Tukuma muzeja pasākumi un izstādes oktobrī un novembrī

Tukuma Mākslinieku grupas 40 gadu jubilejas izstādes “Pērles”’ atklāšanas

1. oktobrī plkst. 13.00 Tukuma Mākslas muzejā un plkst. 14.00 Mākslas galerijā “Durvis” mākslas cienītāji un muzeja draugi aicināti uz Tukuma Mākslinieku grupas 40 gadu jubilejas divdaļīgās izstādes “Pērles” atklāšanas pasākumiem. Notikumu papildinās muzikāla koncertprogramma ar grupas “Miera vējos” uzstāšanos Mākslas galerijā “Durvis”, par godu tās 35 gadu pastāvēšanai.

Šajā jubilejas izstādē mākslinieki parāda savus jaunākos darbus, kas raksturo katru autoru, tā radot daudzkrāsainu iespaidu par tik atšķirīgo mākslinieku raksturu, dzīvi un pieredzi. Izstāde ir plaša un daudzveidīga, tāpēc tās ekspozīcija skatāma gan Tukuma Mākslas muzejā - biedrības vecbiedru un mūsdienu mākslinieku glezniecība, gan Mākslas galerijā “Durvis” - keramika, objekti, fotogrāfija, grafika, akvarelis, tēlniecība, ādas plastika un tekstils.

Izstāde Tukuma Mākslas muzejā un Mākslas galerijā “Durvis” apskatāma no 1. oktobra līdz 26. novembrim. Ieeja atklāšanas pasākumos ir bezmaksas.

Informācija: 25494677 un 228391437, makslasmuzejs@tukumamuzejs.lv un galerijadurvis@tukumamuzejs.lv. Adrese: Harmonijas 7 un Brīvības laukumā 21. www.tukumamuzejs.lv

Sarunas par meistarību izstādē “No Miķeļiem līdz Mārtiņiem”

14. oktobrī 12.00 Tukuma Audēju darbnīcā pasākums “Sarunas par meistarību”. Tikšanās notiek izstādē “No Miķeļiem līdz Mārtiņiem” ar TLMS “Kamene” un TLMS “Tīne” rokdarbniekiem.

Tukuma Audēju darbnīcas telpās eksponētajā izstādē “No Miķeļiem līdz Mārtiņiem” TLMS “Kamene” audējas piedāvā skatīt tradicionālus audumus iemīļotās tehnikās, savukārt TLMS “Tīne” - pinumus, kas veidoti no dažādiem dabas materiāliem.

Ieeja pasākumā bezmaksas. Informācija: 25622267, audejudarbnica@tukumamuzejs.lv. Adrese: Tidaholmas ielā 3, Tukumā. www.tukumamuzejs.lv

Žaņa Katlapa balvas pasniegšanas ceremonija

14. oktobrī 16.00 Durbes pilī notiks Žaņa Katlapa balvas pasniegšanas ceremonija. Izcilā aktiera, režisora un teātra pedagoga Žaņa Katlapa balva “Par nacionālo vērtību apliecinājumu Latvijas teātra vidē” šogad tiks piešķirta Nacionālā teātra aktieriem Maijai Doveikai un Ģirtam Jakovļevam. Muzikāls pārsteigums no Elīnas Šimkus un Santas Jākobsones.

Ieeja pasākumā ar ielūgumu vai muzeja biļeti. Pasākuma atbalstītāji: Tukuma novada pašvaldība, Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzejs, Tukuma muzejs un laikraksts “Neatkarīgās Tukuma Ziņas”.

Informācija: 26305946, 25721502, durbespils@tukumamuzejs.lv. Adrese: M.Parka iela 7, Tukums. www.tukumamuzejs.lv

Leģendu nakts

28. oktobrī 18.00 Durbes pilī notiks “Leģendu nakts”. Leģendu naktī stāsti, nostāsti, vēsturiski fakti kļūst par realitāti un ceļotājs par daļu no tās. “Leģendu nakts” ir Latvijas piļu un muižu asociācijas ikgadējs pasākums, kas notiek jau 12. reizi.

Informācija: 26305946, 25721502 durbespils@tukumamuzejs.lv. Adrese: M.Parka iela 7, Tukums. www.tukumamuzejs.lv

Spoku stāstu vakars

29. oktobrī 16.00 - 19.00 Džūkstes Pasaku muzejā apmeklētāji aicināti uz stāstniecības pasākumu “Spoku stāstu vakars”. Ikvienam iespēja gan klausīties, gan stāstīt spoku stāstus spocīgā gaisotnē. Stāstus stāstīs pieredzējušais folklorists un Spoku stāstu ķēniņš Guntis Pakalns. Pašiem mazākajiem iespēja darboties radošajā Spoku darbnīcā. Iespēja piedalīties orientēšanās spēlē dārzā un, skenējot QR kodu, klausīties teikas un nostāstus, kas saistīti ar Džūkstes pagastu.

