Robežsardze atgādina - ceļojiet ar derīgiem dokumentiem

Iestājoties pavasarim un siltākam laikam, cilvēki sāk plānot dažādus ceļojumus - gan tuvākus, gan tālākus. Tāpēc Valsts robežsardze atgādina - pirms dodaties ceļojumā uz citu valsti, pārliecinieties par savu ceļošanas dokumentu derīgumu.
Pārbaudiet, vai pasei nav beidzies derīguma termiņš. Iepriekš sazinieties ar konkrētās valsts vēstniecību vai konkrēto aviosabiedrību, lai noskaidrotu, kādam jābūt atlikušajam pases derīguma termiņam, ieceļojot valstī.

Atcerieties, ka ceļojot gan uz Šengenas zonas valstīm (Austrija, Beļģija, Čehija, Dānija, Francija, Grieķija, Igaunija, Itālija, Īslande, Latvija, Lietuva, Luksemburga, Malta, Nīderlande, Norvēģija, Ungārija, Polija, Portugāle, Slovākija, Slovēnija, Somija, Spānija, Šveice, Vācija un Zviedrija), gan uz citām valstīm līdzi vienmēr jābūt derīgam ceļošanas dokumentam - pasei. Arī izbraucot uz kaimiņvalstīm Igauniju un Lietuvu!

Īpaši vēršam uzmanību, ka saskaņā ar 2007.gada 13.novembrī apstiprinātajiem "Pasu noteikumiem" jau no 2010.gada 1.novembra pases ar derīguma termiņu 50 gadi nav derīgas braucieniem ārpus Šengenas zonas. Tās ir pases, kuras izsniegtas pārsvarā vecāka gadagājuma cilvēkiem.

Kā arī, jau kopš 2008.gada 1.jūlija ceļošanai gan ārpus Šengenas zonas valstīm, gan uz Šengenas valstīm nav derīgas arī visas Latvijas pilsoņu pases, kas izsniegtas līdz 2002.gada 30.jūnijam (ar ielīmētu fotokartīti).


Diemžēl, š.g. aprīlī Valsts robežsardzes amatpersonām nācās atteikt izceļošanu no valsts 25 personām, kuras uzrādīja vecā parauga (ceļošanai nederīgās) Latvijas Republikas pases. Cilvēkiem nācās atteikties no plānotajiem braucieniem uz Angliju, Gruziju, Krieviju, Īriju, Izraēlu, Turciju un Baltkrieviju.

Īpašu uzmanību pievērsiet bērnu ceļošanas dokumentiem!

Atgādinām arī, ka 2010.gada 14.augustā stājas spēkā jauni Ministru kabineta noteikumi Nr. 721 "Kārtība, kādā bērni šķērso Latvijas Republikas valsts robežu."

Noteikumi paredz, ka visiem bērniem, neatkarīgi no viņu valstiskās piederības, šķērsojot ārējo un iekšējo robežu, ieceļojot Latvijā vai izceļojot no tās, obligāti līdzi ir jābūt derīgam ceļošanas dokumentam - pasei.

Bērnam neatkarīgi no viņa valstiskās piederības, izceļojot no Latvijas uz Šengenas zonas valstīm citi dokumenti papildus iepriekšminētajiem nav nepieciešami.

Tomēr minētais neizslēdz sekojošo - ja Valsts robežsardzes amatpersonām, veicot savas kompetences ietvaros personu pārbaudes valsts teritorijā (t.sk. lidostas teritorijā), rodas aizdomas par bērna pretlikumīgu izvešanu no valsts, personai, kas pavada bērnu, var tikt pieprasīts uzradīt dokumentus vai sniegt informāciju, kas apliecina bērna saikni ar pavadošo personu vai to, ka bērns netiek izvests no valsts pret savu gribu vai viņa vecāku vai aizbildņu gribu. Tas pats attiecas uz gadījumiem, ja bērns ceļo viens pats.

Bērnam, kurš ir ārzemnieks, papildus pasei ir jābūt dokumentiem, kas noteikti Eiropas Parlamenta un Padomes regulas (EK) Nr.562/2006 (2006. gada 15.marts), ar kuru ievieš Kopienas Kodeksu par noteikumiem, kas reglamentē personu pārvietošanos pār robežām (Šengenas Robežu kodekss) 5.panta 1.punktā (t.i. vīza, ja tāda ir nepieciešama, vai uzturēšanās atļauja, dokuments, kas pamato ieceļošanas un uzturēšanās mērķi), kā arī pietiekamiem iztikas līdzekļiem plānotajam uzturēšanās laikam un atgriešanai izcelsmes valstī.

Papildus dokumenti ir nepieciešami tikai bērnam, kurš ir Latvijas piederīgais (tas ir - Latvijas pilsonis, Latvijas nepilsonis, bezvalstnieks, kam piešķirts bezvalstnieka statuss Latvijas Republikā), izceļojot no Latvijas un šķērsojot ārējo robežu. Jāņem vērā, ka papildus nepieciešamie dokumenti ir noteikti, ņemot vērā bērna vecāku valstisko piederību. Sīkāk Ministru kabineta noteikumos Nr. 721 "Kārtība, kādā bērni šķērso Latvijas Republikas valsts robežu."

Nepieciešamības gadījumā jaunu pasi gan bērniem, gan pieaugušajiem ir iespējams noformēt jebkurā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes teritoriālajā nodaļā neatkarīgi no dzīvesvietas. Jauno pasi persona varēs saņemt pēc savas izvēles 20 dienu laikā vai paātrinātā kārtībā - piecu vai divu darbadienu laikā.


Papildus informāciju par ceļošanas kārtību var iegūt Valsts robežsardzes mājas lapā - www.rs.gov.lv sadaļā - jautājumi/atbildes.


 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ekskursiju piedāvājums. Grieķija Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 2-3* viesnīcās, puspansija un ekskursiju programma // Kavala - Soloniki - Janica - Meteora - Joana - Delfi - | Skatīt vairāk
no 1099 EUR
Ernsta Glika vārds mūsdienu Alūksnē Alūksnes TIC
Atzīmējot mācītāja un skolotāja Ernsta Glika 370.gadadienu, aicinām doties aptuveni 4 kilometrus garā pastaigā iepazīstot vietas Alūksnē. | Skatīt vairāk
AAE - Dubaija! Latvia Tours
Saules un jūras baudītājiem piemērotākais laiks ir pavasaris un rudens, jo tieši tad var iegūt lielisku iedegumu, bet vakaros atvēsināties kādā | Skatīt vairāk
no 736.00 EUR
🇬🇷 KRĒTA tikai no 243 EUR/pers.! Latvia Tours
Fantastiskas košas dabas ainavas, saules pielietas pludmales, daudzveidīga virtuve un nesteidzīgs dzīvesstils. Izbaudiet vasaras brīvdienu pilnību | Skatīt vairāk
no 243 EUR
Uzņēmumi


1Travel
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.34177995sec.