Leģendu naktī Durbes pilī varēs iepazīt Itālijas mākslas valdzinājumu kopā ar atraktīvo itāli Roberto Meloni

2023. gada 28. oktobrī plkst. 18.00 Durbes pilī (M. Parka 7, Tukumā) notiks “Leģendu nakts” pasākums ar moto “Itālija. Ceļojums cauri gadu simtiem”. Šajā vakarā stāsti, nostāsti, vēsturiski fakti kļūst par realitāti, bet apmeklētājs - par ceļotāju laikā.

Itālija no seniem laikiem tiek uzskatīta par mākslas šūpuli un izcilu mākslinieku dzimteni. Tā ir sapņu zeme, kuru skatīt, iepazīt un izbaudīt tiecas tūkstošiem cilvēku. Vai zināt, ka daudzi ar Itāliju saistīti mākslas priekšmeti un vēsturiski personāži skatāmi arī Durbes pilī Tukumā?

Šogad Leģendu naktī ceļosim cauri gadu simtiem un ļausimies itāļu temperamentam un Itālijas mākslas valdzinājumam. Izbaudot Leģendu nakts pasākumu, skatītāju uzmanību pievērsīsim Durbes pils vēsturiskā interjera priekšmetiem, kas tapuši Itālijā, vai kuros izmantoti pasaulē plaši pazīstami tēli, piemēram, Romeo un Džuljetas stāsta ilustrācija. Uzmanības lokā nonāks tēlnieka Frančesko Lauranas (15. gs.) darinātā krūšutēla “Ipolita Marija Sforca” varone – Neapoles karaļnama ciltsmāte. Sforcu dzimtas vēstures noslēpumi iedvesmos tos, kas Leģendu naktī vēlēsies veidot paši savu ģerboni.  

Dalīsimies stāstos arī par itāļu māksliniekiem Latvijā. Ar Zvāres muižu Tukuma apkārtnē saistīts itāļu gleznotāja Jakoba Frīdriha Sartori (1758–1830) vārds. Viņš ieradies Kurzemē pirms 1786. gada un aktīvi darbojies gan kā skolotājs, gan gleznotājs. 1793. gadā Sartori Mērsraga baznīcai gleznojis altāra gleznu „Kristus ar bērnu”.

Izstādē “Zili baltās pasaules valdzinājums” piedāvājam izpētīt eksponēto angļu dekolētā fajansa priekšmetu dekorus, kuros izmantoti senās Romas sižeti un slavenie Romas arhitektūras objekti - Eņģeļu tilts un cietoksnis. Pievērsīsim uzmanību arī Raiņa dzejai, kas tulkota itāļu valodā un būs atvērta ekspozīcija “Rainis un Tukums”.

Apmeklētājiem būs iespēja klausīties, skatīties un arī pašiem radīt. Zināšanās par itāļu mākslinieku devumu Latvijai dalīsies Tukuma muzeja pētniece Inta Dišlere, bet Durbes pils vadītāja Ieva Trillo latviešu un itāļu valodā kopīgi ar TV un izklaides pasākumu vadītāju, dziedātāju, Latvijā dzīvojošo atraktīvo itāli Roberto Meloni risinās sarunas par mākslu un itālisko dzīvesveidu. Pasākumā izskanēs populāri itāļu skaņdarbi.

Ieeja pasākumā: 5.00 EUR, pirmsskolas vecuma bērniem un Tukuma novada personām ar invaliditāti ieeja ir bezmaksas. Uz pasākumu apmeklētāji rosināti ģērbties tērpos, kas palīdz iejusties pils gaisotnē un vedina ļauties itāliskām noskaņām.

“Leģendu nakts” ir Latvijas piļu un muižu asociācijas ikgadējs pasākums, kas notiek jau 12. reizi.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Latvija
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::5.19662499sec.