TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Augulis Ķīnā apstiprina sadarbības memoranda projektu un tiekas ar transporta ministru

12.jūlijā, satiksmes ministrs Uldis Augulis un Ķīnas Nacionālās Attīstības un reformu komisijas vicepriekšsēdētājs Ningu Džižē (Ning Jizhe)ir vienojušies un apstiprinājuši memoranda projektu par visaptverošu Latvijas un Ķīnas sadarbību transporta un loģistikas jomā. Plānots, ka memorandu šī gada novembrī parakstīs 16+1 valstu vadītāju samita laikā Rīgā. Tāpat ministrs tikās ar Ķīnas transporta ministru Jangu Čuantangu (Yang Chuantang).

"Esmu gandarīts, ka vizīte Ķīnā ir patiesi vērtīga un rezultatīva. Lai to panāktu ir ieguldīts liels darbs. No savas puses esmu sagatavojis visu nepieciešamo turpmākai sekmīgai sadarbībai transporta jomā, kas būs labs pamats 16+1 premjeru samitam Rīgā. Gan tikšanās ar Ķīnas transporta ministru, gan pārrunas ar nozares uzņēmumiem un vienošanās par sadarbības memoranda gala variantu ir vērtējami ļoti pozitīvi.

Memoranda apstiprināšana ļaus daudziem Latvijas un Ķīnas uzņēmumiem rast abpusēji izdevīgas sadarbības iespējas un sasniegt reālus, praktiskus rezultātus jau tuvākajā laikā. Līdz ar to mums ir vienots redzējums un vīzija par konkrētiem soļiem ilgtermiņa sadarbībai transporta un loģistikas jomā, kas nākotnē dos nozīmīgu ieguldījumu Latvijas tautsaimniecības izaugsmē. Tāpēc uzņēmumiem būs aktīvi jāstrādā sadarbības nodrošināšanai ar Ķīnu," uzsver U.Augulis.

Minētais sadarbības memorands paredz veicināt sadarbību ostu attīstībā, lai uzlabotu to infrastruktūru, piesaistītu investīcijas un attīstītu industriālo parkus. Valstis līdz ar vienošanos apņemas sekmēt Latvijas un Ķīnas uzņēmumu sadarbību dažādos veidos, tai skaitā, paredzotpublisko un privāto partnerību, kopuzņēmumu veidošanu un citas sadarbības formas.

Lai īstenotu memorandā paustās apņemšanās, Latvija un Ķīna noteiks galvenos sadarbības projektus, veicinās to efektīvu īstenošanu, kā arī rīkos kopīgus seminārus un mārketinga pasākumus u.c. Kopumā šī sadarbība būs nozīmīgs ieguldījums Latvijas tautsaimniecības sekmēšanā. Sarunas par memoranda parakstīšanu tika uzsāktas jau šī gada februāri, kadDž. Nings bija ieradies vizītē Rīgā.

Savukārt tiekoties ar Ķīnas Tautas Republikas transporta ministru Jangu, Augulis uzsvēra, ka pēdējās desmitgades laikā Latvija ir paveikusi ļoti daudz, lai attīstītu tās īpašo nišu transporta un loģistikas pakalpojumusniegšanā Eirāzijas kontinentā. Tranzīta pakalpojumi šobrīd veido 10 % no Latvijas iekšzemes kopprodukta, un kā stratēģiski nozīmīgam sektoram, tam ir vislielākais atbalsts no Latvijas valdības.

"Ar lielu kravu apjomu, intensīvu tranzīta dzelzceļu plūsmu, efektīvu ostu darbību, stabilu tirgus daļu un ciešu sadarbību ar kaimiņiem Latvija irļoti nozīmīgu partneris. Mēs varam būt Ķīnas stratēģiskais partneris, aktīvi iesaistoties iniciatīvas Viena Josla, Viens Ceļš realizācijā. Vienlaikus Latvija, ņemot vērā tās ģeogrāfisko atrašanās vietu,ir lielākais dabiskais kravu pārkraušanu centrs reģionā, tāpēc ir kopīgi jāstrādā, lai stiprinātu un tālāk attīstītu savienojamību visā Eirāzijā un nostabilizētu savas pozīcijas kā Baltijas reģiona līderim, " uzsvēra Augulis.

Tikšanās laikā Augulis norādīja, ka sadarbības sekmēšanai ar Ķīnu Satiksmes ministrija ir izvirzījusi četras prioritārās jomas. Proti, sadarbība aviācijā, piedāvājot apsvērtstratēģisko partnerībunacionālajā aviokompānijā “airBaltic”, kā arī attīstot Rīgas Starptautiskās lidostas pasažieru, kravu un loģistikas biznesu. Tāpat pieaugot straujai konteineru sūtījumu attīstībai no Ķīnas uz Eiropu, pastāv iespēja VAS “Latvijas Dzelzceļš” ciešai sadarbībai ar Ķīnas Dzelzceļa Korporāciju.

Vienlaikus liels sadarbības potenciāls ir Latvijas un Ķīnas ostām - beramkravu, lejamkravu un konteineru kravu apkalpošanai, lai nodrošinātu kravu pārvadājumu risinājumus visā Eirāzijas kontinentā. Plānots izmantot Speciālās Ekonomiskās Zonas statusu, lai veicinātu Ķīnas - Latvijas sadarbību industriālās zonas nodibināšanā, kas attiecīgi piešķirtu tiesības līdz 2035.gadam nodrošināt ievērojamu ieguldījumu veicināšanu, nodokļu brīvdienas potenciālajiem partneriem.

Savukārt Ķīnas transporta ministrs Jangs apliecināja vēlmi un iespējas valstīm sadarboties, novērtējot ministra un Satiksmes ministrijas ieguldīto enerģiju un darbu sadarbības stiprināšanā. Pastāv vairākas kopīgas abu valstu intereses, lai veidotu pragmatisku sadarbību valsts un uzņēmumu līmenī. Eirāzijas savienojamība, ko Latvija var piedāvāt kā Rietumu vārtus uz Austrumiem un Austrumu vārtus uz Rietumiem, ir viens priekšnosacījumiem Baltijas jūras reģiona sasaistei ar Ķīnas Viena Josla, Viens Ceļš vīziju.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 16.05.2024 Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.05.2024 - 18.05.2024 DZELTENAIS SKRĒJIENS | Engurē Tukuma TIC
Vai esi jau izplānojis, kā pavadīsi 18.maiju? Engurē tevi gaida aizraujošs skrējiens. Piesaki savu dalību līdz 14.05. un saņem personalizētu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.05.2024 - 20.05.2024 Jāšanas sporta sacensības Valmiermuižā Valmieras novada Tūrisma pārvalde
18.-19. maijā plkst. 10.00 Valmiermuižas stallī norisināsies Jāšanas sporta sacensības “Valmiermuižas pavasaris 2024”. | Skatīt vairāk
Nostalgy SĀKAS GRILĒŠANAS SEZONA! Tukuma TIC
Lapmežciemā kafejnīcā "Nostalgy" maijā sākas grilešanas sezona. Brauc ciemos! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.52021098sec.