Aldis Kušķis iesaka: Dodies iepazīt safari lielo piecnieku

safari

Šīs ir manas – Alda Kušķa (theTRAVELER.eu) - personīgas rekomendācijas, par kurām nav maksājis neviens no ceļošanas galamērķiem. Informācijas iegūšanā nav izmantotas brīvbiļetes un Eiropas Savienības līdzekļi.

Safari nosaukums radies no arābu valodas vārda safar – apceļot, kas gan sākotnēji nebija saistīts ar šī brīža safari koncepciju (teltis, nometnes, braucieni ar džipiem), jo nozīmēja tirgotāju karavānu braucienus pārdošanas nolūkā. Ap 20. gadsimta sākumu safari kustība uzņēma 2 virzienus - pētniecību un medības, no kuriem pirmais deva lielu ieguldījumu Āfriku apdzīvojošo dzīvnieku sugu apzināšanā un klasificēšanā, bet otrais, diemžēl, bija virzīts uz to pašu dzīvnieku iznīcināšanu. Ar aktīvu starptautisko dabas aizsardzības organizāciju iejaukšanos tagad Āfrikas safari nozīmē ekskursijas pa nacionālajiem dabas parkiem, kur iespējams aplūkot savvaļas dzīvniekus viņu dabiskajā, vismaz no cilvēkiem neapdraudētajā vidē. Safari nometnes to rīkotāji, protams, piedāvā komerciālos nolūkos, tomēr sniedz ieguldījumu gan dabas un dzīvnieku saglabāšanā, gan vietējo iedzīvotāju izglītošanā un nodarbināšanā.

Šīs reizes rekomendācijās - Dienvidāfrikas safari, kas būtībā ir vieglā Āfrika. Pirmkārt jau tās asfaltētie ceļi viegli iežūžina katru Latvijas šoferi – tur bedru ir daudz mazāk nekā Latvijā. Otrkārt – kriminogēnā situācija nav tik nopietna kā citur Āfrikā, Keiptaunā normālā rajonā var staigāt jebkurā diennakts laikā; tomēr taisnība vien būs bijusi padomju bērnu dzejniekam Čukovskim, kurš dzejolī bērniem ieteica nedoties pastaigāties uz Āfriku, - piemēram, Johannesburgā un Durbanā vakarā un naktī nevajag iziet no viesnīcas observēt pilsētu! Un izvairīsities no 90% iespējamo slikto seku.

Dažas pamatlietas saistībā ar safari. Parasti safari programmā ietilpst 2 izbraucieni dienā – agri no rīta un ap saulrietu –, jo tad ir visdzīvākā zvēru kustība, un temperatūra - visbaudāmākā. Normāla prakse ir pavadīt 2-3 naktis vienā nometnē, tad 2-3 naktis citā, jo katrai ir sava uzbūve un filozofija, un katrā – dažāda varbūtība redzēt katru no Lielā piecnieka. Un Lielais piecnieks jāredz katram safari braucējam: lauva, bifelis, leopards, zilonis un degunradzis.

Izbrauciens notiek vaļējos džipos ar šoferi un reindžeru, katrā džipā vidēji 6 viesi. Ir daži noteikumi, kuri jāievēro, - nedrīkst celties kājās vai iet prom no džipa, jo dzīvnieki džipus pazīst un uztver kā vienu veselumu, bet, kad esat piecēlies, jūs esat svešais un ienaidnieks. Katrs dzīvnieks uzvedas atšķirīgi. Piemēram, zilonis veic vairākas brīdinājuma kustības, lai paziņotu, ka viņam kaut kas nepatīk: ceļ snuķi uz augšu, izpleš ausis, un tad taurē (gadās arī, ka izpilda to visu vienlaikus). Piedāvājumā ir arī gājiens ar kājām reindžera pavadībā, bet tad tā jau būs indiāņu spēlīte ar citiem noteikumiem – tad jūs vairs nebūsit džips, bet gan atsevišķi un lauvam potenciāli bīstami cilvēki.

Lielākais dabas parks Āfrikā ir Krūgera nacionālais parks (nosaukts par godu bijušajam Dienvidāfrikas Republikas prezidentam Paulam Krūgeram), kur iesakām 3 dažādas vietas.

Sezona: aprīlis, maijs

Ēšana: tikai nometnē (vai arī pats kļūsit kādam par barību)

Iepirkšanās: papīrs no ziloņa kakas – ekoloģiski tīra lieta

Ko darīt un redzēt: tikai safari

Kā nokļūt: Rīga-Eiropa-Johannesburga-Krūgera parka centrālā lidosta, un tad ar auto līdz galamērķim

 

Tanda Tula

safari

Pionieri un labākie telšu safari biznesā šajā Āfrikas daļā; lai būtu videi iespējami draudzīgi un neatstātu dziļas pēdas dabā, nometne izveidota no labiekārtotām teltīm, tikai centrālo ēku būvējot no koka.

