Par viltotu zīmolu preču iegādi Itālijā patērētājiem draud lieli sodi [1]

Itālija izsenis tikusi uzskatīta par modes un dažādu labi atpazīstamu zīmolu lielvalsti, kur ceļot un iepirkties iecienījuši arī Latvijas iedzīvotāji. Pēdējā laikā ir sodīti vairāki desmiti Itālijas un citu Eiropas Savienības valstu pilsoņi, kas pirkuši viltotas slavenu itāļu zīmolu preces interneta veikalos, šie sodi attiecas uz viltotu preču iegādi kā parastajos veikalos, tā arī interneta veikalos Itālijā. Tas, ka patērētājs pērk zīmolu preces veikalos, tirgū vai interneta vietnēs, kur tās maksā aptuveni par 70% lētāk kā ierasts, jau tiek uzskatīts, ka patērētājs apzināti iegādājas viltotu preci, kas ir administratīvi sodāms pārkāpums, par ko var tikt piemērots sods līdz pat 7000 EUR liels naudas sods, sliktākajā gadījuma draud arī kriminālatbildība. Eiropas Patērētāju informēšanas centrs aicina patērētājus būt uzmanīgiem un neiegādāties viltotas zīmolu preces.

Likums Itālijā ir nesaudzīgs un patērētājam par viltotu preču iegādi uzliek būtisku atbildību: pērkot preci, kas to nezināmās izcelsmes, kvalitātes vai cenas dēļ varētu būt viltota, var tikt piemērots administratīvais sods līdz 7000 EUR. Savukārt, Itālijas Sodu kodekss paredz, ja tiek iegādāta prece, kuras zemā cena, kvalitāte vai izcelsme varētu būt uzskatama par noziedzīgu, pircējs var tikt sodīts ar sodu līdz 10000 EUR vai pat arestu līdz 6 mēnešiem.

Padomi, kā izvairīties no nelegālas izcelsmes un viltotam precēm Itālijā

Ierastās tirdzniecības vietās

Nekad neiegādāties zīmolu preces veikalos, tirgū, uz ielas vai pludmalē, ja tā ir aizdomīgi lēta, piemēram, aptuveni par 70% lētāka nekā šāda zīmola prece parasti maksā. Tāpat neiegādāties preces apšaubāmās tirdzniecības vietās – ārpus tirdzniecībai paredzētām ielām vai kvartāliem, lielveikaliem vai konkrēta zīmola veikaliem. Visas augstākminētās pazīmes varētu norādīt, ka prece ir viltota un tās pircējs var tikt sodīts.

Iegādājoties preces Interneta vietnēs

1) Pirms veikt kādas zīmola preces pirkumu, pārliecinieties, ka uzņēmums ir identificējams, ir norādīta ne tikai interneta vietnes, bet arī uzņēmuma kontaktinformācija – ģeogrāfiskā adrese, tālruņa numurs, e pasts. Nekad neiegādājieties preces no interneta tirgotāja, kas norādījis tikai e pasta adresi.

2) Preču aprakstiem jābūt izsmeļošiem, tāpat jābūt nepārprotamam norādēm uz to autentiskumu. Cenām jabūt atbilstošām konkrētā zīmola cenu kategorijai, norādītām, iekļaujot nodokļus

3) Jabūt skaidri norādītai informācija par atteikuma tiesībam un to izmantošanas kārtību.

4) Ja interneta vietnē ir izvietots kādas uzticamības zīmes (jeb trust mark) logo, pārliecinieties, ka tā ir patiešām eksistējoša uzticamības zīme un šis uzņēmums to drīkst izmantot.

5) Vērtīgs informācijas avots ir citu klientu atsauksmes internetā, iepazīstieties ar tām.

Ņemot vērā, ka sākusies aktīva tūrisma sezona, un daudzu Latvijas iedzīvotāju iecienīts galamērķis ir Itālija, Eiropas Patērētāju informēšanas cents aicina ņemt vērā Itālijā piemērojamos sodus un neiegādāties viltotas zīmolu preces kā tradicionālās tirdzniecības vietās tā arī internetā, vairāk informācijas par drošiem pirkumiem ārzemes www.ecclatvia.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 xc90 05/21/2012 07:59 manas zināšanas modes zīmolos nepārsniedz 5 nosaukumus, vai man tagad, būtu jānēsā līdzi īsais modes ceļvedis, lai nejauši nenopirktu kaut ko it ka vērtīgu par zemu cenu? Vai itālis, atbraucot uz Latviju, zina, kādam ir jābūt Melnajam Balzamam vai Rīgas šprotēm?

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.05.2024 - 24.05.2024 🇨🇾 Atpūtas ceļojums uz Kipru Latvia Tours
340 saulainu dienu gadā, silta smaragdzila jūra, garšīgi ēdieni un daudzas izklaides! | Skatīt vairāk
no 299 EUR
Pavasara brīvdienas TURCIJĀ Atlantic Travel
Pieejamās cenas, lielisks serviss, siltā jūra, grezna dabas vide - viss jums un jūsu komfortam. | Skatīt vairāk
no 425 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.05.2024 - 24.05.2024 Lielais plosts 2024 TAKA
Šogad paredzētais maršruts ir Slutišķi (kempings “Daugavas loki”) – Butišķi (atpūtas vieta “Zemenīte”). | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.05.2024 - 24.05.2024 SINAGOGAS STĀSTI. ZUDUSĪ EBREJU KOPIENA VA Talsu novada TIC
Maija mēnesī Valdemārpils Tūrisma informācijas centrs turpina sarunu ciklu ČALOT 25.maijā aicinot ciemos Žaņa Lipkes memoriāla direktori Lolita | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Novatours
,


Grand Palace Hotel
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.0659771sec.