Jēkaba Ceļojumi: Rosinās izmaiņas tūrisma aģentūru darbības regulējumā

Saistībā ar pēdējo mēnešu laikā notikušajiem krāpniecības gadījumiem, kad klienti, kas iegādājušies ceļojumu pakalpojumus no vairākām mazpazīstamām tūrisma aģentūrām, apmaksātos pakalpojumus nav saņēmuši, ceļojumu birojs "Jēkaba Ceļojumi" rosinās izmaiņas tūrisma pakalpojumu sniedzēju darbības regulējumā, iesniedzot priekšlikumus Latvijas Tūrisma un operatoru asociācijai (ALTA) un Ekonomikas ministrijai.

"Nesenie gadījumi, kad Latvijas tūristi teju masveidā tika pamesti ceļojuma galamērķī vai arī netika plānotajā ceļojumā vispār, vēlreiz pierāda to, ka tūrisma pakalpojumu sniedzēju darbību regulējošie likumi Latvijā nav līdz galam sakārtoti. Jebkurš var brīvi nodibināt firmu ar viena lata kapitālu un bez jebkādas licences vai nodrošinājuma piedāvāt tūrisma pakalpojumus. Mēs uzskatām, ka šāda situācija patērētājiem rada liekus riskus,"  norāda Uldis Alksnis, "Jēkaba Ceļojumu" vadītājs.

Rūpējoties par ceļotāju drošību, "Jēkaba Ceļojumu" konsultanti sagatavojuši arī padomus ceļotājiem, kas maksimāli ļaus izvairīties no krāpniecības gadījumiem, rezervējot ceļojumus uz ārzemēm. Sagatavotos padomus skatiet pielikumā.

"Jēkaba Ceļojumi" ir viens no Latvijas vadošajiem eksotisko ceļojumu birojiem, kas organizē braucienus uz vairāk nekā 80 pasaules valstīm. 2012. gadā "Jēkaba Ceļojumi" apkalpoja vairāk nekā piecus tūkstošus klientu, tostarp nodrošinot ceļojumu pakalpojumus arī uzņēmumiem.

10 padomi, kā droši rezervēt ceļojumus

Ko darīt, lai iecerēto atvaļinājumu siltajās zemēs nenāktos pavadīt mājās? "Jēkaba Ceļojumu" konsultanti sagatavojuši 10 noderīgus padomus ceļotājiem, kas maksimāli ļaus izvairīties no krāpniecības gadījumiem, rezervējot ceļojumus uz ārzemēm.

1)    Pārbaudi, vai firma ir oficiāli reģistrēta!

Pirms iegādājies ceļojumu pakalpojumus no kādas firmas vai personas, pārliecinies, vai to darbība ir oficiāli reģistrēta. Tas nodrošinās aizsardzību pret fiktīviem ceļojumu aģentiem. Bezmaksas informāciju par Latvijā reģistrētajiem komersantiem iespējams iegūt tiešsaistes datu bāzē Lursoft.lv.

2)    Pārliecinies, vai aģentūra ir reģistrēta kā tūrisma pakalpojuma sniedzējs!

Latvijā visiem tūrisma pakalpojumu sniedzējiem ir jāreģistrējas īpašā Tūrisma aģentu un tūrisma operatoru (TATO) datu bāzē, ko uztur Ekonomikas ministrija. To, vai konkrētais uzņēmums ir veicis šādu reģistrāciju, iespējams noskaidrot interneta vietnē www.tato.em.gov.lv.

3)    Noskaidro, vai aģentūra ir apdrošinājusi savu klientu iemaksāto naudu!

TATO datu bāzē iespējams uzzināt arī to, vai ceļojumu aģentūra ir apdrošinājusi savu klientu iemaksāto naudu. Šāda apdrošināšanas prasība neattiecas uz visiem tūrisma pakalpojumu sniedzējiem – tās aģentūras, kas savus pakalpojumus pārdod citām aģentūrām, nevis pa tiešo privātpersonām, to var arī nedarīt. Taču daudzas firmas šādu apdrošināšanu veic brīvprātīgi, tādējādi nodrošinot maksimālu klientu naudas aizsardzību. Tas ceļotājiem sniedz drošības garantiju attiecībā uz iemaksātās naudas atmaksāšanu pakalpojuma nesaņemšanas gadījumā un nodrošina citu iespējamo zaudējumu kompensāciju pat tad, ja ceļojumu aģentūra paziņojusi par savu maksātnespēju.

