Laiks atklāt velo sezonu – kā sagatavot savu braucamo paša spēkiem un kad labāk to vest pie meistara?

Pirmās siltās un sausās pavasara dienas ir īstais laiks, lai atklātu velo sezonu. Taču, pirms izvest savu velosipēdu ielās, ieteicams veikt nelielu apkopi un pārbaudīt, vai tas ir darba kārtībā. Riteņbraukšanas aktīvists un “Gravel Weekend” organizators Kārlis Berlands dalās ar padomiem, kā katrs pats var sagatavot savu braucamo jaunajai sezonai un kurā brīdī labāk to tomēr vest pie meistara.

Katru pavasari rindas uz velosipēdu apkopi velo darbnīcās ir garas, bet doties pirmajos sezonas izbraucienos gribas uzreiz, kolīdz laikapstākļi atļauj. Tāpēc Kārlis Berlands iesaka pamata apkopi veikt pašam mājas apstākļos: “Pamata darbus, lai sagatavotu velosipēdu jaunajai sezonai, var paveikt katrs pats, taču svarīgi, lai mājās būtu divas lietas – pumpis un speciālā ķēdes eļļa. Tās katram velo braucējam noderēs ne tikai, uzsākot sezonu, bet jebkurā laikā.” Kad viss nepieciešamais sagādāts, var ķerties pie velosipēda apkopes darbiem un sagatavoties jaunajai sezonai.

    1. Piepumpē riepas!

Braukt ar tukšām vai pārāk mīkstām riepām nav ieteicams, jo tā var sabojāt velosipēda riteņus, turklāt braukšana ir lēna un neērta. Iegādājoties pumpi, mājas lietošanai Kārlis Berlands iesaka izvēlēties tā saucamo “grīdas” pumpi, ar ko riepas var uzpumpēt ātri un ērti, bet, ja vēlēsies to ņemt līdzi arī izbraucienos, tad derēs mazāks un kompaktāks – rokas pumpis. Ja tomēr mājās pumpja nav, var doties uz degvielas uzpildes staciju, taču jāņem vērā, ka tur nevarēs uzpumpēt riepas ar tievo ventili. Svarīgi nepārcensties ar riepu spiedienu – katrai riepai vēlamais spiediens ir norādīts uz riepas malas, un to arī pie pumpēšanas vajadzētu ievērot.

    2. Nomazgā velosipēdu!

Ar mitru lupatiņu notīri pa ziemu sakrājušos putekļus un netīrumus no visām velosipēda daļām, izņemot ķēdes un bremžu diskiem, ja velosipēdam ir disku bremzes. Ja nav iespējas braucamo nomazgāt mājās, tad to var izdarīt arī, piemēram, pašapkalpošanās auto mazgātavās, taču tur jāuzmanās ar ūdens spiedienu un jāskatās, lai ūdens netiktu “iepūsts” visur, kur atrodas gultņi (ratu rumbās, pedāļu asīs, stūres gultņos). Pēc mazgāšanas rūpīgi noslauki velosipēdu!

    3. Ieeļļo ķēdi!

Šim nolūkam izmanto tikai un vienīgi specializēto eļļu, kas paredzēta tieši ķēdes eļļošanai. Olīveļļa lai paliek salātiem, bet gultņu smēre gultņiem. Ja ir iespēja, pirms eļļošanas ķēdi notīri ar birstīti un speciālu ķēdes tīrīšanas līdzekli, kas šķīdina veco, iepriekš uzklāto eļļu.

    4. Pārbaudi, kā ripo!

Kad viss iepriekšminētais izdarīts, laiks izbraukt līkumiņu un pārbaudīt, vai bremzes darbojas, kā nākas, vai ātrumi pārslēdzas, vai velo viegli vadās un vai nav nekādu aizdomīgu trokšņu un brīvkustības ratos vai stūrē. Ja viss kārtībā, vari droši atklāt velo sezonu. Ja tomēr kaut kas nedarbojas, tad ieteicams doties uz remontdarbnīcu un atrādīt velo meistaram. Kārlis Berlands iesaka visu, kas nav riepu pumpēšana, velo mazgāšana un ķēdes eļļošana, tomēr atstāt meistaru ziņā, ja vien nav intereses iemācīties salabot velo pašam. Taču jāatceras, ka meistari nekad nepriecāsies strādāt pie “es mēģināju, bet man nesanāca” gadījumiem.
Lai pirmais izbrauciens nebeigtos ar iesnām un sāpošu kaklu, atceries par atbilstošu apģērbu – izvēlies siltas, bet elpojošas drēbes, aptin šalli, paņem līdzi cimdus, bet zem ķiveres pavelc plānu cepuri, kas aizsargās ausis no vēja.

    5. Nodrošinies pret neparedzētām izmaksām!

Kārlis Berlands norāda, ka, braucot ar velosipēdu, var gadīties dažādas situācijas, tāpēc katram aktīvam riteņbraucējam vajadzētu iegādāties arī apdrošināšanu, kas segs zaudējumus, ja velosipēds tiks nozagts, ja gadīsies iekļūt negadījumā un gūt traumas vai sabojāt savu braucamo vai kāda cita īpašumu. Balcia risku parakstīšanas un produktu attīstības vadītājs Renārs Duntavs stāsta: “Mēs esam izveidojuši īpašu City Combo apdrošināšanas komplektu, kas segs visus šos zaudējumus, turklāt viena polise nosegs visas ģimenes braucamos un atbildības.  Jo labāk būsi sagatavojies jaunajai velo sezonai, jo drošāk varēsi justies, dodoties ikdienas gaitās vai brīvdienu izbraucienos.”

    6. Atceries par drošību!

Pirms dodies ielās, svarīgi atcerēties arī par drošību – pārbaudi, vai ir uzstādītas un darbojas riteņa lampiņas (priekšā balta, aizmugurē sarkana), tās vēlams lietot jebkurā diennakts laikā, lai autovadītāji tevi labāk pamanītu, iesaka riteņbraukšanas aktīvists Kārlis Berlands. Šī paša iemesla dēļ ieteicams izvēlēties košu apģērbu un lietot atstarojošos elementus. Tāpat neaizmirsti par ķiveres lietošanu. Ja plānots velosipēdu kaut kur atstāt, izvēlies drošu velo saslēgu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 04.05.2024 Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.89148402sec.