Top pastāvīgā ekspozīcija "Teic, Gauja, Valmieras stāstu!"

Valmieras Novadpētniecības muzejā turpinās darbs pie pastāvīgās ekspozīcijas „Teic, Gauja, Valmieras stāstu!” veidošanas, ko apmeklētājiem iecerēts atklāt nākamā gada vasarā, atzīmējot Valmieras 725.jubileju. Ekspozīcijā būs aptverti visi Valmieras attīstības posmi, vēsturiskos notikumus atainojot ar moderno tehnoloģiju un mūsdienīgu uzskates līdzekļu palīdzību.

Valmieras Novadpētniecības muzeja direktore Iveta Blūma pastāstīja, ka ekspozīcija par Valmieru būs trīs daļās. Pirmajā no tām - „Senvēsture un pilsēta Viduslaikos” būs atspoguļots laika periods, kad Valmieras teritoriju sāka apdzīvot cilvēki līdz pat 18.gs.sākumam. „Šajā ekspozīcijas daļā varēs uzzināt, kā cilvēki tajā laikā veidoja savu dzīvi, ar ko nodarbojās. Īpaši akcentēsim Gaujas nozīmi Valmieras attīstībā un vēsturē. Par vēsturiskajiem notikumiem mēģināsim stāstīt ar dažādu moderno tehnoloģiju un uzskates līdzekļu palīdzību – būs plašs digitālais materiāls, rotējošas vitrīnas, vaska figūras, dzīvnieku mulāžas un citas mūsdienīgas lietas. Ekspozīcijas pirmajai daļai jau esam saņēmuši SIA „Mākslas fabrika Nr.7” izstrādāto māksliniecisko projektu. Pavisam drīz tiks uzsākta iepirkuma procedūra par ekspozīcijas pirmās kārtas „Senvēsture un pilsēta Viduslaikos” izveidošanu. Jāsaka, ka finansiāli šī būs dārgākā ekspozīcijas daļa, taču vēlamies to veidot ne vien vēsturisku, bet arī atraktīvu,” stāsta Iveta Blūma.

Ekspozīcijas otrā daļa „Valmiera – apriņķa un rajona pilsēta” atspoguļos laika periodu no 1783.gada, kad Valmiera kļuva par apriņķa pilsētu, līdz pat 20.gs. Apmeklētāji varēs uzzināt, kas jauns un būtisks pilsētā, arhitektūrā un cilvēku dzīvē noticis šajā laika posmā. „Muzeja speciālisti pie ekspozīcijas otrās kārtas strādā jau vairākus gadus. Izdevies piesaistīt finansējumu vairākos projektos – gūts gan Valsts kultūrkapitāla fonda, gan Eiropas Savienības Phare programmas finansiāls atbalsts – muzejs iegādājies vaska figūras, vitrīnas, norisinājusies arheoloģisko priekšmetu restaurācija,” skaidro Iveta Blūma, piebilstot, ka „visi ekspozīcijā izmantotie arheoloģiskie priekšmeti būs restaurēti – „tas ir dārgs, bet nepieciešams process”.

Ekspozīcijas trešā daļa „Valmieras pilsētas lauku teritorija” stāstīs par laiku, kad tika paplašinātas Valmieras teritorijas robežas un kādreizējie ciemi pievienojās pilsētai. Muzeja apmeklētāji varēs uzzināt, kā veidojās to cilvēku dzīve, kuri dzīvoja pilsētā un tuvu pie pilsētas. Šī ekspozīcijas daļa vienlaikus būs vērtīga bāze muzejpedagoģiskajām programmām,” atzīst Valmieras Novadpētniecības muzeja direktore.

„Valmieras pastāvīgā ekspozīcija, kas tik ilgi gaidīta un gatavota, būs lieliska dāvana pilsētas 725.gadu jubilejā. Ekspozīcijā, ko izmantosim vismaz 20 gadus, būs aptverti visi Valmieras attīstības posmi, savukārt pēdējo gadu notikumi un aktualitātes mūsdienu mākslā, kultūrā būs redzamas izstādēs, ko regulāri eksponējam gan muzeja Izstāžu namā, gan izstāžu zālēs,” piebilst Iveta Blūma.

Pastāvīgā ekspozīcija „Teic, Gauja, Valmieras stāstu!” tiek veidota ar Valmieras pilsētas pašvaldības finansiālu atbalstu, līdzekļus paredzot 2007.gada un 2008.gada pašvaldības budžetā, tāpat finansējumu plānots piesaistīt dažādos projektos.

Jau ziņots, ka Eiropas Savienības Phare programmas projekta „Kvalitatīvas kultūrvides izveidošana Valmieras vecpilsētā un muzeja pieejamības un ilgspējīgas attīstības veicināšana” ietvaros tika izbūvēta Valmieras muzeja fondu ēka, kas pielāgota ekspozīcijas telpu, muzeja krātuvju, speciālās bibliotēkas un lasītavas vajadzībām.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.05.2024 - 07.06.2024 5* atpūta Antālijas kūrortos Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri un 7 naktis 5* viesnīcā, viss iekļauts ēdināšanas programma // Akcija līdz 04.06. | Skatīt vairāk
no 435 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.06.2024 - 10.06.2024 Zinātnes un izklaides diena Tartu! Nikos Travel
Vasaru var iesākt aizraujoši. Pārsteigumiem pilna diena Tartu- Ahha centrs un vienmēr jaunā Tartu pilsēta- 08.06.2024, cena 35 EUR | Skatīt vairāk
35 EUR
Mazpilsētu un lauku koru konkurss Valmieras novada Tūrisma pārvalde
15.jūnijā plkst. 12.00 Mazsalacas Kultūras centrā norisināsies X Mazpilsētu un lauku koru konkurss! | Skatīt vairāk
Lidojums + Kruīzs. Antiļu salas 7 naktis Estravel Latvia
Lidojums no Parīzes + Karību salu kruīzs 7 naktīm. Akcija līdz 31.05. // ceļošana: novembris - februāris | Skatīt vairāk
no 1413 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.20201111sec.