Viltus vecpilsētas - vai visas „vecpilsētas” vienmēr patiešām ir vecas? [1]

„Jauna vecpilsēta” – pirmajā mirklī šai apzīmējumā šķiet iezagusies kļūda, bet izrādās, ka tā nemaz nenotiek tik reti. Piemēram, gandrīz pilnībā no jauna ir uzcelta Drēzdenes vecpilsēta, savukārt Šanhajas vecpilsēta ir pilsētas jaunākais rajons.

Berlīne, Maskava, Šanhaja vai Gdaņska, - daudzviet pasaulē tiek ieguldīti milzīgi līdzekļi, lai no jauna vecajā stilā uzbūvētu pat pilnīgi iznīcinātas ēkas un vecpilsētu daļas, - reizēm tikai fasādes, bet reizēm pilnībā. Palūkosimies, kuras pasaules vecpilsētas patiesībā ir jaunas.

- Frankfurte pie Mainas, Vācija: pilsētas centrā pašlaik notiek apjomīgi būvniecības darbi – tuvāko pāris gadu laikā tiks no jauna uzbūvēts pilsētas vēsturiskais centrs

- Arī Drēzdenes vecpilsēta, kas praktiski pilnībā tika iznīcināta bombardēšanā Otrā pasaules kara laikā, ir ļoti jauna – vēsturiski precīzi atjaunošanas darbi pilsētas centrā joprojām turpinās, Drēzdenei atgūstot kādreizējo „Elbas Florences” greznumu.

- Līdzīgi attīstās arī Vācijas galvaspilsētas centrs, kur pašlaik tiek no jauna būvēta 1950.gadā uzspridzinātā Berlīnes pils.

- Minhenes Rezidence jeb Minhenes pils apvieno renesanses, baroka, rokoko un klasicisma iezīmes, bet patiesībā greznā ēka vēsturiskajā izskatā ir uzbūvēta par jaunu pēc Otrā pasaules kara beigām.

- Gdaņskas jeb Dancigas vēsturiskais centrs arī ir mānīgi vecs: apmēram 90 procenti ēku nav vecākas par 60 gadiem, jo arī tika uzbūvētas par jaunu pēc tam, kad tika izpostītas kara laikā.

- Bosnijas kara laikā 1993. gadā Bosnijas –Hercegovinas pilsētā Mostarā serbu karaspēks atstāja ļoti ievērojamus postījumus. Tūlīt pēc kara beigām vēsturiskā Mostaras vecpilsēta un pilsētas simbols – Vecais tilts (Stari Mos) tika uzbūvēts par jaunu

- Dubajā par „vecpilsētu” tiek dēvēts tipiski austrumnieciskā stilā celtais Bastakijas (Bastakiya) rajons, bet tā izskats ir maldinošs: saglabājušās ir tikai atsevišķas pagājušā gadsimta sākumā celtās vēsturiskās ēkas, pārējās ir jaunas un uzbūvētas kā tūristu atrakcija.

- Pestītāja katedrāli Maskavā uzspridzināja pēc Staļina pavēles, tās vietā ierīkojot peldbaseinu. Pēc politiskās sistēmas maiņas 1990.gadā nekavējoties sākās mirdzoši baltās katedrāles atjaunošanas darbi.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Lī 02/07/2012 22:47 Melngalvju nams!


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ernsta Glika vārds mūsdienu Alūksnē Alūksnes TIC
Atzīmējot mācītāja un skolotāja Ernsta Glika 370.gadadienu, aicinām doties aptuveni 4 kilometrus garā pastaigā iepazīstot vietas Alūksnē. | Skatīt vairāk
Luksus klases piedāvājumi - Taizeme Estravel Latvia
Esat pelnījuši - izbaudīt unikālu pieredzi, augstākās klases apkalpošanu un ņemt no dzīves vairāk! Dažādi Luksus piedāvājumi atpūtai Taizemē. | Skatīt vairāk
no 610 EUR
Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam! Latvia Tours
NORĀDI VĒLMES -> SAŅEM PIEDĀVĀJUMU ČARTERCEĻOJUMAM 30 MIN LAIKĀ MĒS PALĪDZĒSIM SAPŅIEM ĪSTENOTIES! ;) | Skatīt vairāk
Populārākais Itālijas pludmales kūrorts! Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 487 EUR
Uzņēmumi


Dome Hotel
,


Kaļķu vārti
,


Rija Old Town Hotel Tallin
,


Valmieras novada Tūrisma pārvalde
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.18418694sec.