Augusta peldūdens kvalitātes pārbaužu rezultāti

Veselības inspekcija informē, ka 5. un 6.augustā veiktajās peldūdens kvalitātes pārbaudēs ūdens paraugos mikrobioloģiskais piesārņojums nav konstatēts. 51 oficiālajā peldvietā  peldūdens kvalitāte atbilst prasībām un peldēties ir atļauts.

Inspekcija aicina iedzīvotājus īpaši izvērtēt peldvietas izvēli un tās ūdens kvalitāti, ja neizmantojat oficiālās peldvietas. Pirms peldēšanās jānovērtē, vai tuvumā neatrodas objekti, kas var ietekmēt peldūdens kvalitāti (celtniecības objekti, notekūdens caurules, kanalizācijas akas, ganības, kā arī intensīvi apsaimniekotas vai apdzīvotas vietas un rūpnīcas). Pirms peldēšanās izvēlētā ūdenstilpē īpaša uzmanība jāpievērš šādiem aspektiem: netipiska ūdens krāsa un smarža; virsmas aktīvās vielas (noturīgas putas); peldoši un citi atkritumi ūdenī; naftas produkti; zilaļģu masveida savairošanās.

Speciālisti vērš iedzīvotāju uzmanību, ka karstā laikā pastāv zilaļģu savairošanās risks. Šobrīd oficiālajās peldvietās zilaļģu klātbūtne nav konstatēta. Saskaņā ar pašvaldības un atsevišķu iedzīvotāju sniegto informāciju, zilaļģu savairošanās risks pastāv Daugavas piekrastē Salaspils novadā, kur iedzīvotāji izmanto neoficiālās peldēšanās vietas. Informācija reģionālajā presē liecina, ka zilaļģu masveida savairošanās jau novērota Ungura un Auciema ezeros Pārgaujas novadā, kur nav oficiālo peldvietu. Iepriekšējos gados regulāra zilaļģu „ziedēšana” bija novērota arī vairākos Latgales ezeros, kur šobrīd nav oficiālu peldvietu.     

Toksisko zilaļģu savairošanās ir viena no lielākajām stāvošo ūdeņu (ezeru, dīķu) problēmām karstā vasarā. Tomēr zilaļģes masveidā var parādīties arī lielo upju līčos, kur nav straumes.  Ūdens tādos gadījumos kļūst duļķains, un nereti tā virsmu klāj netīri zili zaļa plēve. Zilaļģēm atmirstot, ūdenī var tikt izdalīti toksīni, kas peldētājiem var radīt dažādas ādas un gļotādu alerģiskās reakcijas un iekaisumu.   Ja tiek novērotas minētās pazīmes, aicinām iedzīvotājus šādā ūdenī nepeldēties un īpaši parūpēties, lai šādā ūdenī nepeldas bērni. Tāpat nedrīkst pieļaut, ka mājdzīvnieki dzer ūdeni, kuros masveidā savairojušās zilaļģes – dzīvnieki ar ūdenī esošajiem toksīniem var saindēties un pat aiziet bojā!

Inspekcija aicina iedzīvotājus iesaistīties peldūdens monitoringa veikšanā, vizuāli novērojot peldvietas. Ja rodas aizdomas par ūdens kvalitāti, informēt par to Inspekciju un aizpildīt anketu, kas atrodama mājaslapas www.vi.gov.lv sadaļā Vides veselība – Peldūdens – Iedzīvotāju līdzdalība peldūdens kvalitātes novērojumos.

* Jaunāko informāciju par peldvietu ūdens kvalitāti gan oficiālajās peldvietās, gan tajās neoficiālajās peldvietās, kur ūdens kvalitātes analīzes veiktas par pašvaldību līdzekļiem, skatīt Inspekcijas mājaslapā www.vi.gov.lv, internetā adresē www.vi.gov.lv/lv/vides-veseliba/peldudens/peldudens-monitorings.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 NBS orķestra koncerts TUMĒ Tukuma TIC
2. maijā plkst. 19.00 Tumes Kultūras namā Baltā galdauta svētku koncerts kopā ar Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra Estrādes ansambli. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.04.2024 - 01.05.2024 Strūklakas modināšana TUKUMĀ Tukuma TIC
Kā katru gadu arī šoreiz pulcēsimies 1. maijā, lai modinātu strūklaku, kopā priecātos un sagaidītu silto pavasari. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.04.2024 - 30.04.2024 NBS orķestra DŽEZA DIENA Tukumā Tukuma TIC
30. aprīlī plkst. 19.00 Tukuma pilsētas Kultūras namā Latvijas Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku orķestra “Džeza dienas koncerts”. Ieeja bez | Skatīt vairāk
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.52262402sec.