Eksperti atgādina: pareiza auto salona kopšana ir svarīga arī tavai veselībai

Sākoties vasaras sezonai, daudzu spēkratu īpašnieki steidz parūpēties par savu automašīnu ārējo izskatu un veikt tehniskā stāvokļa pārbaudi, taču nereti aizmirst, ka pēc ziemas īpaša uzmanība ir jāvelta arī automašīnas salonam. Auto eksperts, žurnālists Normunds Avotiņš un automašīnu gaisa atsvaidzinātāju ražotājs “ELIX” dalās pieredzē, kā ilgstoši novārtā atstāts automašīnas salons un nepareiza gaisa atsvaidzinātāja izvēle var kaitēt autovadītāja veselībai.

Novārtā atstāts salons – nieks par izskatu, tas var kaitēt veselībai

Šogad ziema bija īsts pārbaudījums, tā uzkavējās ilgāk nekā parasti, tāpat arī pārbaudīja mūsu pacietību ar īpaši mainīgiem laikapstākļiem, kuros sniegs mijās ar slapjdraņķi. Protams, uz ielām netika žēlots arī smilts un sāls maisījums. Iedomājoties vien par to, cik putekļu, dubļu un mitruma sakrājies, vasara nenoliedzami ir īstais laiks kārtīgai salona apkopei!

Normunds Avotiņš, pieredzējis auto eksperts un autožurnālists uzsver, ka ziemā novārtā atstāts automašīnas salons var radīt vairākas negatīvas sekas: “Ziemas laikā paklājiņi un sēdekļi nespēj pienācīgi izžūt – rodas labvēlīga vide mikroorganismu attīstībai. Turklāt, liels mitruma daudzums salonā pats par sevi ilgi žūst, līdz ar to veidojas specifisks aromāts, var aprasot automašīnas logi un pasliktināties redzamība.”

Automašīnas ir kā mūsu otrās mājas, jo ceļā pavadām diezgan daudz laika, tāpēc tikai loģiski, ka salona tīrība nav tikai estētikas lieta, bet gan nepieciešamība. Kā apgalvo eksperts N. Avotiņš: “Ir svarīgi vismaz reizi gadā, vēlams vasarā, veikt visa salona dezinfekciju pret vīrusiem un baktērijām, kas uzkrājušās kondicionēšanas sistēmā, jo baktērijas mēdz vairoties, radīt nepatīkamu aromātu un kaitēt veselībai. Īpašu uzmanību aicinu pievērst vecākiem, kuriem automašīnā atrodas bērnu sēdeklītis, jo uz tiem dažādi netīrumi uzkrājas ātrāk, nekā citās automašīnas salona vietās.”

Ja tīram, tad tikai ar piemērotiem kopšanas līdzekļiem

Kas derēs vienam, nederēs otram. To bieži vien saka par apģērbu, lai gan jāatceras, ka saloni mēdz būt no dažādiem materiāliem un katram no tiem nepieciešami speciāli kopšanas līdzekļi.

“Atkarībā no katras virsmas materiāla –  āda, audums, alkantara vai plastmasa – ir jālieto dažāda ķīmiskā sastāva līdzekļi. Ieteiktu izvairīties no tādiem, kas satur silikonu, jo šī viela īpaši pievelk putekļus, ziedputekšņus un citus netīrumus. Labāk izvēlēties uz ūdens bāzes ražotus līdzekļus, kas virsmām piešķirs dabīgu spīdīgumu vai oriģinālu matētu efektu”, iesaka Normunds Avotiņš.

Eksperts atgādina, ka nepiemēroti tīrīšanas līdzekļi var nodarīt arī neatgriezenisku kaitējumu – nodilšanu, krāsas lobīšanos u.c. Pirms veikt visa salona tīrīšanu, labāk izmēģināt līdzekli uz nelielas virsmas platības, bet vislabāk un ērtāk, protams, salona tīrīšanu uzticēt auto tīrīšanas speciālistiem.

Vai auto gaisa atsvaidzinātāji var būt kaitīgi?

Daļa autovadītāju joprojām “taupa laiku” un tā vietā, lai regulāri koptu automašīnas salonu, tīrības sajūtas iegūšanai iegādājas automašīnu gaisa atsvaidzinātājus. Diemžēl, kā apgalvo eksperti, šie līdzekļi nekādā veidā neatrisina salona tīrības problēmu. Gluži otrādi, vēl vairāk pastiprina nepatīkamus aromātus.

“Kvalitatīvu automašīnas gaisa atsvaidzinātāju mērķis ir radīt papildu automašīnas tīrības sajūtu un piešķirt automašīnas salonam eleganci, turklāt tie nedrīkst kaitēt mūsu veselībai. Ikvienam patīk svaiga un jauna salona smarža, tādēļ vadošie gaisa atsvaidzinātāju ražotāji ir parūpējušies par šādu aromātu piedāvājumu. Tomēr kvalitāti nosaka ne tikai smarža, bet arī tas, vai pēc kāda laika aromāts neizraisa galvassāpes. Uzskats, ka tieši intensīvs aromāts izraisa galvassāpes, ir maldinošs. Patiesībā galvassāpju cēlonis meklējams lētu atsvaidzinātāju ķīmiskajā sastāvā.” – apgalvo automašīnu gaisa atsvaidzinātāju ražotāja “ELiX” pārstāvis Valdemārs Stasjaks (Waldemaras Stasiakas).

Pētījumos arvien biežāk tiek apstiprināts, ka zālāja vai ziedu aromāti izteiktāk novērš autovadītāju uzmanību, turpretī citrusaugu un kafijas notis ļauj autovadītājam labāk koncentrēties ceļam. Turklāt vienmēr ir labāk izvēlēties ne tik intensīvus, bet maigākus aromātus. Pērkot automašīnas aromātu, eksperts iesaka uzmanību pievērst arī uz iepakojuma atrodamajai informācijai.

“Vairums Eiropas ražotāju savos gaisa atsvaidzinātājos lieto tikai tās vielas, kuras ir iekļautas Eiropā lietošanai atļauto vielu reģistrā (REACH regula). Savukārt importēto produktu, jo īpaši iegādātu internetā, sastāvā bieži vien var slēpties  kaitīgas un veselībai bīstamas ķīmiskas vielas. Piemēram, “ELiX” gadījumā, kvalitāti vēl apstiprina attiecīgi ISO sertifikāti,” akcentē “ELiX” pārstāvis V.Stasjaks.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa Estravel Latvia
Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana | Skatīt vairāk
no 519 EUR
Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam! Latvia Tours
NORĀDI VĒLMES -> SAŅEM PIEDĀVĀJUMU ČARTERCEĻOJUMAM 30 MIN LAIKĀ MĒS PALĪDZĒSIM SAPŅIEM ĪSTENOTIES! ;) | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 30.04.2024 Atpūtas ceļojumi uz Maljorku Atlantic Travel
Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām | Skatīt vairāk
no 692 EUR
Būsim pazīstami Latgale, Sēlija! TAKA
Skolēnu ekskursijas Augšdaugavas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.19445491sec.