TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Amatas novada pašvaldība uzsāk Āraišu arheoloģiskā parka apsaimniekošanu

Sākot ar šā gada 1. februāri par Āraišu arheoloģiskā parka teritoriju rūpēsies Amatas novada pašvaldība, kas šim mērķim jau no 2017. gada janvāra ir izveidojusi atsevišķu pašvaldības nodaļu „Āraišu arheoloģiskais parks”.

Turpinot iepriekšējo apsaimniekotāju, gan Āraišu ezerpils atklājēja arheologa Jāņa Apala iesāktās ieceres, gan Latvijas Nacionālā vēstures muzeja realizēto muzeoloģisko kultūrpolitiku, Amatas novada pašvaldība plāno saglabāt arheoloģiskā parka vietas identitāti kā vēsturiski nozīmīgu kultūrainavu ar iespēju iepazīt senvēstures notikumus caur ekspozīcijām, pasākumiem un izglītojošām programmām.

Vēl šajā ziemas/pavasara periodā pirms aktīvās tūrisma sezonas uzsākšanas plānoti dažādi saimnieciski darbi. Iecerēts atjaunot laipas uz ezerpili un Meitu salu, tādējādi nodrošinot drošu pieejamību svarīgajiem objektiem. Plānots atbrīvot viduslaiku pilsdrupu iekšpagalmu no arheoloģiskajos izrakumos pārmeklēto zemju kaudzēm. Pašvaldība plāno arī uzstādīt kvalitatīvas tualetes un labiekārtot citu arheoloģiskā parka teritoriju.

Amatas novada pašvaldība ar Āraišu arheoloģiskā parku ir viena no ERAF „Darbības programmas „Izaugsme un nodarbinātība” prioritārā virziena „Vides aizsardzības un resursu izmantošanas efektivitāte” 5.5.1. specifiskā atbalsta mērķa „Saglabāt, aizsargāt un attīstīt nozīmīgu kultūras un dabas mantojumu, kā arī attīstīt ar to saistītos pakalpojumus” ierobežotā projektu konkursa pretendentiem, gatavojot vairākām Vidzemes pašvaldībām kopīgu projektu „Kultūra, vēsture, arhitektūra Gaujas un laika lokos”. Projekta ietvaros Amatas novada paredz līdz 2018.gada nogalei uzbūvēt jaunu daudzfunkcionālu apmeklētāju centru un papildināt ezerpili ar jaunām eksperimentālām rekonstrukcijām pēc arheologa Jāņa Apala skicēm, tādējādi bagātinot apmeklētājiem piedāvājuma klāstu.

Lai nodrošinātu drošāku darba vidi labiekārtojot teritoriju, šobrīd Āraišu arheoloģiskais parks februārī un martā ikdienā būs slēgts. Amatas novada pašvaldība parka teritoriju apmeklētājiem plāno atvērt sākot ar aprīļa mēnesi, nodrošinot gan gida pakalpojumus, gan dažādas interaktīvas programmas un kultūras pasākumus.

Tomēr iepriekš pieteiktām grupām un interesentiem apmeklēt Āraišu arheoloģiskā parka teritoriju pirms oficiālās atvēršanas būs iespējams, vienojoties par apmeklējuma laiku. Vairāk informācijas pa tālruni: (+371) 28002237 vai e-pastu ezerpils@amatasnovads.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.05.2024 - 20.05.2024 Jāšanas sporta sacensības Valmiermuižā Valmieras novada Tūrisma pārvalde
18.-19. maijā plkst. 10.00 Valmiermuižas stallī norisināsies Jāšanas sporta sacensības “Valmiermuižas pavasaris 2024”. | Skatīt vairāk
Latvija
Mūsdienu Latvijas garšas. Gardēžu pasākums Viesistaba
Visas vasaras garumā, katru trešdienu gardēžu pasākumi angļu valodā. Gatavo kopā ar šefpavāru Mūsdienu Latvijas garšas. Gan individuāliem viesiem, | Skatīt vairāk
79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 16.05.2024 Biznesa pusdienu piedāvājums Hercogs Mārupe
Restorāns Hercogs Mārupē, Vītiņu ielā 4A aicina jūs uz biznesa pusdienām darba dienās no plkst. 11:30-15:00! | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.51620603sec.