Kas tūristiem ir piemērotāks: brilles vai kontaktlēcas? - II daļa [4]

II. daļa. Turpinājums no 15.11.2007

Ikviens, kas valkā vai ir valkājis brilles ir pārliecinājies, ka ir situācijas, kad tās izsauc diskomfortu, tāpēc labāk izmantot kontaktlēcas, kuras ir kļuvušas ļoti populāras mūsdienās. Kontaktlēcu priekšrocības ir šādas:

· tās nekad neaizsvīst,
· nesaldē degunu un ausis,
· lietus un miglas laikā kontaktlēcās var lieliski visu saskatīt,
· avārijas vai krišanas laikā tās netraumēs seju,
· aktīvo kustību laikā tās nekrīt no acīm.

Lēcas ir dažādas – ilgstošas lietošanas (gads, pusgads, 3 mēneši, mēnesis) un pagaidu lietošanas, kuru ekspluatācijas laiks svārstās no vienas dienas līdz dažām nedēļām. Ilgstošas lietošanas lēcas pirms gulētiešanas noteikti ir jāizņem, bet pagaidu lēcas nepārtraukti nēsā visu paredzēto laiku.

Galvenā priekšrocība ir, ka pareizi izvēlētās kontaktlēcas netraucē un ir citiem nepamanāmas. Taču atšķirībā no brillēm lēcām ir nepieciešama rūpīga kopšana un uzmanība. Katru dienu no rīta tās ir jāizņem (ar tīrām rokām) no speciālā konteinera un jāievieto acīs, bet vakarā tās izņem no acīm un atpakaļ ievieto konteinerī, neaizmirstot nomainīt šķīdumu, kurā tās glabājas. Īstās problēmas sākas pārgājienā.

Galvenie momenti, kuriem jāpievērš uzmanība pārgājienā, ir sekojoši:

1. Pārgājienā lēcas ir jātīra daudz rūpīgāk nekā atrodoties mājās. Vakars pavadītais pie ugunskura nedos negatīvu ietekmi uz lēcām, ja tās tiks rūpīgi iztīrītas.

2. Pirms lēcu ievietošanas acīs un izņemšanas no tām ir jānomazgā rokas. To var izdarīt ar spirta salvetēm, kuras ir viegli glabāt pārgājiena apstākļos. Taču ir jāuzmanās, lai spirts netiktu acīs, tāpēc nedrīkst aiztikt acis uzreiz pēc roku slaucīšanas.

3. Nav jāuztraucas, ja jūs nejauši esat aizmirsuši mājās šķīdumu lēcu skalošanai un glabāšanai – tam lieliski derēs parasts ūdens. Gāzēto ūdeni labāk neizmantot, jo naktī lēca var uzpeldēt virsū burbulīšu dēļ, izžūst un zaudēt formu.

4. Pats galvenais, ko lēcas nevar panest, ir putekļi. Ļoti grūti braukt ar lēcām pa smilšaino ceļu sausajā laikā. Smiltis un putekļi nokļūst acīs un sākas asarošana. Ja parastam cilvēkam pietiek pamirkšķināt ar acīm, paberzēt tās ar pirkstu un tas palīdz, tad lēcu nēsātājiem var parādīties problēmas. Izņemt svešu ķermeni no acs, kurā ir ievietota lēca ir daudz grūtāk. Ja tas ir noticis, tad nekādā gadījumā nedrīkst aiztikt acis ar rokām, pat ja ļoti gribas. Sākumā cietušo aci vajag pievērt un tad uzmanīgi jāpamirkšķina, lai izsauktu asarošanu. Ja tas nelīdz, tad acī ir jāiepilina fiziskais šķīdums un jāizskalo.

5. Daudz labāk ir novērst svešķermeņa nokļūšanu acī. Piemēram, vasarā to ir iespējams izdarīt ar saulesbrillēm, kas aizsargā gan no saules, gan no putekļiem.

