Kur Eiropā vēl drīkst smēķēt?

Laiks, kad Eiropā smēķēt varēja gan kafejnīcās, gan viesnīcās, gan arī daudzviet citur, šķiet esam pagātnē - ne velti Eiropas Savienība cīnās par "simtprocentīgi nesmēķējošu Eiropu", kā minēts kādā no aktuālajiem ES plāniem. Neskatoties uz to, Eiropā vēl pastāv vietas, kur pretsmēķēšanas pasākumi vēl nav tik stingri kā, piemēram, Latvijā vai Īrijā.

Tieši Īrija 2004. gada 1. martā spēra pirmo soli un aizliedza smēķēšanu kafejnīcās, krogos, sabiedriskās iestādēs un transporta līdzekļos. Arī Francijā un Itālijā aizliegts smēķēt sabiedriskās iestādēs, ieskaitot bārus un diskotēkas. Savukārt ārpus Eiropas, piemēram, Kalifornijā (ASV), pat pludmales ir smokefree - tur par smēķēšanu pludmalē draud līdz 100 ASV dolāru soda nauda.

Kā ir ar smēķēšanu un nesmēķēšanu Eiropā? Kādi sodi draud par neatļautu smēķēšanu? Kuras valstis ir pēdējās smēķētāju paradīzes?

Austrija - līdz šim Austrijā bija spēkā pats liberālākais smēķēšanas aizliegums visā ES, tomēr sākot ar 01.07.2010, smēķēšana būs atļauta vien tajos krogos, kur smēķētājiem ierādītas atsevišķas telpas. Līdz šim spēkā bija daudzi izņēmumi, tāpēc reti kurā restorānā vai bārā netika smēķēts. Nu smēķētājiem par neatļautu kūpināšanu draud sods līdz pat 1000 eiro, bet iestādes saimniekam - pat līdz 10 000 eiro.

Beļģija - kopš 01.01.2010 smēķēšana aizliegta visos restorānos un bāros, kur tiek piedāvāts arī ēdiens. Vismaz 50% bāru un krogu telpu jābūt paredzētām nesmēķētājiem.

Bulgārija - 01.07.2010 Bulgārijā stājies spēkā nesmēķētāju aizsardzības likums pēc angļu parauga - smēķēšana bāros un restorānos ir aizliegta.

Čehija - spēkā ir smēķēšanas aizliegums sabiedriskās ēkās, sabiedriskajā transportā un tā pieturās. Restorānos un krogos gan smēķēšana vēl ir atļauta, kaut arī saimniekam ir jānodrošina nesmēķētāju telpas.

Dānija - smēķēt aizliegts visās sabiedriskajās iestādēs, vilcienos un valsts iestāžu ēkās. Kopš 2007. gada augusta smēķēšana aizliegta arī krogos un restorānos. Izņēmums - krogi platībā līdz 40 kvadrātmetriem un īpašas telpas smēķētājiem.

Francija - kopš 2008. gada visos Francijas restorānos, bāros, naktsklubos un kazino aizliegts smēķēt. Izņēmumi pieļaujami vien tad, ja tiek ierīkota īpaša smēķētāju telpa, kurā klientus gan nedrīkst apkalpot, respektīvi, apgādāt ar ēdieniem un dzērieniem. Par smēķēšanu ārpus smēķētājiem paredzētajām telpām draud sods - smēķētājam līdz 70 eiro, bet iestādes saimniekam - līdz 150 eiro.

Grieķija - 2009. gadā spēkā stājies stingrs smēķēšanas aizliegums sabiedriskās vietās. Tas gan tiek ievērots slimnīcās un sabiedriskajā transportā, bet, neskatoties uz soda naudām līdz 500 eiro, krogos un bāros vēl aizvien smēķē. Atbildīgās valsts iestādes īsti nav formulējušas atļautos izņēmumus un to, kādām jābūt smēķētāju telpām. Šobrīd Grieķijā tiek strādāts pie stingrāku likumu izstrādes.

