TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Baltā kāpa pašlaik nav apdraudēta

Tā kā Saulkrastu teritorijā esošajai Baltajai kāpai būtiski pietuvinājusies Inčupe, kas skaidrojams ar šī rudens krasi mainīgajiem laikapstākļiem - nepastāvīgo salu un nenoturīgo sniega segu, Dabas aizsardzības pārvalde aicina apmeklētājus pašlaik neizmantot pie Baltās kāpas esošo noeju uz jūru un ievērot kustību ierobežojošās zīmes.

Sniega kušanas rezultātā Inčupē ievērojami palielinājies ūdens daudzums, tādējādi ietekmējot upes tecējumu un iespaidu uz Balto kāpu. Ja ziemā būs daudz sniega un pavasarī – strauja sniega kušana, upē ieplūdīs jaunas ūdens masas. Līdz ar to varētu sagaidīt erozijas izplatību Baltās kāpas lejas daļā un tālajā ziemeļu galā.

Dabas aizsardzības pārvaldes īstenotā projekta “LIFE Ekosistēmu pakalpojumi” eksperts ģeologs, Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes docents J.Lapinskis uzskata, ka “upes izraisītā erozija pašu Baltās kāpas vidus posmu (pie augstākās nogāzes daļas) būtiski neietekmēs. Pēc iepriekšējiem novērojumiem, Inčupe šajā vietā, kur tā atrodas šobrīd, jau ir atradusies 2014.gadā.”

“Savukārt, ja drīzumā, kamēr grunts nav sasalusi un Inčupe atrodas tuvu kāpas nogāzei, uznāks vētra, iespējami arī infrastruktūras bojājumi. Taču pēc sinoptiķu prognozēm tuvākajā laikā vētra nav gaidāma,” skaidro J.Lapinskis.  

Dabas aizsardzības pārvaldes vecākais eksperts Dainis Ozols norāda, ka šajā gadījumā erozija nav skārusi stāvkrastu, proti, Balto kāpu, par ko liecina stāvkrasta augstums un Saulkrastu pašvaldības veidotie priedīšu un kārklu stādījumi.

Viņaprāt, erozija pludmales ietvaros ir notikusi pastarpināti, proti, viļņu un vēja darbība rudens vētru laikā ir pārvietojusi krasta sanesas, kas savukārt novirzīja Inčupes ieteku tālāk uz ziemeļiem. Visticamāk, ka erozija laipas virzienā vairs būtiski neturpināsies (ja nebūs kādas ekstrēmi bargas vētras) un tuvāko 1-2 gadu laikā, pavasara palos vai citos lielākos plūdos, Inčupe atjaunos taisnāku noteci uz jūru – izskalos pludmales smiltīs jaunu gultni un vairs neplūdīs tik tālu gar Baltās kāpas piekāji.

Ģeologs J.Lapinskis norāda, ka vispareizākais ir pieņemt dabā notiekošos procesus un tiem pielāgoties. Arī D.Ozols uzskata, ka šajā gadījumā dabas vērtības nav apdraudētas, tāpēc nav nepieciešama iejaukšanās dabas procesos.

Baltās kāpas pamatā ir ļoti smalkas, ūdenī sablīvējušās smiltis, kas uzkrājušās Baltijas jūras senākajā attīstības posmā (Baltijas ledus ezera pastāvēšanas laikā pirms 10–13 tūkstošiem gadu), bet nogāzes augšējo daļu veido krietni jaunāku, vēja pārnestu smilšu slānis. Inčupei ir īpaša vieta Baltās kāpas tagadējā veidolā, jo tieši upe ar savu tecējumu Balto kāpu neatlaidīgi cenšas uzturēt baltu. Inčupes grīva neatlaidīgi pārvietojas, virzoties aizvien tuvāk Baltajai kāpai.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.05.2024 - 19.05.2024 Uz Muzeju nakti aicina Alūksne! Alūksnes TIC
“Eiropas Muzeju nakts” ietvaros Alūksne aicina apmeklēt muzejus un ekspozīcijas, kas būs atvērti līdz pat pusnaktij! Ieeja- bez maksas. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.05.2024 - 23.05.2024 Te ir darbs! Nikos Travel
Sakarā ar paplašināšanos,meklējam kolēģi savā draudzīgajā kolektīvā, visas soc. garantijas, draudzīgs kolektīvs un interesants darbs,sūti CV | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 08.05.2024 - 19.05.2024 Cēsu novads aicina uz Muzeju nakti 2024! Cēsu TIC
18. maijā aicinām ieplānot ciemošanos Cēsu novada muzejos! Šī gada Muzeju nakts ietvaros vairāk nekā 15 novada muzeji un apskates vietas ciemos | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.05.2024 - 19.05.2024 27. Gaujas plostnieku svētki Valmieras novada Tūrisma pārvalde
17. un 18.maijā aicinām uz Gaujas plostnieku svētkiem, kas šogad norisināsies 27. reizi ar skaistu nosaukumu “Šūpo, Gauja, pāri krācēm | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.89527488sec.