6. Nākošā problēma ir saistīta ar ziemas pārgājieniem. Fiziskais šķīdums, kurā lēcas tiek glabātas, ir sāls šķīdums, kas aizsalst zemā temperatūrā. Tāpēc ieteicams lēcu šķīdumu glabāt nevis mugursomā, bet, piemēram, jakas iekšējā kabatā, lai ķermeņa siltums neļautu tam pārvērsties par ledus gabaliņu.

7. Drošības labad ir ieteicams paņemt līdzi sulfacils nātrijs vai ļevometicīna šķīdumu gadījumam, ja neuzmanīga izturēšanās pret lēcām izsauks acu kairinājumu vai iekaisumu. Var paņemt arī brilles, ja kaut kas slikts ar lēcām pārgājiena laikā tomēr notiek.

Lūk, tā! Protams, ir labāk, kad acis ir veselas un nav jālieto ne brilles, ne lēcas. Bet nekrītiet izmisumā, jo tieši aktīvais dzīves veids palīdzēs ja ne atjaunot, tad vismaz saglabāt esošo redzi. Tāpēc ievietojiet lēcas acīs, ielieciet brilles kabatā un uz priekšu iepazīt pasauli.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Inese 09/10/2010 18:21 te nav 2 jautājumu... protams, ir jāizvēlas kontaktlēcas, ceļojot. Es vienmēr izmantoju 1 dienas lēcas. Pērku šeit www.linzmarket.lv

2 bodnieks 07/07/2008 14:42 iesaku www.manaslecas.lv

3 zurnāliste 12/10/2007 14:43 taadus rakstus gan vajadzeetu pasutit profesionaaljiem!! saksim ar to, ka te ir pilns ar glupībām, un neeksistee fiziskais skiidums, bet fiziologiskais, un ļevometicīna šķīdums ir vispār anekdote. bet parasts ūdens tiešām nav gudra metode, patiesībā diezgan viegli var uzmeistarot ko līdzīgu fizioloģiskajam - vieglu sālsūdeni. Starp citu, tagad arī Latvijā ir ortokeratoloģiskās lēcas, - tās ieliek pa nakti, lai izlīdzina radzeni, no rīta izņem, un redz kā cilvēks parastais arī bez brillēm un lēcām.

4 mara 11/20/2007 11:28 Ne reizi vien esmu aimirsusi speciālo lēcu šķidrumu un atstājusi pa nakti lēcas parastā ūdenī - rezultātā lēcas ir pavisam sausas un acīm ir diezgan liels diskomforts, tāpēc lēcu šķidrumam noteikti vajadzētu būt līdzi!

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 18.05.2024 Sezonas atklāšanas Grill ballīte pludmalē Baltic Beach Hotel & SPA
18. maijā, atklājot sezonu, aicinām visus uz garšīgu un smaržīgu Grill ballīti pludmalē. Plašs grilēdienu klāsts, muzikāli priekšnesumi un | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.05.2024 - 19.05.2024 𝐑𝐎𝐃𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀 Latvia Tours
Ceļo uz pasakaino Rodas salu Grieķijā! Izbaudi vēsturiskas ainavas un krāšņu kultūru. Rezervē ceļojumu jau tagad! | Skatīt vairāk
no 485 EUR
Ernsta Glika vārds mūsdienu Alūksnē Alūksnes TIC
Atzīmējot mācītāja un skolotāja Ernsta Glika 370.gadadienu, aicinām doties aptuveni 4 kilometrus garā pastaigā iepazīstot vietas Alūksnē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.05.2024 - 17.05.2024 Pavasara ziedi Pakrojā! Nikos Travel
Pavasaris pašā plaukumā. Laiks doties ekskursijā uz Pakroju, kur krāšņi jo krāšņi zied narcises un tulpes... Pa ceļam ZS Līcīši un Šauļi | Skatīt vairāk
no 35 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.20273399sec.