Horvātija - 2009. gada vidū Horvātijā tika aizliegts smēķēt visos restorānos, klubos un krogos, bet aizliegums turējās vien četrus mēnešus. Jau oktobrī tika atkal atļauts smēķēt mazākos krogos, bet lielos klubos atļāva ierīkot telpas smēķētājiem. Sabiedriskās ēkās smēķēšana ir aizliegta.

Igaunija - kopš 2007. gada jūnija smēķēšana restorānos, kafajnīcās, bāros, krogos, naktsklubos u.c. atļauta vien īpaši ierādītās telpās. Šajās telpās nedrīkst ienākt ar ēdienu vai dzērienu.

Itālija - kopš 2005. gada smēķēt aizliegts vilcienos, visās sabiedriskajās ēkās un ēdināšanas iestādēs. Izņēmums - īpaši ierīkotas telpas ar atsevišķu ventilāciju. Par neatļautu smēķēšanu var nākties maksāt sodu līdz 275 eiro. Ja smēķētāja tuvumā ir grūtnieces vai bērni, sods var tikt paaugstināts.

Īrija - kā pirmā valsts Eiropā Īrija 2004. gada martā aizliedza smēķēšanu darbavietās, sabiedriskajā transportā un slēgtās sabiedriskās telpās, piemēram, krogos, pubos un restorānos. Izņēmums - slēgtos pasākumos vēl aizvien drīkst smēķēt arī sabiedriskās vietās. Likumu ievērošanu nodrošina līdz pat 3000 eiro lielie sodi.

Īslande - kopš 2007. gada 1. jūnija smēķēšana aizliegta visās kafejnīcās un restorānos, kā arī sabiedriskās ēkās. Uz prāmjiem, kas kursē no Īslandes uz Dāniju vai Norvēģiju, lielākoties pieejamas vien nesmēķētāju kajītes.

Lielbritānija - Anglijā un Velsā kopš 2007. gada vidus spēkā ir smēķēšanas aizliegums restorānos, pubos un klubos, savukārt Skotijā un Ziemeļīrijā aizliegums ir plašāks - smēķēt nedrīkst arī pieturās un atrodoties ielas satiksmē. Sods par neatļautu smēķēšanu - 50 mārciņas, bet par izsmēķa nomešanu uz ielas - 80 mārciņas.

Luksemburga - kopš 2006. gada 5. septembra smēķēšana Luksemburgā aizliegta skolās un sabiedriskās ēkās, bet restorānos smēķēšanas aizliegums spēkā vien maltīšu laikos - no 12:00 līdz 14:00 un no 19:00 līdz 21:00.

Nīderlande - spēkā ir stingrs smēķēšanas aizliegums sabiedriskās ēkās (piemēram, stacijās), krogos, klubos un restorānos. Izņēmums ir slavenie coffee shops - marihuānas tirdzniecības vietas, kur atļauts smēķēt marihuānu, bet ne tabaku.

Norvēģija - kopš 2004. gada jūnija smēķēšana aizliegta ēdināšanas iestādēs, klubos, bāros, viesnīcās un sabiedriskajā transportā, tomēr privātu pasākumu laikā smēķēšana sabiedriskās iestādēs (piemēram, restorānā) ir atļauta. Tieši tāpēc Norvēģijā uzkrītoši bieži tiek rīkoti dzejas lasījumi un skates - lai apietu likumu. Salīdzinot ar citām ES valstīm, Norvēģijā augstā tabakas nodokļa dēļ gan ir mazāk smēķētāju.

Polija - kopumā valstī ir spēkā smēķēšanas aizliegums sabiedriskās vietās, bet ir atļauts ierīkot smēķēšanas zonas gan darbā, gan sabiedriskās iestādēs un restorānos.

Portugāle - spēkā ir smēķēšanas aizliegums kafejnīcās, restorānos, bāros un sabiedriskās ēkās. Izklaides iestādēs, kas lielākas par 100 kvadrātmetriem, drīkst ierīkot atsevišķas telpas smēķētājiem, kas ir nodalītas no nesmēķētāju telpas un apzīmētas ar smēķēšanas zīmi. Nelegālie smēķētāji var tikt sodīti ar naudas sodu apmērā no 50 līdz 750 eiro.

