Autovadītāju nogurumu mērīs Cēsīs

Jūlija beigās autovadītāji risku iemigt pie auto stūres varēs noteikt Cēsīs. Mērījumi tiks veikti Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) pētījuma ietvaros, kura nolūks ir noteikt cik noguruši pie stūres sēžas Latvijas autovadītāji.

Pētījumi notiks STATOIL degvielas uzpildes stacijās:

  • otrdien, 26. jūlijā Cēsīs.

Līdz šim pētījumā ir piedalījušies vairāk nekā divi simti autovadītāju. Apmēram trešajai daļai no tiem tiek konstatēts paaugstināts vai pat ļoti paaugstināts iemigšanas risks. „Mērījuma laikā, kas ilgst 11 minūtes. Tā laikā atsevišķi autovadītāji pat vairākas reizes piedzīvo tā dēvēto sekundes miegu. Tas liek secināt, ka daļa cilvēku pie stūres sēžas tik neizgulējušies un pārguruši, ka viņu fizioloģiskais stāvoklis apdraud kā paša, tā arī citu satiksmes dalībnieku drošību”, stāsta fiziologs un pētījuma veicējs Leons Blumfelds.

Pētījums ir brīvprātīgs, anonīms un tas tiek organizēts sadarbībā ar SIA „ Latvija Statoil” un biedrība ”Latvijas Samariešu apvienība”. Mērījumus veic speciālists - fiziologs, kurš izmanto ne vien Latvijā, bet visā Austrumeiropā unikālu medicīnisko aparatūru, ar kuras palīdzību tiek reģistrētas acu zīlīšu spontānās svārstības.

Ārvalstu pētījumi un prakse rāda, ka neizgulējies un noguris autovadītājs reaģē lēnāk, nespēj laikus pieņemt lēmumu vai pat uz vairākām sekundēm iesnaužas. Šāds stāvoklis bīstamības ziņā tiek pielīdzināts braukšanai alkohola reibumā. Noguruma sekas pie auto stūres diemžēl ir ļoti traģiskas – nobraukšana no ceļa, grāvis, kūleņi, ieskriešana stabā vai frontālās sadursmes.

Šāda rakstura avārijas Latvijā nav retums. Kā rāda statistika, apmēram puse avāriju, kurās iet bojā autovadītāji un pasažieri, ir tādas, kuros iesaistīts viens transportlīdzeklis. Negadījumu iemeslus var tikai minēt – vai ātrums, vai neuzmanība, vai arī iemigšana pie auto stūres.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.05.2024 - 22.05.2024 Līvas ciema svētki Liepājā Liepājas reģiona TIB
Šo sestdien, 18. maijā, ar 20. jubilejas “Līvas ciema svētkiem” krāšņi vērsies simboliski vārti vasaras sezonai Liepājā. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 09.05.2024 - 23.05.2024 Terases atklāšanas ballīte ar Olgu Rajecku Hercogs Mārupe
Ierašanās no plkst. 18:30, vakariņu sākums plkst.19.00. Cena no personas 65,00 Eur, iekļaujot bagātīgas vakariņas. Vairāk info www.hercogi.lv | Skatīt vairāk
65 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.05.2024 - 18.05.2024 Muzeju nakts | Kandavā Tukuma TIC
Eiropas muzeju nakts Kandavas novadpētniecības muzejā 18.maijā no pulksten 17:00 līdz 22:00. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.05.2024 - 18.05.2024 Kalnābraukšanas sacensības Ērgļos Madonas TIC
"Auto Traks" - trakākais vasaras pasākums gan pašiem braucējiem, gan skatītājiem. Notikums ar ilgstošu vēsturi un tradīcijām - 18. maijā Madonas | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.51676893sec.