Jelgavas pils Kurzemes hercogu kapenēs iesvētīts restaurēts sarkofāgs

Jelgavas pilī, Kurzemes hercogu kapenēs arhibīskaps Jānis Vanags iesvētījis kārtējo restaurēto sarkofāgu, kas glabā hercogienes Sofijas Amēlijas mirstīgās atliekas.

Sarkofāga iesvētīšana notika klātesot Rundāles pils muzeja direktoram Imantam Lancmanim, Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) rektoram Jurim Skujānam, Kurzemes bruņniecības līderim, baronam Oto fon Grothusam, kā arī vairākiem citiem viņa vadītās organizācijas pārstāvjiem.

Līdz šim Jelgavas pilī esošajās Kurzemes hercogu kapenēs, kur pavisam atrodas 21 metāla sarkofāgs un deviņi koka šķirsti, ar Rundāles pils muzeja gādību bija restaurēti trīs sarkofāgi ar hercoga Ernsta Johana Bīrona, hercogienes Beningas Gotlības un hercoga Vilhelma mirstīgajām atliekām. Tagad tiem pievienojies hercogienes Sofijas Amēlijas sarkofāgs, kura dzimusi 1650. gadā kā Nasavas – Zīgenas princese. Princis troņmantnieks Frīdrihs Kazimirs, slavenā hercoga Jēkaba dēls un tobrīd pulkvedis holandiešu kavalērijā, princesi apprecēja 1675. gadā. Laulībā pavadītajos 13 gados Sofija Amēlija devusi dzīvību pieciem hercoga pēcnācējiem, taču, drīz pēc jaunākā - meitas Kristīnes – piedzimšanas, no karstuma drudža mirusi.

Par to, ka hercogienes īsais, bet cildenais vienkāršās sievietes mūžs nav bijis velts, apstiprina viņas sarkofāga greznie rotājumi un sešas plāksnes ar uzrakstiem kā līdzcilvēku mīlestības apliecinājums. Sarkofāga tehniskā restaurācija, kā apgalvo mākslas vēsturnieks Imants Lacmanis, ir bijusi ļoti sarežģīta un tā ilgusi aptuveni pusotru gadu, nodarbinot piecus restauratorus un vairākus tehniskos darbiniekus. Līdzīgi kā hercoga Vilhelma mūža mājas, arī šī sarkofaga restaurācija veikta galvenokārt par Kurzemes bruņniecības ziedotajiem līdzekļiem 7000 eiro apmērā, kā arī ieguldot Rundāles pils muzeja līdzfinansējumu. Kā Rundāles, tā Jelgavas pils saimnieki ar plašas sabiedrības atbalstu Latvijā un Vācijā ir apņēmības pilni turpināt Kurzemes hercogu sarkofāgu, šķirstu un tekstiliju gan konservāciju, gan restaurāciju.

Kurzemes hercogu kapenes Jelgavas pilī un tām līdzās izvietotā ekspozīcija darbojas kā Rundāles pils muzeja filiāle un tas ir viens no tūristu iecienītākajiem apskates objektiem Zemgalē.

Ekspozīcija ir apskatāma tūrisma vasaras sezonā līdz 31.oktobrim katru dienu no pulksten 9 līdz 16.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Burtnieka Kausa izcīņa Ošu regatē 2024 Valmieras novada Tūrisma pārvalde
29. un 30. jūnijā Burtnieka centra laivu kanālā norisināsies tradicionālā Burtnieka Kausa izcīņa Ošu regatē 2024. | Skatīt vairāk
Ģimeņu diena Sajūtu parkā  Valmieras novada Tūrisma pārvalde
Sestdien, 29. jūnijā, plkst. 12.00-15.00, aicinām uz piedzīvojumiem un aizraujošām nodarbēm bagātu dienu “Sajūtu parkā” Ģimeņu dienas ietvaros! | Skatīt vairāk
Latvijas čempionāts vieglatlētikā Valmieras novada Tūrisma pārvalde
29. un 30. jūnijā Jāņa Daliņa stadionā norisināsies Latvijas čempionāts vieglatlētikā, kura programmā iekļauta septiņcīņa un desmitcīņa. | Skatīt vairāk
Dodies garšu ceļojumā Latgalē Latgale.travel
Rēzeknes un Ludzas Mājas kafejnīcu dienas jau šajā nedēļas nogalē! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.85729194sec.