Slovēnija - kopš 2007. gada augusta aizliegta smēķēšana visās sabiedriskajās ēkās, restorānos, bāros un darbavietās. Smēķēšana atļauta vien speciāli ierādītās telpās, kas atbilst stingriem tehniskajiem nosacījumiem.

Somija - kopš 2007. gada jūnija somu restorānos valda smēķēšanas aizliegums. Dažos krogos ir smēķētāju telpas, kurās nedrīkst ēst un dzert. Somu likumdošana ļauj restorāniem un krogiem ieviest īpašas smēķētāju stundas.

Spānija - smēķēt aizliegts visās sabiedriskajās ēkās un iestādēs. Ēdināšanas iestādēs ir spēkā tik daudz izņēmumu, ka smēķēšanas aizliegums praktiski netiek ievērots. Baleāru salās aizliegta smēķēšana gan sabiedriskās ēkās, gan arī ēdināšanas iestādēs, tomēr atļauts ierīkot speciālas smēķētāju zonas, tāpēc arī salās smēķē gandrīz katrā restorānā un kafejnīcā.

Šveice - dažādos Šveices kantonos ir spēkā dažādi likumi. Piemēram, Tesīnā smēķēšana sabiedriskās ēkās, restorānos un bāros ir pilnībā aizliegta, tāpat arī Soloturnas kantonā, bet Cīrihes krogos vietām pieejamas smēķētāju zonas, kur smēķēt atļauts. Kopš 2005. gada smēķēšanas aizliegums ir spēkā visās Šveices stacijās un vilcienos.

Turcija - spēkā ir visaptverošs smēķēšanas aizliegums, kas attiecas uz publiskām vietām, kafejnīcām, bāriem, restorāniem, kur aizliegtas arī smēķētāju telpas.

Ungārija - kaut arī smēķēšanas aizliegumi pastāv, likumi ir tik nekonkrēti, ka pastāv daudz izņēmumu. Restorānos un krogos drīkst smēķēt. Pat kinoteātros un privātos autobusu maršrutos drīkst smēķēt.

Vācija - kaut arī visās 16 Vācijas federālajās zemēs ir spēkā dažādi likumi, vairāk nekā 90% restorānu un krogu smēķēt aizliegts. Pretsmēķēšanas likums gan pieļauj smēķēšanas izņēmumus, piemēram, telpas smēķētājiem.

Zviedrija - kopš 01.06.2005 Zviedrijā ir spēkā smēķēšanas aizliegums ēdināšanas iestādēs un sabiedriskās ēkās un iestādēs, kur pasniedz ēdienu vai dzērienus. Smēķēšana ir atļauta svaigā gaisā krogos, kafejnīcās un restorānos - tātad terasēs, pie durvīm vai brīvdabas kafejnīcās. Sodi par neatļautu smēķēšanu nepastāv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Māmiņai, sieviņai miļajai... Estravel Latvia
Lutinošais SPA piedāvājums - atpūta Siguldā // Pārsteidziet, ieprieciniet - uzdāviniet atpūtu // Dienas SPA | Skatīt vairāk
no 115 EUR
Saulaina atpūta Kosta Blanka  Atlantic Travel
Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no | Skatīt vairāk
no 715 EUR
MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI! Latvia Tours
👉VEIDOJIET POZITĪVA UZŅĒMUMA TĒLU. 👉APBALVOJIET LOJĀLOS KLIENTUS, DARBINIEKUS. 👉MOTIVĒJIET JAUNIEM PANĀKUMIEM. 👉SALIEDĒJIET KOLEKTĪVU, | Skatīt vairāk
Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī! Alūksnes TIC
Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras! | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Uzņēmumi


Baltic Beach Hotel & SPA
,


Latvijas Tūrisma Aģentu asociācija (ALTA)
,


Rēzeknes pilsētas TIC
,


Splendid Palace
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.20128512sec.