Aldis Kušķis iesaka: Francijas Rivjēra iedvesmos jebkuru

Jau 18. gadsimta beigās Francijas Dienvidjūras piekraste Cote d’Azur kļuva par veselības ceļojumu mērķi britu tūristiem - mūsdienu kūrortu pionieriem. 19. gadsimtā šo burvīgo vietu atpūtai bija iecienījuši britu un krievu aristokrāti, kuru rindas 20. gadsimta sākumā papildināja izcilas radošas personības, smeļoties iedvesmu saviem darbiem.  

kuskis

Šīs ir manas – Alda Kušķa (theTRAVELER.eu) - personīgas rekomendācijas, par kurām nav maksājis neviens no ceļošanas galamērķiem. Informācijas iegūšanā nav izmantotas brīvbiļetes un Eiropas Savienības līdzekļi.

Côte d’Azur jeb Francijas Rivjēra jau vairāk nekā gadsimtu simbolizē franču dolce vita, ko nostiprinājušas tādas masu popularitātes piesātinātas vietas kā Sentropē (filmu un romantikas paradīze), Kannas (kinofestivāli) un Monako (kazino un formulas sacīkstes). Blakus šai popkultūrai Côte d’Azur nozīmē tirkīzkrāsas ūdeni, lieliskus dabas skatus, tīkamu klimatu, tīras krāsas un gaismas, ko baudīt arī klusākās vietās. Tās kalpojušas par iedvesmas avotu lielās mākslas lielajiem vārdiem – Ogistam Renuāram, Anrī Matisam, Somersetam Moemam, Aldosam Hakslijam, Koko Šanelei (kura, šeit ieguvusi lielisku iedegumu, padarīja sauļošanos par modes lietu), Pablo Pikaso un daudziem citiem māksliniekiem un literātiem.


Sezona: jebkurš laiks, izņemot jūliju un augustu, kad labāk dzīvot Latvijā

Kā nokļūt: tiešais lidojums uz Nicu

 

Hotel du Cap Eden Roc


Pa vidu starp Kannām un Nicu Cap d’Antibes pussalas galā ir šī 1870. gadā atvērtā viesnīca, kuras pazīšanās zīmes ir vēsturiskais klientu loks, sākot no pagājušā gadsimta sākuma mākslas pasaules cilvēkiem un Zudušās paaudzes slaveniem pārstāvjiem (Frensiss Skots Ficdžeralds, Ernests Hemingvejs) un turpinot ar mūsdienu turīgākajiem pilsoņiem, un fakts, ka tajā vēl nesen netika pieņemtas kredītkartes. Ja ņem vērā, ka numuru cena Eden Roc var būt pārsniegt 1000 eiro diennaktī, tad, lai samaksātu par vienu nedēļu dzīves, ieskaitot ēšanu un izklaides, vēl nesen viesiem līdzi nācās ņemt neliela izmēra čemodāniņu ar naudu.

Tagad jau 2 gadus kredītkartes te pieņem, pateicoties jaunajam īpašniekam – Romanam Abramovičam piederošajai kompānijai Oetker Hotel Collection, kura pārvalda vēl dažas pasaules un Eiropas labākās vēsturiskās viesnīcas. Jaunajam menedžmentam bija ļoti grūts uzdevums - neatbaidīt pastāvīgos klientus un vienlaikus padarīt viesnīcu tuvāku 21. gadsimtam un dzīves realitātēm, - un tas, šķiet, ir izdevies. Restaurācijā saglabātas tradīcijas, viesnīcas iepriekšējās versijas šarms, kam pievienotas 21. gadsimta ērtības un luksusa lietas.

 

 



Cenas: no 470 eiro

Ēšana: viesnīcā ir restorāns un 3 bāri

Iepirkšanās: Antibās var pirkt visu, kas saistīts ar jahtu aprīkojumu

Ko darīt un redzēt: Pikaso muzeju Antibās, Antibu ostu, mazo un nepretenciozo ciematu Juan les Pins kaimiņos

Svaigums: pēdējā renovācija – 2008. gadā

The Best: bārs Le Bellini

  

Grand hotel du Cap Ferrat


Cape Ferrat ir otrs rags franču Rivjēras piekrastē, te atrodas paši dārgākie nekustamie īpašumi pie jūras, kurus citādāk nevar ieraudzīt, kā vien no laivas, piebraucot no jūras puses. Tas, ka slavenības šeit jau sen nolūkojušas sev vietu dzīvošanai (vismaz sezonālai), nav brīnums – kā savulaik izteicies Villa Maresque īpašnieks Somersets Moems, Cape Ferrat ir vieta, kur slēpties tiem, kuri vēlas aizbēgt no pārpilnās Monako un kuri nav gaumes apdalīti. No slaveniem mūsdienu vārdiem (īpašumu valdītājiem šeit) var minēt Microsoft līdzīpašnieku Polu Allenu un komponistu Endrū Loidu Vēberu.

