Lai sāls nekļūtu par auto īpašnieku murgu: padomi, kā kopt mašīnu ziemā

Ziemas periodā automašīna tiek pakļauta sniega, ledus un sāls ietekmei. Kā zināms, sāls ir viens no efektīvākajiem līdzekļiem ceļu kaisīšanai ziemā, jo tas izkausē ledu un rada drošus braukšanas apstākļus satiksmes dalībniekiem. Tomēr arvien biežāk tiek runāts par to, ka sāls nodara nopietnus bojājumus automašīnām. Tieši tādēļ īpašas rūpes un regulāra apkope visas ziemas garumā ir ļoti nepieciešama. Gjensidige Latvija ir apkopojusi svarīgākos ieteikumus, kā kopt savu automašīnu un pasargāt to no potenciāliem sāls radītiem bojājumiem.

“Automobiļa mazgāšanu ziemā ir labāk veikt pēc iespējas biežāk. Svarīgi atcerēties, ka nepieciešams regulāri veikt virsbūves noskalošanu, lai izvairītos no pielipušā sāls un sniega atlikumiem. Auto mazgāšana ne tikai liks auto izskatīsies pievilcīgākam, bet kalpos arī kā instruments aizsardzībā pret ledus un sāls korozīvo ietekmi, nodrošinot auto veiktspēju ilgtermiņā,” stāsta Gjensidige Latvija Transportlīdzekļu atlīdzības grupas vadītājs Lauris Zemvalds.

Auto mazgāšana cīņā ar potenciāliem sāls bojājumiem

Izkusušais sāls maisījums veiksmīgi iekļūst mūsu automobiļu visgrūtāk aizsniedzamās vietās – ritošajā daļā, virsbūves detaļās, dzinēja telpā un pat automobiļa salonā. Mūsdienās ir viegli un ērti pieejamas pašapkalpošanās automazgātavas, kurās ir pieejamas augstspiediena pistoles, turklāt, ar tām mazgājot automašīnu, tiek izmantota īpašas vielas, kas paredzētas tieši automašīnu mazgāšanai zemā, krāsas pārklājumam nekaitīgā temperatūrā. Augstspiediena mazgāšana efektīvi nodrošina to, ka no auto virsbūves, auto apakšas un riteņu arkām tiek nomazgāti visi tur sakrājušies netīrumi, smilšu un sāls atliekas, kas var izraisīt nopietnus automašīnas bojājumus.

“Ziemā īpašu uzmanību vajadzētu pievērst auto apakšējās daļas mazgāšanai, lai to pasargātu no rūsas veidošanās. Attīrot mašīnu no sāls un netīrumiem, kas rodas, braucot pa ziemas ceļiem, galvenā uzmanība jāpievērš automašīnas arkām, sliekšņiem un apakšai, kur visvairāk uzkrājas sāls nosēdumi - visās mazajās spraudziņās un izliekumos. Vislabāk reizi pāris dienās izskalot arkas sliekšņus un vismaz reizi nedēļa nomazgāt automašīnas apakšu - mazgātavās, kur ir speciāli tam paredzēta mazgāšanas programma, tādā veidā pasargājot mašīnu no korozijas,” stāsta Dzintars Orskis, Wash&Drive Automazgātavu tīkla vadītājs.

Vaskošana – Tavs labākais draugs ziemā

Automašīnas ievaskošana ziemas periodā ir nepieciešama, lai novērstu putekļu un sāls pieķeršanos un uz virsbūves nodrošinātu lielāku aizsardzību pret vides kaitīgo ietekmi. Rūpīgi uzklāta vaska kārtiņa veidos papildu aizsardzību pret ārējo faktoru iedarbību, kavējot korozijas veidošanos un nodrošinot apstrādāto virsmu spožumu. Tas ir svarīgi ne tikai virsbūvei, bet arī automašīnas riepām un priekšējām restēm, kur nosēdumi uzkrājas visvairāk. Vaska pārklājums ne tikai liks automašīnai izskatīties spīdīgai, bet arī palīdzēs atgrūst netīrumus. Pateicoties vaska sniegtajām īpašībām, netīrumi un nokrišņi mazāk pielīp pie virsbūves, attiecīgi neveidojas tik liels virsbūves apledojums, un auto ir vieglāk tīrāms.

“Vasku vienmēr uzklājiet uz tīras virsbūves, sākot no auto apakšas arkām un sliekšņiem, virzoties uz augšu. Vaskam vienmēr jābūt siltam, lai tas labāk uzklātos uz virsbūves un nosegtu mikroplaisas lakojumā. Pašapkalpošanās automazgātavās pēc vaska uzklāšanas nepieciešams izmantot arī spodrināšanas programmu, kuras rezultātā uz virsbūves nepaliks ūdens nosēdumi. Slaucīšana pēc mašīnas apstrādāšanas nav nepieciešama, - ļaujiet ūdenim pašam notecēt no virsbūves,” komentē Dzintars Orskis, Wash&Drive Automazgātavu tīkla vadītājs.

Pēc kopšanas neļauj aizsalt auto durvīm un logiem

Pēc auto mazgāšanas uzmanība jāpievērš durvju un logu gumijas blīvēm, lai ūdens, kas tur satecējis, nesasaltu un neradītu problēmas virināmās durvis vai logus atvērt. Pēc izbraukšanas no automazgātavas visērtāk būtu atvērt visas automašīnas virināmās daļas (durvis, bagāžnieku, degvielas tvertnes vāciņu) un ļaut ūdenim, kas iekļuvis gumijas blīvēs, notecēt. To pašu rezultātu var iegūt, noslaukot gumijas blīves ar sausu lupatiņu. Lai mitrums neradītu problēmas ar durvju atvēršanu, noderīgi var būt pūšamie vai smērējamie silikona līdzekļi, ar kuriem lietderīgi iesmērēt visas gumijas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 28.04.2024 Dubultā virdžināla skanējums Bauskas pilī! Bauskas TIC
Esi aicināts uz Bauskas pili, lai bez maksas baudītu 17. gadsimta mūzikas instrumenta, dubultā virdžināla, skanējumu. | Skatīt vairāk
Latvija
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 04.05.2024 Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46490502sec.