda, kas vidēji sastāda 1% no summas. Svarīgi izvēlēties attiecīgu viena čeka vērtību, ieteicami būtu vidēji 50 eiro vai 20 dolāri.

 

Kartes nozaudēšanas gadījumā:

Pazaudējot maksājumu karti vēlams to pēc iespējas ātrāk ziņot un apturēt tās darbību. Ieteicams uzreiz vērties pie kartes apkalpotāj bankas. Tādejādi vēlams attiecīgos telefona numurus noskaidrot jau savlaicīgi.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.05.2024 - 27.05.2024 Mazsalaca Youth band un draugu koncerts Valmieras novada Tūrisma pārvalde
26. maijā plkst. 16.00 Mazsalacas Kultūras centrā aicinām uz orķestra Mazsalaca Youth band un draugu koncertu! Solisti: Paula Saija, Matīss Žilinskis un | Skatīt vairāk
Latvija no 3.00 EUR
KUKUL ceptuve TUKUMĀ! Tukuma TIC
Meklē vietu, kur nobaudīt smalkmaizītes, bulciņas, maizīti, cepumiņus vai sāļās uzkodas kopā ar gardu, smaržīgu kafiju vai tēju? Kukul Elizabete | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.04.2024 - 24.05.2024 KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.05.2024 - 22.05.2024 Muzeju nakts Liepājā Liepājas reģiona TIB
Sestdien, 18. maijā, Liepājā starptautiskās akcijas “Muzeju nakts” programmā paredzēti vairāki muzikāli priekšnesumi. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50505185sec.