4)    Salīdzini cenas!

Pirms uztici sava ceļojuma organizēšanu kādai tūrisma aģentūrai, izvērtē vairāku firmu piedāvājumus. Tas ne tikai palīdzēs atrast visizdevīgāko piedāvājumu, bet arī ļaus saprast, vai piedāvātā ceļojuma cena nav nesamērīgi maza. Pārlieku zema cena var būt signāls par nepārdomātu vai negodprātīgu biznesa praksi. Atceries, ka paruna "skopais maksā divreiz" ne reti ir spēkā arī tūrisma jomā.

5)    Uzmeklē citu klientu atsauksmes!

Saprast to, cik kvalitatīvus pakalpojumus sniedz izvēlētā ceļojumu aģentūra, var palīdzēt citu ceļotāju atsauksmes. Pirms ceļojuma rezervēšanas ir vērts ātri pārbaudīt Internetā, vai par izvēlēto aģentūru nav izskanējušas sūdzības vai ziņas par tās nespēju sniegt pakalpojumus.

6)    Noslēdz līgumu!

Nekad neveic norēķinus, pirms neesi noslēdzis oficiālu līgumu. Rūpīgi izlasi līgumā iekļautos noteikumus un pārliecinies, ka tajā skaidri atrunāts viss nepieciešamais, ieskaitot izvēlētā ceļojuma detaļas, cenā iekļautie pakalpojumi, gala cena un samaksas termiņi.

7)    Saņem apliecinājumu par veiktajām iemaksām!

Lai pasargātu sevi no iespējamas krāpniecības, par visiem maksājumiem, ko veic skaidrā naudā, pieprasi čeku vai kvīti. Ja norēķinus veic caur internetbanku, par maksājuma apliecinājumu kalpos bankas maksājuma uzdevuma izdruka.

8)    Pārliecinies par rezervācijām!

Lai ceļojumā varētu braukt mierīgu sirdi, pirms došanās ceļā lūdz ceļojumu aģentūrai nodrošināt apliecinājumus par veiktajām rezervācijām, piemēram, iekāpšanas kartes plānotajiem avioreisiem un viesnīcu rezervāciju apstiprinājumus.

9)    Parūpējies par drošības spilvenu!

Latvijā pieejamās ceļojumu apdrošināšanas diemžēl nesedz ceļotāju izdevumus gadījumā, ja noticis krāpniecības gadījums no ceļojumu aģentūras puses. Tādēļ, kad dodies ceļā, parūpējies par to, lai ārkārtas gadījumā tev būtu pieejami naudas līdzekļi iespējamo papildu izdevumu segšanai.

10)    Aizstāvi savas tiesības!

Ja tomēr Tev ir aizdomas, ka ar Tevi noticis krāpniecības gadījums, nekavējoties ziņo par to Patērētāju tiesību aizsardzības centram un Valsts policijai. Tādējādi tu pasargāsi ne tikai sevi, bet arī citus ceļotājus!


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 16.05.2024 Biznesa pusdienu piedāvājums Hercogs Mārupe
Restorāns Hercogs Mārupē, Vītiņu ielā 4A aicina jūs uz biznesa pusdienām darba dienās no plkst. 11:30-15:00! | Skatīt vairāk
Latvija
Mūsdienu Latvijas garšas. Gardēžu pasākums Viesistaba
Visas vasaras garumā, katru trešdienu gardēžu pasākumi angļu valodā. Gatavo kopā ar šefpavāru Mūsdienu Latvijas garšas. Gan individuāliem viesiem, | Skatīt vairāk
79 EUR
"Ragakrasts"  brīvdienu mājas Mērsragā Tukuma TIC
Ģimenēm ar bērniem draudzīgas, gaumīgas, labiekārtotas mājiņas Mērsragā www.ragakrasts.lv | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.05.2024 - 16.05.2024 Te ir darbs Nikos Travel
Sakarā ar paplašināšanos,meklējam kolēģi savā draudzīgajā kolektīvā, visas soc. garantijas, draudzīgs kolektīvs un interesants darbs,sūti CV | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.72925687sec.