Aicina ceļotājus iepazīties ar preču pārvietošanas noteikumiem

Sākoties atvaļinājumu un ceļojumu sezonai, Valsts ieņēmumu dienests (turpmāk - VID) atgādina, ka normatīvajos aktos atsevišķu preču veidiem ir noteikti dažādi pārvietošanas ierobežojumi un pat aizliegumi. Īpaša uzmanība ceļojot jāpievērš tam, vai ceļojat Eiropas Savienības ietvaros vai arī apmeklējat trešās valstis jeb valstis, kas neietilpst Eiropas Savienībā, jo preču pārvietošanas nosacījumi šādos gadījumos bieži vien ir atšķirīgi.
Kā liecina VID muitas ekspertu pieredze, atgriežoties Latvijā visbiežāk nepatīkami pārpratumi rodas, ja pasažieru bagāžā ir tabakas izstrādājumi un/vai alkoholiskie dzērieni, kuru daudzums pārsniedz ievešanai atļauto apjomu, kontrafaktas jeb viltotas preces (preces, kas marķētas ar slavenu zīmolu atdarinājumiem), kā arī citvalstu dzīvnieku vai augu sugu īpatņi vai no tiem darināti priekšmeti.
VID atgādina, ka, lai ievestu vai izvestu no valsts dzīvniekus, augus vai to izstrādājumus, kas iekļauti Konvencijā par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas dzīvnieku un augu sugām (Vašingtonas konvencija) (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora; turpmāk - CITES), ir jāsaņem CITES uzraudzības institūcijas izsniegta atļauja, kas kopā ar priekšmetiem muitas kontroles punktā jāuzrāda muitas amatpersonai. Latvijā atbildīgā uzraudzības institūcija, kas izsniedz eksporta un importa atļaujas, ir Dabas aizsardzības pārvalde. Visbiežāk muitas kontroles laikā tiek izņemtas dažādas tradicionālās medicīnas preces, no apdraudēto sugu augiem un dzīvniekiem darināti suvenīri, koraļļi. Tā piemēram, 2011.gada pirmajā ceturksnī ceļotājiem konfiscētas jau septiņas pudeles ar šķidrumā ievietotām aizsargājamu sugu čūskām un viens aizsargājamas sugas korallis. Informācija par aizsargājamo preču pārvietošanu un tai nepieciešamajiem dokumentiem ir pieejama visos muitas kontroles punktos, kā arī VID un Dabas aizsardzības pārvaldes mājaslapās (www.vid.gov.lv sadaļā "Muita /Ceļotāja bagāža, pasta sūtījumi" un www.daba.gov.lv/public/lat/ sadaļā "CITES").
VID aicina ceļotājus būt uzmanīgiem, citās valstīs iegādājoties it kā slavenu zīmolu preces (piemēram, somiņas, apģērbus, rotaļlietas, dažādus aksesuārus) par neadekvāti zemām cenām. Īpaši plaši šādas preces ir izplatītas tādās valstīs kā Ķīna, Honkonga, Apvienotie Arābu Emirāti, Turcija. Pastāv nopietns risks, ka minētās preces ir marķētas ar viltotiem slavenajiem zīmoliem un, ja muitas kontroles laikā to daudzums radīs aizdomas par iespējamiem komerciāliem nolūkiem, preces var tikt konfiscētas, bet to pārvadātājam piemērots administratīvais sods saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 201.10 pantu par muitas režīma piemērošanu kontrafaktām un pirātiskām precēm vai šo preču pagaidu uzglabāšanu.
Īpaša uzmanība, atgriežoties no ceļojuma, jāpievērš arī līdzatvesto akcīzes preču daudzumam - alkoholam, tabakas izstrādājumiem, kafijai - it īpaši, atgriežoties no trešajām valstīm.
Atgriežoties Latvijā ar aviotransportu no trešajām valstīm jeb valstīm, kas nav ES dalībvalstis, savam patēriņam, nemaksājot muitas nodokļus, drīkst ievest:
• tabakas izstrādājumus:
- 200 cigaretes
vai
- 100 cigarillas,
vai
- 50 cigārus,
vai
- 250 gramus smēķējamās tabakas,
vai
