LATVIJA | Jelgava

Iepazīsti Jelgavu! Interesanti un maz zināmi fakti

Vai tu zināji?

    • Jelgava ir ceturtā lielākā pilsēta Latvijā pēc iedzīvotāju skaita un piektā – pēc teritorijas. Jelgavas kopplatība ir 60,3

km2, iedzīvotāju skaits gandrīz 60 000

    • Livonijas ordeņa mestram Konrādam fon Mendernam Lielupes krastā 1265.gadā celtā pils tiek uzskatīta par Jelgavas pilsētas rašanās sākumu. Šogad maijā Jelgava atzīmēja 758. jubileju

    • Jelgavai ir 13 sadraudzības pilsētas: Alkāmo un Komo (Itālija), Hellefoša un Naka (Zviedrija), Novaodesa (Brazīlija), Pērnava (Igaunija), Rieijmalmezona (Francija), Šauļi (Lietuva), Sjiņjina (Taivāna), Velje (Dānija), Ivanofrankivska (Ukraina), Bjalistoka (Polija), Kārmela (ASV)

    • Jelgavai ir sava pilsētas dziesma “Satiksimies Jelgavā”. Video ar dziesmas atskaņojumu iespējams apskatīt šeit: Pilsētas

dziesma : Par Jelgavu : Pilsēta : Jelgava

    • 1775.gadā Jelgavā tiek atvērta augstskola Academia Petrina. – pirmā augstskola Latvijā. Jaunās ēkas autors

arhitekts Severīns Jensens. Skolas projektu izstrādāja šveiciešu akadēmiķis Georgs Zulcers.

    • 1785.gada 26.jūnijā mehāniķis Johans Ernets Bīnemanis palaiž pirmo gaisa balonu Latvijā.

    • 1895.gadā Jelgavā notiek IV Vispārējie latviešu dziesmu svētki, pagaidām pirmie un vienīgie Vispārējie dziesmu svētki ārpus Rīgas.

    • 1900.gadā izdod Latvijā pirmo sievietēm adresēto žurnālu latviešu valodā "Modes Vēstnesis".

    • 1939. gadā Jelgavā darbu uzsāka Latvijas Lauksaimniecības akadēmija (tagadējā LBTU) – vienīgā augstskola Latvijā, kurā var iegūt augstāko izglītību lauksaimniecības zinātnēs.

    • Jelgava ir vienīgā Latvijas pilsēta, kuras ģerbonī heraldiski attēlots arī valsts mazais ģerbonis, kas Jelgavas oficiālajai simbolikai piešķir lielu svaru un padara tās lietošanu – svinīgu. Tāpat Jelgava ir vienīgā pilsēta Latvijā, bez galvaspilsētas Rīgas, kurai ir savs lielais pilsētas ģerbonis.

    • Jelgavā ik gadu norit vietēja un starptautiska mēroga pasākumi: Starptautiskais Ledus skulptūru festivāls, Stādu dienas Jelgavā, Jelgavas pilsētas svētki, Starptautiskais Smilšu skulptūru festivāls, Vasaras Saulgriežu sagaidīšana un Lielformāta šamota skulptūru simpozijs, Vispārējie Latvijas piena, medus un maizes svētki, Tehnikas un inovāciju festivāls “Mehatrons”, kā arī citi.

Atklāj Jelgavas vēsturi!

Ģederta Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzejā iepazīsti nozīmīgas vēsturiskas norises no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām Jelgavā un Jelgavas novadā, kā arī apskati par latviešu Van Gogu dēvētā glezniecības vecmeistara Ģederta Eliasa darbu kolekciju. Iespēja uzkāpt arī muzeja tornī un apskatīt pilsētu no augšas.

Uzkāp Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas tornī un palūkojies uz pilsētu no putna lidojuma. 37 m augstajā skatu laukumā atrodas arī izstāžu zāle, kas apmeklētājus pārsteigs ar krāšņiem mākslas darbiem. Savukārt Torņa 3., 4. un 5. stāvā vēsture atklājas pavisam neierastā un modernā veidā, dodot iespēju apmeklētājiem virtuāli pielaikot senos kāzu tērpus un rotas, skatīties modes filmu, atklāt senās baznīcas un Jelgavas stāstus.

Iegriežoties Jelgavas Vecpilsētas ielas kvartālā, apmeklētājs nonāk pilsētas senākajā apbūves daļā, kas saglabājusies līdz mūsdienām. Kā zinām Jelgava II Pasaules kara laikā smagi cieta un vairāk kā 90% pilsētas tika nopostīta, šeit ir iespēja izjust seāns pilsētas gaisotni, apmeklēt Jelgavas Vecpilsētas māju un tās interaktīvo ekspozīciju un viesoties Dzīvesziņas un amatu sētā, lai atklātu senās amatu prasmes un latviešu tradīcijas.

Garšīgākie pilsētas piedāvājumi!

Iestiprinies Jelgavas viesmīlīgajos restorānos un omulīgās kafejnīcās, baudi ēdienu uz vietas vai līdzņemšanai vai laiski atpūties terasēs.

No 16.līdz 22.oktobrim gada gardākais piedzīvojums Jelgavas pilsētas un novada ēdināšanas uzņēmumos “BaudĒšana Jelgavas pusē”. Vairāk informācijas www.visit.jelgava.lv

Ļaujies piedzīvojumiem kopā ar ģimeni!

Dodoties pastaigā pa pilsētu, ģimenes ar bērniem ir aicināti atpūsties arī kādā no bērnu rotaļu laukumiem – Pasta salā, Ozolskvērā, Uzvaras parkā un Krasta ielā 9!

Atklāj dabu pašā Jelgavas sirdī!

Uz salas aiz Jelgavas pils – applūstošajās Lielupes palienes pļavās ganās vairāk kā 80 savvaļas zirgi. Teritorija ir piemērota mierīgām pastaigām un dabas bagātību iepazīšanai, ņemot palīgā botānisko ceļvedi vai arī dodoties pļavās vides gida pavadībā, kurš zina visu par zirgiem, augiem un citām dabas vērtībām.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 29.04.2024 Biznesa pusdienu piedāvājums Hercogs Mārupe
Restorāns Hercogs Mārupē, Vītiņu ielā 4A aicina jūs uz biznesa pusdienām darba dienās no plkst. 11:30-15:00! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 04.05.2024 Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46688294sec.