Vienkārši ieteikumi ūdens kvalitātes noteikšanai peldvietās

Vai putas ūdens malā vienmēr liecina par palielinātu ķīmisko vielu koncentrāciju peldvietā? – tā domā daudzi, bet izrādās, ka tā nav gluži taisnība. Tā vietā veldzes meklētājiem drīzāk būtu jāuzmanās no peldvietām, kur ir daudz pīļu un gulbju. Kāpēc tā, skaidro vides eksperte Birgere Heincova (Birger Heinzow) no Vācijas.

Putas jūras krastā ne vienmēr liecina par ūdens piesārņojumu, tāpēc atpūtniekiem no tām vien nevajadzētu baidīties. Putas, kas veidojas ūdenstilpes malā, nav drošs pierādījums ķimikāliju klātbūtnei, - to drīzāk izraisa aļģes: vējainā laikā ūdens sitas pret krastu, un šo viļņu triecienu rezultātā dabiskās aļģu olbaltumvielas uzputojas.

Eiropas klasiskajās tūristu pludmalēs ūdens ir tīrs un peldēšanai piemērots, liecina ES atbildīgās komisijas ziņojums Briselē šīs nedēļas trešdienā. Tīrākās peldvietas Eiropā (nosakot baktēriju koncentrāciju ūdenī, kas norāda uz notekūdeņu klātbūtni) piedāvā Kipra, Horvātija, Malta un Grieķija.

Speciāliste arī norāda, ka pirmo iespaidu par ūdens kvalitāti peldvietā katrs atpūtnieks var gūt pats, pat neizmantojot mikroskopu. Piemēram, pīļu un gulbju klātbūtne ūdenstilpē norāda, ka ūdens kvalitāte nebūt nav labākā: to piesārņo ūdensputnu fekālijas, kas var nozīmēt palielinātu slimību izraisītāju koncentrāciju. Ūdensputni pārnēsā arī citus parazītus, kas var izraisīt veselības traucējumus cilvēkiem, kas šajā ūdenstilpē peldas.

Tāpat vides speciāliste iesaka paņēmienu, kā vecākiem pārliecināties par ūdens tīrību, pirms laist ūdenī bērnus: pieaugušajam pašam jāiebrien ūdenī līdz ceļiem. Ja ūdens ir tik duļķains, ka viņš nevar saskatīt savas pēdas, tas var liecināt par zilaļģu vai zaļaļģu klātbūtni, turklāt sliktā redzamība palielina savainošanās risku, jo neļauj saskatīt akmeņus, koku zarus un citus objektus ūdenī. Netīrais ūdens, ja peldētājs to norij, var izraisīt arī gremošanas trakta traucējumus, bet cilvēkiem ar jutīgāku ādu var būt alerģiska reakcija.

Peldēties nevajadzētu arī vietās, kur lielākā ūdenstilpē ietek kāds neliels avotiņš vai strauts: mēs nekad nevaram zināt, kādām teritorijām tas tecējis cauri (varbūt cauri govju ganībām vai garām minerālmēslu noliktavai?), tāpēc peldēšanai labāk izvēlēties no šādas ietekas attālāku vietu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ekskursiju piedāvājums. Grieķija Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 2-3* viesnīcās, puspansija un ekskursiju programma // Kavala - Soloniki - Janica - Meteora - Joana - Delfi - | Skatīt vairāk
no 1099 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 30.04.2024 Atpūtas ceļojumi uz Maljorku Atlantic Travel
Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām | Skatīt vairāk
no 692 EUR
Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam! Latvia Tours
NORĀDI VĒLMES -> SAŅEM PIEDĀVĀJUMU ČARTERCEĻOJUMAM 30 MIN LAIKĀ MĒS PALĪDZĒSIM SAPŅIEM ĪSTENOTIES! ;) | Skatīt vairāk
TŪRISMA TRIATLONS VIŠĶOS 12.MAIJĀ  TAKA
Šī gada 12. maijā visi tiek laipni aicināti piedalīties ikgadējā Tūrisma triatlonā, kurš šogad pirmo reizi norisināsies Višķos. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Baltic Beach Hotel & SPA
,


Jūrmalas TIC
,


Kurshi Hotel & SPA
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.16834712sec.