- tabakas izstrādājumus jebkurā kombinācijā, ja procentu daļa, ko izmanto individuāli noteiktajiem daudzumiem, kopā nepārsniedz 100 procentus, piemēram, 100 cigaretes un 50 cigarillas.
Stingrāki ierobežojumi attiecas uz tabakas izstrādājumiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kas tiek ievestas Latvijā no trešajām valstīm ar autotransportu, ūdens vai dzelzceļa transportu, proti, reizi diennaktī, nemaksājot muitas nodokļus, savam patēriņam drīkst ievest:
• tabakas izstrādājumus:
- 40 cigaretes
vai
- 20 cigarillas,
vai
- 10 cigārus,
vai
- 50 gramus smēķējamās tabakas,
vai
- tabakas izstrādājumus jebkurā kombinācijā, ja procentu daļa, ko izmanto individuāli noteiktajiem daudzumiem, kopā nepārsniedz 100 procentus;
• alkoholiskos dzērienus (ne biežāk kā reizi diennaktī neatkarīgi no transporta veida):
- 1 litru alkoholiskā dzēriena ar spirta saturu virs 22% vai nedenaturētu etilspirtu ar spirta saturu virs 80% un vairāk
vai - 2 litrus alkoholiskā dzēriena ar spirta saturu līdz 22%, piemēram, dzirkstošā vīna, deserta vīna, vai
- alkoholiskos dzērienus jebkurā kombinācijā no minētajiem punktiem, ja procentu daļa, ko izmanto individuāli noteiktajiem daudzumiem, kopā nepārsniedz 100 procentus,
un
- 4 litrus nedzirkstošā (negāzētā) vīna,
un
- 16 litrus alus.
Savukārt no citām ES dalībvalstīm savam patēriņam, nemaksājot muitas nodokļus, drīkst ievest:
• tabakas izstrādājumus:
- 800 cigaretes,
- 400 cigarillas,
- 200 cigārus,
- 1 kilogramu smēķējamās tabakas;
• alkoholiskos dzērienus:
- 110 litrus alus,
- 90 litrus vīna,
- 20 litrus starpproduktu (vidēji stiprie dzērieni),
- 10 litrus pārējo alkoholiskos dzērienu (stiprie dzērieni).
Ierobežots ir arī savam patēriņam atļautais ievedamās kafijas daudzums, proti, 10 kilogrami.
VID atgādina, ka visiem ceļotājiem, kuri iebrauc vai izbrauc no kādas Eiropas Savienības dalībvalsts, ar 10 000 eiro (vai tās ekvivalentu citā valūtā) vai vairāk skaidras naudas, šī summa ir jādeklarē muitas kontroles punktā.
Dažādi pārvietošanas ierobežojumi attiecas arī uz citām specifiskām preču grupām, piemēram, medikamentiem, antikvāriem un mākslas priekšmetiem, mājdzīvniekiem, atsevišķiem pārtikas produktiem u.c.
Lai iegūtu plašāku informāciju par nosacījumiem preču pārvietošanai, lūdzam iedzīvotājus iepazīties ar informatīvajiem materiāliem, kas pieejami VID mājas lapā www.vid.gov.lv - sadaļā "Muita /Ceļotāja bagāža, pasta sūtījumi". Jautājumu vai neskaidrību gadījumā aicinām iedzīvotājus zvanīt uz VID informatīvo tālruni 1898, izvēloties sarunas tēmu "Muita" vai arī konsultēties ar darbiniekiem VID muitas kontroles punktos.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī! Alūksnes TIC
Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras! | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.05.2024 - 19.05.2024 Muzeju nakts Naukšēnos Valmieras novada Tūrisma pārvalde
18.maijā no plkst.19.00- 01.00 aicinām uz muzeju nakti Naukšēnu Cilvēkmuzejā, iepazīstot muzeju citā gaisotnē! | Skatīt vairāk
Saulaina atpūta Kosta Blanka  Atlantic Travel
Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no | Skatīt vairāk
no 715 EUR
Brauc ar klasi Alūksni! Alūksnes TIC
Skolēniem viens no gaidītākajiem notikumiem neatkarīgi no mācību mēneša un gadalaika, ir klases ekskursijas kopā draugiem un saviem skolotājiem! | Skatīt vairāk
no 3.00 EUR
Uzņēmumi


Latvia Tours
,


Melngalvju nams
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15932798sec.