Kur un cik daudz dzeramnaudas var pasniegt?

Dot dzeramnaudu nav tikai pieklājības jautājums, daudzās Eiropas valstīs tā ir daļa no apkalpojošā personāla ienākumiem. Taču jāpievērš uzmanību tam, ka katrā Eiropas valstī ir sava dzeramnaudas kultūra, un tās apmērs var būt atšķirīgs. Vācu automobiļu klubs ADAC veica pētījumu, lai noskaidrotu: kur, kā un cik daudz dzeramnaudas var pasniegt personālam.

Galvenais noteikums: jo valsts vairāk atrodas uz ziemeļiem, jo mazāka dzeramnauda jāsniedz. Dānijā vispār dzeramnauda netiek pieņemta. Restorānā, pilsētas ekskursijā vai braucot taksī, jārēķinās ar dzeramnaudu līdz pat 10% no rēķina summas. Vācijā, apmeklējot kafejnīcas vai restorānus, dzeramnaudas apjoms var būt 10% no rēķina. Nav nepieciešams noapaļot summu, piemēram, 2,40 eiro nav jānoapaļo uz 3,00 eiro, pietiks, ja samaksāsiet 2,70 eiro. Taču braucot ar taksometru, summa būs jānoapaļo, turpretī garderobisti priecājas jau par 0,50 eirocentiem.

Savukārt Skandināvijas valstīs dzeramnaudas apmērs ir 5% no kopējās rēķina summas. Turpretim Lielbritānijas bāros viesis pasūtījumu apmaksā uzreiz pie letes un dzeramnauda netiek ieturēta.

Līdz 10% dzeramnaudas nāksies samaksāt Spānijā, Francijā, Austrijā un Portugālē, kura būs jāatstāj uz galda.

Savukārt Itālijā ir tā sauktā coperto, nodeva par galda uzklāšanu un maizītēm, lai gan tā jau ir iekļauta rēķinā, tomēr apkalpotājs cer uz saviem 10% no rēķina, arī šeit dzeramnaudu atstāj uz galdu.

Dānijā, Īslandē, Šveicē un Nīderlandē dzeramnaudu nav obligāti dot. Taču, ja apmeklējot kādu no Šveices sabiedriskās ēdināšanas iestādēm līdz nebūs nepieciešamās „sīknaudas”, tiksiet uzskatīti par skopiem, tātad labāk droši dot vairāk.

Dažās Vidusjūras valstīs personāls rēķinās ar dzeramnaudu līdz pat 15%, piemērām, ja viesojas Turcijā, un atstātā dzeramnauda būs tikai kādi 5% no rēķina summas, tad tiksiet uzskatīts par skopu un nelaipnu viesi.

Taču vienmēr skatieties no saviem ceļojumam paredzētajiem izdevumiem, jo neviens kaut arī pieklājība to prasa, piespiest Jums dot dzeramnaudu nevar. Jauku ceļojumu!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.05.2024 - 24.05.2024 🇨🇾 Atpūtas ceļojums uz Kipru Latvia Tours
340 saulainu dienu gadā, silta smaragdzila jūra, garšīgi ēdieni un daudzas izklaides! | Skatīt vairāk
no 299 EUR
Jaunas akcijas Piedzīvojumu ceļojumiem Estravel Latvia
Jauns mēnesis un Maija atlaides ir klāt! Piedzīvojumu ceļojumi visā pasaulē - dažādām gaumēm un budžetam. Jūsu sapņu galamērķis jau gaida Jūs! | Skatīt vairāk
no 367 EUR
ÖÖD brīvdienu spoguļmāju noma Estravel Latvia
Visa Igaunija // Spoguļmāju noma līdz 30.09. // Pieprasījums ir ļoti liels - pasteidzieties rezervēt! | Skatīt vairāk
no 176 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.05.2024 - 24.05.2024 Lielais plosts 2024 TAKA
Šogad paredzētais maršruts ir Slutišķi (kempings “Daugavas loki”) – Butišķi (atpūtas vieta “Zemenīte”). | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.23198986sec.