Astoņas lietas, kas jāliek ceļasomā ārkārtas gadījumiem

Zemestrīce, meža ugunsgrēks, cunami, viesuļvētra... Lielākā daļa ceļotāju, kravājot somas ilgi gaidītajām brīvdienām, parasti neaizdomājas par to, kas viņus patiesībā var sagaidīt šķietami idilliskajā galamērķī.

Ceļotājiem, it īpaši tiem, kuri izvēlas doties uz attālākiem pasaules reģioniem, allaž jābūt gataviem arī ļaunākajam – dabas kataklizmām, kā arī cilvēka izraisītām katastrofām. Portāls SmarterTravel.com apkopojis, kādiem priekšmetiem būtu jāatrodas ceļasomā, lai mūsu ceļotprieku nebojātu raizes par to, kā būtu iespējams izdzīvot ārkārtas situācijā – turklāt paturot prātā, ka koferis tomēr nav bezizmēra.

Svilpe

Daudzos zemestrīču apdraudētajos reģionos dzīvojošajiem neliela svilpe allaž atrodama pie atslēgu piekariņa. Augstfrekvences skaņu ārkārtas situācijā glābēji sadzird labāk nekā cilvēka balsi, turklāt svilpe var būt neaizvietojama, ja šoka, traumu vai dehidratācijas dēļ pastāv grūtības sasaukt palīgus. Tāpat tā var noderēt drošībai, vienatnē vai nakts laikā pastaigājoties pa svešu pilsētu.

Folijas sega

Ja jums nākas ilgāku laiku atrasties dabas stihiju varā, var būt sarežģīti uzturēt ķermeni siltumā. Pat gadījumā, ja, piemēram, kādas dabas katastrofas brīdī atradīsieties iekštelpās, apkures sistēmas var pārstāt darboties. Tā dēvētā folijas sega ir īpaši viegla, kompakti saliekama, un efektīvi ļauj sasildīties, izmantojot vien jūsu ķermeņa siltumu. Starp citu, tā derēs arī kā piknika sega, apmetnis vēsiem vakariem vai paklājs, ja nākas gulēt uz zemes.

Aptieciņa

Pēc tikko pārdzīvotas dabas katastrofas svarīgākais allaž ir rūpēties par savu, kā arī līdzcilvēku veselību. Tas neapšaubāmi nozīmē arī dažādu brūču apkopšanu, tādēļ pirmās palīdzības komplekts ir teju neaizstājams, lai novērstu iespējamās infekcijas radušos ievainojumu dēļ. Tā dēvētās ceļotāju aptieciņas lielākajā daļā gadījumu aizņem ļoti maz vietas, turklāt to saturu var izmantot arī insektu kodumu, nobrāzumu, tulznu un citu, ceļiniekiem raksturīgu kaišu novēršanai.

Lukturītis

Lieki piebilst, ka parocīgam, uzticamam un kompaktam gaismas avotam var būt izšķiroša loma ārkārtas situācijā. Izvēlieties pavisam nelielu, atslēgu piekariņa lieluma LED lukturīti, kas ilgi spēj darboties ar vienu bateriju, vienlaikus nodrošinot spilgtu gaismu.

Putekļu maska

Putekļi, piemēram, no zemestrīces nopostītu ēku gruvešiem, var izraisīt īslaicīgas elpošanas problēmas, kā arī nopietnus veselības traucējumus ilgtermiņā. Lai gan vienkārša putekļu maska nespēj aizkavēt sīkākas daļiņas, tā nodrošinās aizsardzību pret izmēros lielākām, gaisā esošām piesārņojuma daļiņām. Šādas maskas ir pavisam nelielas un vieglas, tādēļ ielieciet dažas ceļasomā arī tad, ja dodaties uz tuksnešainiem reģioniem vai lielpilsētām, kuras bēdīgi slavenas augsta gaisa piesārņojuma līmeņa dēļ.

Pārtika

Pat tad, ja jūs nebūt neraksturo piesardzība, turklāt doma par ēdiena līdzņemšanu šķiet muļķīga, vienmēr ir vērts ceļasomā ielikt ko uzkožamu. Lieliski derēs, piemēram, riekstu, sēklu un žāvētu augļu maisījumi vai veselīgie uzkodu batoniņi, kuru sastāvā ir gan daudz olbaltumvielu, gan garo ķēžu ogļhidrātu.

Dzeramais ūdens

Tīrs dzeramais ūdens, bez šaubām, ir neaizstājams dabas kataklizmās vai citās ārkārtas situācijās. Iespējams, ir vērts iegādāties speciālu ūdens pudeli ar filtru – to varēsiet droši papildināt pat tad, ja ūdens iegūts no apšaubāma avota. Jebkurā gadījumā, ceļā līdzi ņemamajai pudelei vajadzētu būt pavisam neliela tilpuma (ne vairāk par puslitru), pretējā gadījumā pastāv niecīga iespēja, ka patiesi ņemsiet to līdzi vienmēr un visur.

Papildus lādētājs mobilajām ierīcēm

Lai uzlādētu telefonu, parasti nepieciešama gan elektroenerģija, gan piekļuve rozetei – šie divi nosacījumi var būt sarežģīti izpildāmi, ja gadās iekļūt kādas dabas stihijas vai tās radīto seku epicentrā. Tādēļ ceļā der līdzi ņemt nelielu ārējo akumulatoru vai, piemēram, tālruņa lādētāju, kas aprīkots ar saules bateriju. Protams, šādas ierīces noderēs arī visos citos gadījumos, kad telefona vai planšetdatora akumulators ir izlādējies, bet uzlāde nav iespējama.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brauc ar klasi Alūksni! Alūksnes TIC
Skolēniem viens no gaidītākajiem notikumiem neatkarīgi no mācību mēneša un gadalaika, ir klases ekskursijas kopā draugiem un saviem skolotājiem! | Skatīt vairāk
no 3.00 EUR
Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05. | Skatīt vairāk
no 225 EUR
Māra Upmane-Holšteine un Aigars Apinis Valmieras TIC
19.maijā pl.16.00 aicinām uz Stāstnieku Pēcpusdienu Akustikā kopā ar mūziķi Māru Upmani-Holšteini un aktieri Aigaru Apini. | Skatīt vairāk
40 EUR
Sala ar unikālu skaistumu! Latvia Tours
Korfu pludmales ir vienas no labākajām un tīrākajām, aptuveni 30 no tām piešķirts Zilais karogs. | Skatīt vairāk
no 469.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.52268481sec.