LATVIJA | Jēkabpils

Krustpils pilī aplūkojama unikāla porcelāna izstāde

Krustpils pilī atklāta vēl nebijuša izstāde “Uzdzīves porcelāns”, kurā pirmo reizi Latvijā eksponēti trauki no Mārtiņa Eglīša un Gunta Arāja privātkolekcijas. Trauki ar unikāliem logo apliecina to kādreizējo piederību savulaik leģendāriem Latvijas ēdināšanas uzņēmumiem no visas valsts – restorāniem, kafejnīcām un viesnīcām, sākot no 19. gadsimta beigām līdz pat šī gadsimta gadu sākumam, no Kurzemes līdz Latgalei, un, protams, tostarp arī no Jēkabpils.

Uzsverot šīs kolekcijas pasaules pirmizrādes unikālo vietu – Krustpils pili, izstādē iekārots arī speciāls kabinets – “ēdamistaba”, kurā izlikti trauki no kādreiz populārā Jēkabpils restorāna “Daugava” Brīvības ielā.

Mārtiņš Eglītis stāsta, ka izstādes “Uzdzīves porcelāns 100 gados” pamats ir apzināti veidota trauku privātkolekcija. Tomēr kolekcijas nosaukumā piesauktie 100 gadi ir tikai aptuvens laika nogrieznis, jo, visticamāk, tas tomēr ir lielāks.

“Šīs kolekcijas atlases princips slēpjas faktā, ka ir apzināti vākti Latvijā ražoti un ar Latviju saistīti trauki, tā veidojot neparastu Latvijas kultūrtelpas karti, savā veidā to saistot ar jau piemirstu mākslas vēstures gaitu. Izstādē parādīt zudušos interjerus gan ir neiespējami, jo tas prasa gan padziļinātu izpēti, gan arī citu formātu – katalogu vai grāmatu.

Švītīgo nosaukumu “Uzdzīves porcelāns” izvēlējāmies, lai izceltu neikdienišķo aspektu, jo, lai cik turīgs būtu ēdējs jeb uzdzīves baudītājs, tā tomēr nav ikdienas rutīna – ieturēties restorānā pie balti klāta galda. Vismaz ne tajā laikā, par kuru liecina šie priekšmeti. Tiesa gan, kolekcijā esošie slimnīcu vai Sarkanā krusta trauki nez vai būtu pieskaitāmi pie uzdzīves baudīšanas piederumiem, bet varbūt tomēr tie ir nesuši kādu prieka dzirksti sirdzējam?”

Interesanti, ka starp šīs apjomīgās kolekcijas (bet ne pilnīgās, protams) priekšmetiem tikai uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmi tādi, kas būtu noliekami savā vēsturiskajā vietā, bet sen vairs ne interjerā. Tā nu ir sanācis zināms paradokss, ka trauslais porcelāns un nedaudz izturīgākais fajanss ir pārdzīvojis savas vēsturiskās robežas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 NBS orķestra koncerts TUMĒ Tukuma TIC
2. maijā plkst. 19.00 Tumes Kultūras namā Baltā galdauta svētku koncerts kopā ar Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra Estrādes ansambli. | Skatīt vairāk
Latvija
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.43096185sec.