Āraišu muzejparku pievieno Nacionālajam vēstures muzejam

Āraišu muzejparks ir kultūrvēsturisks piemineklis, kas atrodas Cēsu rajonā. Tajā ietilpst akmens un bronzas laikmeta ēku rekonstrukcijas, ezerpils - seno latgaļu apdzīvota vieta 9. - 11. gs., kā arī Livonijas laika pilsdrupas. Līdz šim to apsaimniekoja Āraišu Ezerpils fonds, tagad komplekss ir kļuvis par Latvijas Nacionālā vēstures muzeja sastāvdaļu.

Atbilstoši LR Kultūras ministrijas lēmumam, 2008. gada 2. janvārī Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā (LNVM) izveidota Āraišu Arheoloģiskā muzejparka nodaļa un par tās vadītāju iecelta arheoloģe Anda Vilka. Līdz ar statusa maiņu kompleksa pilnais nosaukums ir Āraišu ezerpils brīvdabas arheoloģiskais muzejs.
Šīs pārmaiņas rosinājuši vairāki apsvērumi. Viens no populārākajiem un unikālākajiem vēstures pieminekļiem Latvijā līdz šim darbojies tikai sezonāli - 5 mēnešus gadā, tādējādi pilnībā netika izmantots. Ezerpils rekonstrukcija jau fiziski nolietojusies, nepieciešams veikt celtņu nomaiņas un labošanas darbus, nostiprināt pilsdrupas, sakārtot apkārtni, un veikt dažādas citas darbības, ko nespēj struktūra, kuras muzejisko funkciju realizācija ir ierobežota, jo tā nav akreditēta kā muzejs.
Zinātniskos nolūkos LNVM iecerējis izveidot un attīstīt Āraišu Arheoloģiskā muzejparka pamata eksperimentālās arheoloģijas nodaļu, ar laiku, iespējams, kultūrvēsturiskajam kompleksam kļūstot par Latvijas reģiona eksperimentālās arheoloģijas centru.
Laikaposmā 2008. - 2012. gads Nacionālais vēstures muzejs atbilstoši piešķirtā finansējuma iespējām Āraišu ezerpils brīvdabas arheoloģiskajā muzejā plāno pabeigt ezerpils rekonstrukciju un nepieciešamos celtņu atjaunošanas darbus, nostiprināt Āraišu pils mūra nocietinājumus, radīt kompleksa materiāltehnisko bāzi, sakārtot un labiekārtot teritoriju, kā arī nodrošināt muzeja līdzstrādniekus ar darba telpām, ūdensapgādi, elektrību, signalizāciju.
Āraišu ezerpils brīvdabas arheoloģiskā muzeja attīstības plānos paredzēts: dabai draudzīgā un kultūrvēstures piemineklim atbilstošā veidā labiekārtotā vide ļaus uzņemt apmeklētājus visu gadu, iespējams, tematiski varētu paplašināt arī ekspozīciju; muzejparka teritorijas vide atainos mūsdienīgu skatījumu uz brīvdabas kultūrvēsturisku kompleksu, ievērojot muzeja prasības un apmeklētāju vēlmes; apmeklētāji arī ar interaktīvu metožu starpniecību varēs apzināt un apgūt Latvijas vēsturi. Turklāt muzejparks piedāvās daudzveidīgu muzejpedagoģisko programmu klāstu, kas ļaus skolēniem daudz aizraujošāk, efektīvāk un pilnvērtīgāk apgūt vēsturi. Muzejparks varētu kļūt par starptautisku zinātnisku aktivitāšu norises vietu; savukārt jaunradītā infrastruktūra nodrošinātu dalībnieku un apmeklētāju vajadzības, ekspozīciju un nodarbību telpas, biļešu un suvenīru tirgotavu, atbilstošu atpūtas zonu apmeklētājiem. Protams, muzejparkā tiks izveidota plaša patstāvīgā ekspozīcija, kas vēstīs par Āraišu arheoloģisko izrakumu gaitu un atrastajām senlietām.

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Strūve nav skrūve! Madonas TIC
20. jūlijā ceļotāju diena Madonas novadā, jo šogad UNESCO Pasaules mantojumā iekļautajam Strūves ģeodēziskajam lokam 200 gadu, kopš mērījumu | Skatīt vairāk
Mākslinieku tikšanās Vecsalienā TAKA
Mākslinieku tikšanās Vecsalienas muižas pilī | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 06.07.2024 - 13.07.2024 Jūras svētki Liepājā Liepājas reģiona TIB
Jūras svētki Liepājā tiks svinēti 13. jūlijā. Pasākumi un notikumi aptvers Jūrmalas parka teritoriju no Jūrmalas ielas līdz koncertdārzam “Pūt, | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.07.2024 - 09.07.2024 Atpūta augstākajā viesnīcā Kosta Blanka! Atlantic Travel
🌴Gran Hotel Bali / Spānija 🍎Ēdināšana - Brokastis ✈️ Izlidošana 12.07 - 7 naktis | Skatīt vairāk
no 843 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.75515604sec.