Tanda Tula atrodas Krūgera parka daļā Timbavati (ap 60 000 m² platībā), Nlharalumi upes krastā. Privātās dzīvojamās teltis, kopskaitā 12, ir lielas un luksusa līmeņa – ap 40 m² katra, ar dzīvojamo istabu, vannasistabu (20 m²), ārpusē - terasi, jungle shower ar silto ūdeni utt. Cenas, komforts un serviss - augstākā līmeņa.

safari

safari

Kā visu safari nometņu, arī šīs teritorija ir norobežota no dzīvās dabas ar vienu vienīgu, bet iedarbīgu elektrības vadu, tomēr, vakara tumsā dodoties uz vakariņām, par pavadoni jāizsauc reindžers.

Tanda Tula safari īpašais piedāvājums ir baltās lauvas. Reiz šo rindu autoram gadījās, ka, sēžot džipā, kas bija apstājies kādā pieturvietā, viņam nezinot, bet apkārtējiem redzot, džipam bija pietuvojies lauva un apostījis viņa kāju, bet, tā kā jebkurš džipā sēdošais ir džipa sastāvdaļa, lauva, ziņkāri apmierinājis, pagriezies un aizgājis. Tāpēc arī personiska pieredze sadaļā The Best.

Cenas: no 860 eiro

Svaigums: dibināta pirms 80 gadiem, teltis un vannas gan ir jaunas

The Best: lauva, kas osta tavu kāju, bet neēd to

 

Ulusaba

safari

Šī nometne pieder Virgin īpašniekam Ričardam Brensonam un tajā, kā visos viņa īpašumos, daudz naudas tiek ieguldīts dabas aizsardzībā un uzturēšanā. Atšķirībā no lielākās daļas safari nometņu Ulusaba ir kā iecirsta kalnā – mājas ir uzbūvētas uz klintīm, un no tām paveras neiespējami skaisti skati.

 

Mājas būvētas videi draudzīgas un izmantojot vietējos būvmateriālus un izejvielas, izņemot luksusa klases santehniku.

safari

Dzīvošanai tiek piedāvāts 21 numurs Rock Lodge (debesis debesīs - klinšu villās, kur ir vairāk cilvēku un lielāks tusiņš) un Safari Lodge (debesis uz zemes – villās 500 metru zemāk, ar skatu uz bijušās upes gultni), kā arī Cliff Lodge (2 privātās villās klintīs, kuras rezervējot abas uzreiz, dabū arī privāto pavāru un reindžeru).

safari

Šī ir gandrīz vienīgā nometne, kur tiek piedāvāts piedalīties arī bērniem, jo drošības apsvērumu dēļ jaunāki par 12-14 gadiem nometnēs netiek ielaisti. Lai gan arī šeit bērni nepiedalās safari izbraucienos, viņiem ir sastādīta īpaša aktivitāšu programma.

 

Cenas: no 840 eiro

Svaigums: atvērta 2009. gadā

The Best: šeit domā par bērniem

 

Camp Shawu

safari

safari

Labākā un stilīgākā budžeta klases versija. Nometne paredzēta tikai 10 cilvēkiem, iegūstot vislielāko privātumu. Te nav numuru, tikai istabas atsevišķās mājiņās, kuru sienas būvētas no bioloģiska materiāla - saulē kaltētiem bifeļu mēsliem, iemiesojot jēdzienu "īstā Āfrika". Istabu iekārtojums – elegants un askētisks koloniālisma stila paraugs.

Camp Shawu tuvumā ir viens no nacionālā parka aizsprostiem, un, kad tas tiek aizvērts, tad parādās zvēri, kuru vidū bez Lielā piecnieka var novērot arī gepardu, nīlzirgu un krokodilu.

safari

Ideāla versija 10 draugiem ar salīdzinoši mazu budžetu.

Cenas: no 270 eiro

Svaigums: atvērta 2005. gadā

The Best: big five paplašinājums

 

 

Raksts publicēts ar theTRAVELER.eu atļauju, un sadarbībā ar žurnālu "Kas Jauns"

www.thetraveler.eu

thetraveler

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Padastes muiža - romantiska atpūta Estravel Latvia
2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām | Skatīt vairāk
no 335 EUR
Ekskursija Valmieras novadā Valmieras TIC
5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē! | Skatīt vairāk
35 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 27.04.2024 Dzīvas mūzikas vakars restorānā PLAZA Park Hotel Latgola
Nobaudi vakaru restorānā "Plaza" ar grupu "Nostalgie"! Dzīva mūzika un Daugavpils ainava no viesnīcas 10. stāva papildinās nesteidzīgo atpūtas vakara | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 03.05.2024 Āzija un salas. Aviobiļešu akcija SKY24.LV
Pērciet līdz 02.05. - Ceļojiet maijā // Tokija, Bali, Bangkoka, Honkonga, Deli, Maurīcija... | Skatīt vairāk
no 709 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15433812sec.