TŪRISMA BIZNESS | Bizness

KM aicina Finanšu ministriju izvērtēt VKPAI lūgumu izpirkt «Lielos kapus»

Kultūras ministrijā (KM) saņemts Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) lūgums virzīt izskatīšanai Ministru kabinetā rīkojuma projektu par valsts pirmpirkuma tiesību izmantošanu uz dārzu un parku arhitektūras ansambli „Lielie kapi”. Ministrijai adresētajā lūgumā VKPAI norādījusi, ka tās rīcībā nav līdzekļu „Lielo kapu” izpirkšanai, attiecīgi KM nosūtījusi pieprasījumu izvērtēšanai Finanšu ministrijā.

Lēmumu par valsts pirmpirkuma tiesību izmantošanu uz valsts nozīmes kultūras pieminekli, kādi ir „Lielie kapi,” var pieņemt Ministru kabinets, valdībai rūpīgi izvērtējot informāciju par šīs teritorijas saglabāšanas un turpmākās attīstības iespējām.

Lai nostiprinātu „Lielo kapu” teritoriju un tās izmantošanu, KM aizvadītā gada nogalē sagatavoja priekšlikumus grozījumiem Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības likumā, kuri šobrīd tiek izskatīti Saeimā. Tie paredz, ka Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonā nav pieļaujami tādi transporta un inženierkomunikāciju infrastruktūras projekti vai pārveidojumi, kuru rezultātā tiek neatgriezeniski zaudēta vēsturisko parku, dārzu un kapsētu kultūrvēsturiskā vērtība un teritorija. Tāpat grozījumos nostiprināts, ka nedrīkst mainīt šo teritoriju funkciju jeb izmantošanu, ja tas neatbilst kultūrvēsturisko vērtību saglabāšanas mērķiem.

Nenoliedzami „Lielo kapu” teritorija un tajā esošais kultūrvēsturiskais mantojums ir jāsakopj. KM esošā finansējuma ietvaros 2017. gada budžetā šim mērķim paredzējusi 100 tūkstošus EUR. Prioritāte ir avārijas stāvoklī esošo kapliču glābšanas un konservācijas pasākumi, kā arī atsevišķu mākslas pieminekļu konservācija.

Informācijai
Dārzu un parku arhitektūras ansamblis "Lielie kapi" ar memoriālajām celtnēm ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, kas atrodas UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojuma vietas “Rīgas vēsturiskais centrs” aizsardzības zonā un valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa “Rīgas pilsētas vēsturiskais centrs” teritorijā. Jebkāda infrastruktūras būvniecība, kas tos varētu skart, veicama tikai pēc ekspertu sniegta izvērtējuma, ar VKPAI saskaņojumu un pēc rūpīgas izpētes, lai nodrošinātu aizsargājamo kultūrvēsturisko vērtību saglabāšanu.
„Lielie kapi” jeb tolaik Pilsētas kapi tika atklāti 1773. gadā. Laika gaitā kapu teritorija pakāpeniski paplašināta, kopumā tajos apglabāti vairāki desmiti tūkstoši rīdzinieku, t.sk. tādi latviešu literatūras un sabiedriskās darbības dižgari kā Krišjānis Barons, Krišjānis Valdemārs, Fricis Brīvzemnieks, Andrejs Pumpurs un citi.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.05.2024 - 16.05.2024 Te ir darbs Nikos Travel
Sakarā ar paplašināšanos,meklējam kolēģi savā draudzīgajā kolektīvā, visas soc. garantijas, draudzīgs kolektīvs un interesants darbs,sūti CV | Skatīt vairāk
Latvija
"Ragakrasts"  brīvdienu mājas Mērsragā Tukuma TIC
Ģimenēm ar bērniem draudzīgas, gaumīgas, labiekārtotas mājiņas Mērsragā www.ragakrasts.lv | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.05.2024 - 19.05.2024 Uz Muzeju nakti aicina Alūksne! Alūksnes TIC
“Eiropas Muzeju nakts” ietvaros Alūksne aicina apmeklēt muzejus un ekspozīcijas, kas būs atvērti līdz pat pusnaktij! Ieeja- bez maksas. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 06.05.2024 - 16.05.2024 Baudi Cepļa muzikālos ceturtdienu vakarus! Bauskas TIC
Ieskandināsim vasaru, pavadot kopā burvīgu vakaru un izbaudot priekpilnu gaisotni | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.56946492sec.