Viesnīca – klasikas šiks un šarms, vieta, kur „tiek svinēti kulinārijas un vīnzinības svētki”. Tās lepnums ir viena no izcilākajām vīna kolekcijām pasaulē (senākās vīna pudeles datētas ar 1799. gadu!), vīna degustāciju pēcpusdienas pulcē vīna cienītājus no visas pasaules. Viesnīcas prestižu veidojoši vārdi – Čārlijs Čaplins, Vinstons Čērčils, Aristotelis Onasis, kā arī Pikaso, kurš šeit ņēmis peldēšanas stundas lieliskajā āra baseinā.



Cenas: no 250 eiro

Ēšana: netālajā ciematā Eze, kur ir dažas interesantas viesnīcas ar glauniem, Michelin novērtētiem restorāniem, viens no tiem – Chevre d’Or (tulkojumā – Zelta kaza)

Iepirkšanās: Monaco boat show – jahtas no x miljoniem eiro vai jebkurā citā valūtā

Ko darīt un redzēt: apskatīt Eze vakarpusē – iepriekš minētā viesnīca ir pils klints galā, kur pat respektablajiem viesnīcas viesiem nav iespēju piebraukt ar auto - bagāža tiek uzvesta ar ēzelīšiem, pašiem jākāpj ar kājām; Renuāra muzeju Nicā; barona Rotšilda villu - šiku un elegantu, ieskautu ar milzu apmēra dārzu, kas dizainēts viduslaiku karavellas formā un kurā ierīkotas strūklakas, tējas namiņš un neskaitāmi dažādu stilu dārzi (dārzu dēļ iesakām braukt uz šejieni maijā!)

Svaigums: renovēts 2009. gadā

The Best: jaunie numuri ar plunge-pool

  

La Maison du Frene

 

Šo vietu ieteicams izvēlēties tiem, kuri vēlas aizbēgt vēl tālāk no burzmas. Un arī no piekrastes. La Maison du Frene atrodas kalnu mazpilsētiņā Vence, kur savulaik dzīvojuši un zīmējuši tagad jau klasiķu kārtā ieceltie (piemēram, Matiss izgleznojis pa viesnīcas logiem redzamo kapelu).

Viesnīcā ir tikai 4 istabas, un tas, kādā stilistikā dzīvosiet, atkarīgs no istabas izvēles. Personiska attieksme ir šejienes vizītkarte, un saimnieki - 2 liberāli vīriņi Tjerī un Gajs -, paši izrādīs, izstāstīs un izreklamēs visu, kā arī rezervēs labākās vietas populārākajā restorānā. Viesnīcā esošās mākslas kolekcijas saturs nepieļauj mazu bērnu viesošanos tajā – viesu vecums noteikts, sākot ar 12 gadiem.

Bohēmiska, mākslinieciski eklektiska un jautra vieta, pilna ar modernās mākslas oriģināliem.



Cenas: no 140 eiro

Ēšana: blakus esošajā ciematā Saint Paul de Vence ir viesnīca un restorāns Colombe d’Or, kur ēdienam ir visnotaļ augstas cenas, bet pie sienām – slavenu mākslinieku darbi, kas savulaik ziedoti kā maksa par ēdienu; pat pasaules labākie šefpavāri apgalvo, ka tur esot absolūti komfortabla gaisotne ēdiena gatavošanai un patērēšanai

Iepirkšanās: mākslas galerijās, bet trešdienās - antikvariātu tirdziņā Place du Grand Jardin

Ko darīt un redzēt: braukt pa kalnu ceļiem, prom no visiem zināmā Côte d’Azur pēc tikai stundas brauciena no Nicas

Svaigums: atvērts 2005. gadā

The Best: popart istaba ar Merilinas Monro un Endija Vorhola attēliem

 

Raksts publicēts ar theTRAVELER.eu atļauju, un sadarbībā ar žurnālu "Kas Jauns"

www.thetraveler.eu

thetraveler

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Sezonas atklāšanas Grill ballīte pludmalē Baltic Beach Hotel & SPA
18. maijā, atklājot sezonu, aicinām visus uz garšīgu un smaržīgu Grill ballīti pludmalē. Plašs grilēdienu klāsts, muzikāli priekšnesumi un | Skatīt vairāk
TŪRISMA TRIATLONS VIŠĶOS 12.MAIJĀ  TAKA
Šī gada 12. maijā visi tiek laipni aicināti piedalīties ikgadējā Tūrisma triatlonā, kurš šogad pirmo reizi norisināsies Višķos. | Skatīt vairāk
Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05. | Skatīt vairāk
no 225 EUR
3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs Estravel Latvia
9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums | Skatīt vairāk
no 1058 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.16735005sec.