Iznākusi enciklopēdija "Latvijas luterāņu baznīcas"

Ziemassvētku priekšvakarā dienasgaismu ieraudzīja unikālā izdevuma – enciklopēdijas "Latvijas luterāņu baznīcas", pēdējie divi sējumi. Darbs pie apjomīgā uzdevuma ilga piecus gadus, bet autors Vitolds Mašnovskis informācijas vākšanai un apkopošanai veltījis 14 mūža gadus.

Enciklopēdija sastāv no četriem sējumiem latviešu un angļu valodā. Tajā iekļauti 336 Latvijas luterāņu dievnami, 3192 ārskatu, interjera un iekārtojuma fotoattēli. Katras baznīcas atrašanās vieta ir attēlota grāmatas ietvertajā Latvijas kartē, tādējādi jebkuram interesentam ir iespēja enciklopēdijā iegūto informāciju papildināt ar paša redzēto uz vietas. Izdevumā apskatāmas arī Rīgas Ķeizariskā liceja rektora un vēsturnieka Johana Kristofa Broces veidotie Latvijas luterisko baznīcu zīmējumi.

Enciklopēdijas pirmajam sējumam (A—G) uz vāka redzama Ērģemes baznīca un pilsdrupas, 2.sējumam (I - L) Lielstraupes pils un baznīca, 3. sējumam (M-Sal) uz vāka redzama Rīgas pilsēta 1630. gadā (J. Broces zīmējums 1801. gads), 4. sējumam (Sar-Z) – skats uz Vangažu baznīcu (J. Broces zīmējums 1801. gads).

Enciklopēdijas "Latvijas luterāņu baznīcas" trešā un ceturtā sējuma atvēršanas svētkos 14.decembrī, Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejā mākslas vēstures doktors Ojārs Spārītis norādīja, ka katras tautas dzīvotspēju un pēctecību var mērīt pēc enciklopēdiju izdošanas. Četrās grāmatās ietvertā informācija ir dokumentāla liecība par Latvijas sabiedrību tās vēsturiskās, sociālās un garīgās piederības aspektā, pamācošs sabiedrības vērtību orientieru un ētisko kritēriju spogulis.

Enciklopēdijas izdevēja - aģentūras "Due" - valdes locekle Inta Bērente-Strenga uzsver, ka ir pabeigts viens no apjomīgākajiem kultūrvēstures projektiem kopš neatkarības atgūšanas. "Tas ir unikāls darbs. Ieguldot milzu pūles, ceļojot, fotografējot, vācot materiālus no arhīviem un muzeju fondiem, autors ir nolicis mums priekšā to, ko lielākā daļa nekad neredzētu un neuzzinātu. Esmu pārliecināta, ka tik visaptverošs pētījums par šo tēmu tuvākajā nākotnē neatkārtosies” norāda I. Bērente-Strenga.

Izglītības un zinātnes ministre Baiba Rivža norādīja, ka ir grāmatas, kas glabājas katra cilvēka mājas bibliotēkā un tiek nodotas no paaudzes paaudzei un sargātas kā lielākais dārgums. Šai saimei nu pievienojas vēl viens unikāls izdevums – enciklopēdija "Latvijas luterāņu baznīcas".

Pēc LPP/LC frakcijas priekšsēdētāja Andra Bērziņa vārdiem Latvija varētu būt lepna, ja katrs aiz sevis atstātu tādu pieminekli, kā autors V.Mašnovskis.

Atvēršanas svētkos notika pilna enciklopēdijas komplekta loterija. Laimīgo lozi izvilka Rīgas domes deputāte Aina Krūkle.

Enciklopēdijas izdevēji uzsākuši akciju aicinot izdevumu iegādāties, dāvinot to sava dzimtā pagasta vai skolas bibliotēkai.

Izdevuma iznākšanu finansiāli atbalstījusi Latvijas Pirmā partija, partija "Latvijas Ceļš", Valsts kultūrkapitāla fonds.

Enciklopēdijas izdevēja, aģentūra "Due" numurētās enciklopēdijas pirmo komplektu dāvina Valsts prezidentam Valdim Zatleram.

Enciklopēdijas autors Vitolds Mašnovskis dzimis 1942. gadā. Studējis ekonomiku. Vairākus gadus strādājis žurnālistikā. No 1990. gada – Latvijas Žurnālistu savienības biedrs. Vairāk nekā 15 gadus bijis Tukuma mākslas muzeja ārštata zinātniskais līdzstrādnieks. Vairāku publikāciju par muižu, baznīcu, skolu un kapu vēsturi autors. No 1993. gada Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas darbinieks. Pirms piecpadsmit gadiem nopietni pievērsies Latvijas muižu un baznīcu vēsturei. Četru sējumu darba "Muižnieku apbedījumu memoriālā kultūra Latvijā. 16.–20. gs." autors. Latvijas Kultūrkapitāla fonda vairāku gadu stipendiāts.

Informāciju sagatavoja aģentūras "DUE" sabiedrisko attiecību vadītājs Dainis Mjartāns.

Tuvāka informācija par grāmatu Inta Bērente – Strenga 26532769

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.06.2024 - 17.06.2024 airBaltic pop-up lidojumi Liepājas reģiona TIB
Latvijas lidsabiedrība airBaltic paziņo, ka nodrošinās pop-up lidojumus no Rīgas uz Liepāju. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.06.2024 - 22.06.2024 Vasaras Saulgrieži Kocēnos Valmieras novada Tūrisma pārvalde
21.jūnijā pl.21.00 Kokmuižas promenādē notiks “Vasaras Saulgrieži Kocēnos” kopā ar postfolkloras kopu “Rikši” un pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.05.2024 - 20.06.2024 Sauilgrieži Gotlandē. Pēdējās vietas Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 2 naktis 3* viesnīcā Visbijā, brokastis // Iekļauts velosipēda pārvadājums // Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 529 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.18914914sec.