Desmit svarīgākie kalnu likumi

Brīvajā un plašajā sniega pasaulē un kalnos neiztiek bez noteikumiem un tam, kas nodarbojas ar ziemas sporta veidiem, tie noteikti ir jāpārzina. Braukšana ar slēpēm un sniega dēli var būt riskanta, tāpēc Starptautiskā slēpošanas federācija (Fédération Internationale de Ski) laidusi klajā desmit visā pasaulē derīgus FIS noteikumus uzvedībai kalnos. Šie likumi jāievēro jebkuram atbildīgam slēpotājam. To mērķis, protams, ir izvairīšanās no nelaimes gadījumiem, savukārt to neievērošana var tikt sodīta.

1. Jāņem vērā citi slēpotāji, snovotāji, ragaviņu braucēji, jebkuri citi cilvēki, kas atrodas apkārt. Visiem jāizturas tā, lai nekad un nekādā veidā neapdraudētu citus.

2. Jākontrolē ātrums un braukšanas veids, tas jāizvēlas, balstoties uz spriedumiem par savām prasmēm, reljefa, sniega un laika apstākļiem, cilvēku daudzumu. Nelaimes gadījumi visbiežāk notiek pārāk liela ātruma, nekontrolētas braukšanas vai nepietiekamas uzmanības dēļ.

3. Atstāt citiem pietiekoši vietas. Slēpošana un braukšana ar sniega dēli ir brīvo kustību sporta veidi, kur katrs brauc tā, kā grib, bet ievēro noteikumus, ka tiek ņemta vērā citu sportistu brīvība un apkārtējā telpa. Laižoties lejā aiz kāda cita, vienmēr jāatstāj gana daudz vietas un distances.

4. Apdzīšana. Apdzīt drīkst no augšas uz leju, no labās uz kreiso pusi, bet vienmēr atstājot pietiekoši daudz vietas apdzītā slēpotāja manevriem un kustībām. Tas, kurš apdzen, visu apdzīšanas laiku saglabā vienu un to pašu ātrumu.

5. Pirms uzsākt manevrus trasē vai ievirzīties tajā atpakaļ pēc stāvēšanas, obligāti jāpārliecinās par drošību, paskatoties uz augšu un uz leju.

6. Trasē apstāšanās pieļaujama tikai malās. Šaurās vai nepārredzamās vietās apstāties nedrīkst, bet, ja nu tā ir noticis, tad no turienes pēc iespējas ātrāk jātiek prom.

7. Došanās kājām pieļaujama tikai pa trases malu. Zābaku pēdas izbojā trasi un var radīt problēmas citiem slēpotājiem un snovotājiem.

8. Jāņem vērā zīmes! Trases tiek iedalītas melnajās, sarkanajās, zilajās un zaļajās trasēs pēc to sarežģītības un grūtības pakāpes. Tur var atrasties brīdinājuma, briesmu un aizlieguma zīmes. Tās tur neatrodas bez iemesla!

9. Vienmēr jāsniedz pirmā palīdzība nelaimes gadījumos cietušajiem. Pat neskatoties uz likumā noteikto, pirmās palīdzības sniegšana ir jebkura sportista ētiskais pienākums. Tur ietilpst pirmā palīdzība, glābšanas dienestu izsaukšana un nelaimes gadījuma vietas norobežošana. Aizbēgšana no nelaimes gadījuma vietas ir tikpat nosodāma kā satiksmes negadījumos.

10. Jebkuram, kas saistīts ar nelaimes gadījumu, vienalga, tā dalībniekam vai lieciniekam, ir jāsniedz informācija nelaimes gadījumu izmeklēšanā, jāsniedz informācija par savu personību, jābūt ar mieru būt par liecinieku. Tas ir sportistu morālais pienākums, jo aculiecinieku liecības ir svarīgākais nelaimes gadījumu izmeklēšanā.

FIS iesaka vienmēr ievērot šos noteikumus, neskatoties uz to, kurā pasaules trasē atrodaties. Ja visi ievērotu un pārzinātu šos noteikumus, sniega sporta pasaule kļūtu daudz tīkamāka katram no mums.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Saulaina atpūta Kosta Blanka  Atlantic Travel
Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no | Skatīt vairāk
no 715 EUR
Ernsta Glika vārds mūsdienu Alūksnē Alūksnes TIC
Atzīmējot mācītāja un skolotāja Ernsta Glika 370.gadadienu, aicinām doties aptuveni 4 kilometrus garā pastaigā iepazīstot vietas Alūksnē. | Skatīt vairāk
Brauc ar klasi Alūksni! Alūksnes TIC
Skolēniem viens no gaidītākajiem notikumiem neatkarīgi no mācību mēneša un gadalaika, ir klases ekskursijas kopā draugiem un saviem skolotājiem! | Skatīt vairāk
no 3.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.05.2024 - 17.05.2024 AAE - Dubaija! Latvia Tours
Saules un jūras baudītājiem piemērotākais laiks ir pavasaris un rudens, jo tieši tad var iegūt lielisku iedegumu, bet vakaros atvēsināties kādā | Skatīt vairāk
no 736.00 EUR
Uzņēmumi


Želesa
,


Rēzeknes pilsētas TIC
,


Ludzas novada TIC
,


CelojumuBode.lv
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.22859216sec.