Dalība ar muzeja biļeti: 3,00 EUR, pirmsskolas vecuma bērniem - bezmaksas. Informācija: 26513314, pasakumuzejs@tukumamuzejs.lv. Adrese: Džūkstes pagasts, Lanciņu skola, Tukuma novadā. www.tukumamuzejs.lv

Durbes pilī atklās Tukuma muzeja izstādi “Sibīrijas vēstules”

3. novembrī 14.00 Durbes pilī notiks Tukuma muzeja izstādes “Sibīrijas vēstules” atklāšana. Šīs izstādes angļu un franču valodas versija no šī gada 13. jūnija līdz 30. septembrim bija skatāma Francijā, Strasbūras universitātes nacionālajā bibliotēkā. Uz pasākumu aicināti Sibīrijā rakstīto vēstuļu uz bērza tāss glabātāji, citu muzeju darbinieki, bibliotēku darbinieki, skolotāji un vēstures interesenti. Dalība pasākumā ir bezmaksas.

Izstādes mērķis ir izcelt Latvijas simbolisko dokumentāro mantojumu, UNESCO programmas „Pasaules atmiņa” Latvijas nacionālajā reģistrā iekļauto nomināciju “Sibīrijā rakstītas vēstules uz bērza tāss” un ar to saistīto cilvēku likteņstāstus. Izstādi papildina izstādes kuratores Agritas Ozolas 2023. gadā sagatavotā grāmata “Sibīrijas vēstules”, kurā ir gan vēstuļu teksti oriģinālvalodās un tulkojumā, gan vēstuļu autoru likteņstāsti un vēsturiskas fotogrāfijas.

Informācija: 26305946, 25721502, durbespils@tukumamuzejs.lv. Adrese: M.Parka iela 7, Tukums. www.tukumamuzejs.lv

IZSTĀDES

Izstāde “Pērles”

No 1. oktobra līdz 26. novembrim Tukuma Mākslas muzejā un Mākslas galerijā “Durvis” skatāma divdaļīgā izstāde “Pērles”. Izstāde tapusi, atzīmējot Tukuma Mākslinieku grupas 40. jubileju.

Šajā jubilejas izstādē mākslinieki parāda savus jaunākos darbus, kas raksturo katru autoru, tā radot daudzkrāsainu iespaidu par tik atšķirīgo mākslinieku raksturu, dzīvi un pieredzi. Izstāde ir plaša un daudzveidīga, tāpēc tās ekspozīcija skatāma gan Tukuma Mākslas muzejā – biedrības vecbiedru un mūsdienu mākslinieku glezniecība, gan Mākslas galerijā “Durvis” – keramika, objekti, fotogrāfija, grafika, akvarelis, tēlniecība, ādas plastika un tekstils.

Informācija: 25494677 un 228391437, makslasmuzejs@tukumamuzejs.lv un galerijadurvis@tukumamuzejs.lv. Adrese: Harmonijas 7 un Brīvības laukumā 21, Tukumā. www.tukumamuzejs.lv

Izstāde “No Miķeļiem līdz Mārtiņiem”

No 7. oktobra līdz 2. decembrim Tukuma Audēju darbnīcā skatāma Rīgas Kultūras un Tautas mākslas centra “Mazā Ģilde” Tautas lietišķās mākslas studijas “Kamene” dažādu audumu un Tautas lietišķās mākslas studijas “Tīne” pinumu izstāde “No Miķeļiem līdz Mārtiņiem”.

TLMS “Kamene” audējas piedāvā tradicionālus audumus iemīļotās tehnikās, kas padara mūsu interjerus neatkārtojamus un mājīgus. Tie ir lina galdauti un dvieļi, vilnas segas un lakati, kā arī dažādās tehnikās austas jostas.

TLMS “Tīne” pinēji piedāvā pinumu veidus no dažādiem dabas materiāliem. Pinumos izmanto nemizotas un mizotas kārklu klūgas un sloksnes, priežu saknes, jūras un upes meldrus, salmus, darinot traukus, grozus, cibas, vāceles un cepures. Tie veidoti, lai būtu praktiski un mūsdienīgi, lai bagātinātu mājas dizainu.

Informācija: 25622267, audejudarbnica@tukumamuzejs.lv. Adrese: Tidaholmas ielā 3, Tukumā. www.tukumamuzejs.lv

Izstāde “Ābecē uz vāka šodien gailis dzied”

Līdz 29. oktobrim pagarināta Tukuma Pils torņa izstāde “Ābecē uz vāka šodien gailis dzied”, kas ietverta ekspozīcijā “Savējo stāsti, ne svešo”.

Nelielā izstāde veidota saistībā ar Zinību dienu un pirmo skološanās mēnesi, un veltīta lasītprasmes apgūšanas pirmmācības grāmatai – Ābecei. Izstādē aplūkota Ābeces nemainīgā nozīme sabiedrībā ar tās vēsturisko pārmaiņu izpausmēm līdzi laikam.

Informācija: 25622131, pilstornis@tukumamuzejs.lv. Adrese: Brīvības laukumā 19a, Tukumā. www.tukumamuzejs.lv

Kārlim Ieviņam – 135

Līdz 12. novembrim pagarināta Džūkstes Pasaku muzejā izstāde “Kārlim Ieviņam – 135”.

