Iepazīstamies ar dzērienu pasniegšanas etiķeti Tuvajos Austrumos

Viesmīlības nozarē Tuvajos Austrumos lielākā nozīme ir tieši sīkumiem, ikdienas saskarsmes momentiem, kurus nepieciešams iegaumēt, lai izvairītos no nevēlamiem, maziem pārsteigumiem.

Sulu pasniegšana
Ja sieviete uzņem citas sieviešu kārtas viešņas, tad jau ierašanās brīdī tiek piedāvāta plaša ūdens un sulu izvēle. Sulām ir jābūt svaigi spiestām, tās var tikt pasniegtas tīrā veidā, vai arī dažādās kombinācijās; dažkārt sulu klāsta sastāvā ir arī jogurts. Noteikti nevajadzētu izmantot sulas no pakām.

Ieteicamās kombinācijas: apelsīnu un mango sula, citrona – laima un kivi, zemeņu un mandarīnu sula. Visbiežāk pasniegtas tiek arbūza, saldās melones, citronu, burkānu un apelsīnu sulas. Sulas viesiem piedāvā vienreiz…pēc tam seko tējas ceremonija.

Tipiska tējas ceremonija
Tējas pasniegšanā ietilps katls ar Marokas piparmētru tēju (to veido, uzberot pulverī saberztu zaļo tēju uz svaigām piparmētru lapiņām, pievienojot ūdeni un uzvārot). Šo tēju parasti pasniedz sudrabotā Marokas tējkanniņā. Dažkārt tiks pasniegta arī sarkanā tēja. To parasti pasniedz vienkāršā porcelāna tējkannā.

Marokas tēja tiks pasniegta Marokas stila glāzēs, sarkanā tēja – tējas krūzītēs. Tiks piedāvāts arī piens un cukurs (graudiņos) un cita veida saldinātāji. Kafiju parasti sievietēm nepiedāvā, kamēr viņas to nepalūdz pašas.

Tējai sekos piedāvājums, ko Austrumos sauc par “saldajiem vai sāļajiem priekšmetiem.” Tie dažādās vietās var atšķirties: sākot no Marokas stilā ceptiem cepumiem un kūkām, līdz pat sviestmaizēm vai karstajiem ēdieniem. Pēc ēdiena saņemšanas viesiem vēlreiz tiks piedāvāta tēja. Ēdieni parasti otrreiz netiek piedāvāti, ja vien īpaši nepalūdz. Pasniegtie šķīvji būs piepildīti līdz malām, veidojot piramīdai līdzīgu formu. Uz viena šķīvja atradīsies tikai viena veida ēdiens. Viens šķīvis/viena veida ēdiens.


Kafijas pasniegšana arābu stilā (Ghawa)
Kafijas pasniegšana seko tējas pasniegšanai, un ar to tiek norādīts, ka tikšanās tuvojas noslēgumam. Dažkārt Ghawa (arābu kafija) tiek pasniegta Dulla (tipiskā arābu kafijas kannā) un lieta tikai ar kreiso roku Ghawa krūzēs, kas tiek turētas labajā rokā.

Ja nepieciešams lielāks skaits krūžu, tad kafijas pasniedzējam seko vēl kāds personāla darbinieks, turot rokā paplāti ar krūzēm. Kafijas pasniedzējs apies apkārt vienu reizi, un tad sāks apgaitu vēlreiz. Ja viesis nevēlas papildinājumu, tad krūzīte ir jāpakrata no vienas puses uz otru, parādot “nē, paldies”. Dažiem cilvēkiem patīk šai kafijai pievienot arī safrānu.

Oud/Bahoor
Oud vai Bahoor ir neliela vīraka bumbiņa ar stipru parfīma smaržu/aromātu, kas parasti tiek novietota uz tā, ko sauc par “Maģisko kokogli/Magic Charcoal” vai reālu kokogli, kas ir novietota degļa galā. Tad Oud vai Bahoor tiek novietoti uz karstās ogles, lai tie dūmotu; viesiem tiek piedāvāti koka gabali, lai iepludinātu dūmu aromātu drēbēs; tas ir pieklājīgs arābu veids, kādā pateikt – “ballīte ir beigusies.” Oud ir ļoti dārgs un parasti tiek izmantots dižciltīgās ģimenēs.

Pasniegtā koka gabala lielums parāda viesa nozīmību: jo lielāks gabals, jo nozīmīgāks viesis. Aromāts parasti ir ļoti tipisks austrumiem un arī ļoti noturīgs. Arābi to dievina. Parasti to glabā seifā vai aiz aizslēgtām durvīm.

Mastica
Mastica tiek importēta no Grieķijas nelielās, sažuvušas sulas bumbiņās. Tās smarža ir ļoti atšķirīga, un līdzīgi kā Oud un Bahoor, tā tiek novietota uz karstas ogles. Mastica tiek izmantota pēc ēdienreizēm, lai no ēdamistabas iztīrītu pārtikas smakas. Dažkārt noteiktu aromātu noslēpšanai var tikt izmantots arī Bahoor…bet nekad Oud.


Piezīme!
Pirms Oud vai Bahoor piedāvāšanas viesiem ieteicams pārliecināties, ka ugunsdzēsības signalizācija ir izslēgta. Ja viesu vidū ir tikai vīrieši, tad Ghawa ir jāpasniedz pašā vizītes sākumā, jau pirms sulas pasniegšanas, un pēc tam vizītes beigās pirms Oud pasniegšanas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
“ŠEFA UZKODAS” pasākumu mājas Dvietē TAKA
Dvietē atrodas pasākumu māja, kuru var rezervēt un rīkot pilnīgi jebko! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 12.05.2024 TŪRISMA TRIATLONS VIŠĶOS 12.MAIJĀ  TAKA
Šī gada 12. maijā visi tiek laipni aicināti piedalīties ikgadējā Tūrisma triatlonā, kurš šogad pirmo reizi norisināsies Višķos. | Skatīt vairāk
Būsim pazīstami Latgale, Sēlija! TAKA
Skolēnu ekskursijas Augšdaugavas novadā! | Skatīt vairāk
Atlaide auto nomai Bahreinā Europcar
Persijas līča debeszilajos ūdeņos atrodas apslēpts dārgakmens, kas gaida izpēti — Bahreina. Nepalaid garām, rezervē tūlīt un saņem 20% atlaidi. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.19479203sec.