TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Lielākais un modernākais muzejs Eiropā – Igaunijas Nacionālais muzejs [1]

1.oktobrī Igaunijas pilsētā Tartu apmeklētājiem durvis vēris jaunais Igaunijas Nacionālais muzejs. Muzeja kolekcija, kas iekārtota jaunā, modernā ēkā, ļauj pa jaunam palūkoties uz igauņu tautas dzīves stilu un ikdienas paradumiem cauri laika griežiem. Šī muzeja atklāšana uzskatāma par vienu no nozīmīgākajiem Igaunijas kultūras dzīves notikumiem kopš neatkarības atgūšanas.
Desmit gadi – tieši tik ilgs laiks pagājis, lai līdz galam realizētu ideju par jauno Igaunijas Nacionālo muzeju. Muzeja kolekcijas pamatā ir 1909. gadā dibinātā etnogrāfiskā muzeja ekspozīcija, tomēr nu tā apmeklētājiem tiek piedāvāta pavisam jaunā, nebijušā veidolā. Muzeja veidotāji apmeklētāju vēlas iepazīstināt ar igauņu tautas kultūru un dzīves stilu, uzsverot arī tās nepārtraukto virzību uz priekšu. Lai apmeklētājam šo ceļojumu cauri gadsimtiem padarītu iespējami saistošāku, muzeja kolekcija prezentēta ar spilgtiem stāstiem, koncentrējoties tieši uz „parasto” cilvēku un viņa dzīves gājumu.
Jaunatklātais muzejs ir turpinājums 1909. gadā izveidotajam Igaunijas Nacionālajam muzejam un veltīts vienam no visu laiku ievērojamākajiem Igaunijas folkloras pētniekiem un vācējiem – Jākobam Hērtam. Muzejs turpina aizsākto misiju – parādīt tieši vienkāršā cilvēka dzīves gājumu, lielu uzsvaru liekot tieši uz artefaktiem, kas ir līdzās cilvēkam. Arī patlaban muzejs turpina uzturēt saikni starp vēsturi, tagadni un nākotni.
Jaunā muzeja atklāšanas brīdī apmeklētāji var iepazīties ar divām pastāvīgajām ekspozīcijām, kuras pasniegtas igauņu, angļu un arī krievu valodā. Nākotnē paredzēts eksponēt arī īslaicīgākas kolekcijas. Lielākā pastāvīgās ekspozīcijas daļa ar nosaukumu „Sastapšanās” vēsta par pārmaiņām, ko piedzīvojuši Igaunijas iedzīvotāji kopš akmens laikmeta līdz pat mūsdienām. Ekspozīcija rāda dzīvi, kā to aizvada vienkāršais cilvēks, kurš strādājis, mīlējis, dibinājis ģimeni – kā šis cilvēks pakļāvies apkārtējām normām un vēsturiskajiem notikumiem. Cauri dzīvei, kas sākas akmens laikmetā un vijas līdz mūsdienām, apmeklētāju izved stāsti par cilvēku un vidi, viņa mājokli, ēdienu, dzīvi pilsētā, dzīvi laukos. Galvenās muzeja kuratores Kristelas Rattus vadībā izstādes veidošanā iesaistījušies etnogrāfi, lingvisti, arheologi, kā arī vides pētnieki, tehnoloģiju eksperti, bet ekspozīcijas scenogrāfijas veidošanā iesaistīti mākslinieki, fotogrāfi, karikatūristi, režisori, teātra producenti un citu profesiju pārstāvji.

Otra nozīmīgākā Igaunijas Nacionālā muzeja ekspozīcija „Urālu atbalss” ir veltīta somugru tautām. Kuratores Svetlanas Karm iekārtotā ekspozīcija muzeja apmeklētāju ieved somugru tradicionālajā dzīves vidē. Muzejā atrodams arī izglītības centrs, kino zāle, konferenču telpas un kafejnīca.
Īpaša uzmanība jāvelta arī muzeja ēkai, kura pēc starptautiskā arhitektu biroja DGT plāna veidota bijušās padomju militārās bāzes ēkā. Arī muzeja ēka veidota saskaņā ar muzeja ekspozīcijas vēstījumu par nepārtrauktu attīstību. Ēka ir kā turpinājums blakus esošajam skrejceļam, tā šķērso arī upi un dodas pretī „bezgalīgai telpai”. Muzeja atrašanās vieta – Rādi atrodas uz Tartu pilsētas robežas. No pilsētas centra uz muzeju iespējams doties kājām vai ar sabiedrisko transportu.
Informācija par muzeju:
Muzejs atvērts no 2016. gada 1. oktobra
Muzeja adrese: Muuseumi tee 2, Tartu
Darba laiks: Otrdienās – svētdienās plkst.10.00-19.00, trešdienās plkst.10.00-21.00
Kopējā platība: 34 000 m²
Izstāžu zāles platība: 6000 m²

Vairāk informācijas:
 www.erm.ee un http://www.visitestonia.com/igaunijas-nacionalais-muzejs   

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Maira 12/21/2017 12:43 Jauks, skaits, moderns muzejs. Informācija un gide pieejama arī latviešu valodā

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
4 personām - aktīva atpūta Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums | Skatīt vairāk
no 370 EUR
Padastes muiža - romantiska atpūta Estravel Latvia
2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām | Skatīt vairāk
no 335 EUR
Larnaka, Kipra. Aviobiļetes Estravel Latvia
Lidojums Rīga - Larnaka - Rīga // 1 x nedēļā // 7 naktis Kiprā // Pēdējā brīža cenas meklējiet ŠEIT | Skatīt vairāk
no 199 EUR
Ekskursiju piedāvājums. Grieķija Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 2-3* viesnīcās, puspansija un ekskursiju programma // Kavala - Soloniki - Janica - Meteora - Joana - Delfi - | Skatīt vairāk
no 1099 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.76287389sec.