Kārlis Ieviņš (īstajā vārdā Kārlis Viktors Paķulis) - rakstnieks, dzejnieks, dramaturgs, gleznotājs, mūziķis, vijolnieks un vijoļbūvnieks. Dzimis namdara ģimenē Džūkstes pagasta “Ieviņās” (1888-1977). Mācījies Džūkstes pamatskolā. Pašmācības ceļā nolicis eksāmenus un ieguvis tautas skolotāja tiesības. No 1940. gada pastāvīgi dzīvojis Zviedrijā, kur pievērsies glezniecībai un vijoļu būvei. 2022. gada rudenī Tukuma muzejs saņēma brīnišķīgu dāvinājumu no Ingas Tormanes - vairākas Kārļa Ieviņa gleznas, izdevumus ar viņa sacerējumiem un viņa darinātu vijoli. Izstāde no 8. marta.

Informācija: 26513314, pasakumuzejs@tukumamuzejs.lv. Adrese: Džūkstes pagasts, Lanciņu skola, Tukuma novadā. www.tukumamuzejs.lv.

Zili baltās pasaules valdzinājums. Angļu dekolētais fajanss Latvijas muzejos un privātkolekcijās

Līdz 2024. gada 31. martam Durbes pilīs otrajā stāvā skatāmā izstāde “Zili baltās pasaules valdzinājums”, kurā apkopoti Latvijas muzejos un privātkolekcijās esošie 18. -20. gs. angļu dekolētā fajansa paraugi no 13 Latvijas muzejiem un 2 privātkolekcijām - Daiņa Bruģa kolekcijas Bauskā, Agritas Tipānes kolekcijas Rīgā. Izstādes autori ir mākslas zinātnieki Ina Līne un Dainis Bruģis.

Izstāde sniedz ieskatu nozīmīgā lietišķi dekoratīvās mākslas jomā - 18. gadsimtā Anglijā atklāto un ražošanā ieviesto keramikas trauku dekorēšanas paņēmienu ar mehāniski pārnesta attēla (dekola) palīdzību, kas ļāva ātrāk un lētāk radīt greznus un vizuāli pievilcīgus traukus, nodrošinot angļu fajansa ražošanai nepieredzētu uzplaukumu.

Izstāde apmeklētājiem sniedz bagātīgu informatīvo materiālu par nozares attīstību, dekolēšanas tehnikām, izmantotajām krāsām, ražotāju zīmju skaidrojumu. Ekspozīcijā pārstāvēta pārsteidzoša dekoru un dekolētā fajansa trauku daudzveidība.

Informācija: 26305946, 25721502 durbespils@tukumamuzejs.lv. Adrese: M.Parka iela 7, Tukums. www.tukumamuzejs.lv

Tukuma muzeja 85 gadu jubilejas izstāde “ARTEFACTUM”

Līdz 29. oktobrim Durbes pils otrajā stāvā apskatāma Tukuma muzeja 85 gadu jubilejai veltītās dinamiski mainīgās izstādes “ARTEFACTUM” IV daļa.

Iespēja skatīt daudzveidīgus arheoloģijas, tautas daiļrades un mākslas artefaktus no muzeja krājumiem. Izstādē izcelti cilvēka darinātie priekšmeti un muzeja kolekcijas ar īpašu māksliniecisku, vēsturisku, zinātnisku vai simbolisku vērtību.

Mainīgajā izstādes daļā skatītāji tiek iepazīstināti ar Vilhelma Purvīša (1872–1945) gleznām. Apskatāmas latviešu arhitektes un dizaineres Martas Staņas (1913-1972) dizainētās mēbeles, kā arī tēlnieka Burkarda Dzeņa (1879 -1966) veikums.

Informācija: 26305946, 25721502 durbespils@tukumamuzejs.lv. Adrese: M. Parka iela 7, Tukums. www.tukumamuzejs.lv

ĪPAŠAIS PIEDĀVĀJUMS

Akcija “Apceļo Latvijas pilis un muižas 2023”

No 1. jūnija līdz 28. oktobrim visā Latvijā norisinās akcija “Apceļo Latvijas pilis un muižas 2023”, kurā piedalās arī Durbes pils un Tukuma Pils tornis.

Akcijas mērķis ir Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma – muižu, piļu un parku - vērtību apzināšana un popularizēšana, iesaistot ceļotājus aktīvā Latvijas vēsturisko zemju apceļošanā, akcentējot saglabātā kultūras mantojuma vēsturisko vērtību un vietējā tūrisma daudzveidīgumu, unikalitāti un veicinot objektu atpazīstamību, iepazīšanu un to izzināšanu. Apceļošanas akcijas ietvaros interesentiem ir iespēja apmeklēt Latvijas muižas un pilis, veikt dažāda veida uzdevumus un aktivitātes, laimēt balvas.

Plašāka informācija par akciju - uz vietas objektos vai www.pilis.lv


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.10945892sec.