Atklās akcijas "Viena diena Ogres rajonā-2008" izstādi

2008.gada 26.septembrī pulksten. 17.00 Ogres mākslas skolā, bet pulksten 18.00 Ogres Vēstures un mākslas muzejā atklās akcijas „Viena diena Ogres rajonā-2008” izstādi un prezentēs izstādes katalogu.

Šogad aprit 20 gadi kopš iepriekšējās foto akcijas "Viena diena Ogres rajonā 1988”, kad daudzi Latvijas fotogrāfi pirmoreiz vienojās 24 stundu akcijā, lai kopīgi veidotu Atmodas laika fotodokumentu par Ogres rajona cilvēkiem un sadzīvi. Tapa mākslinieciski nozīmīgs un vēsturisks materiāls, kas bija aplūkojams plašā izstādē, bet šobrīd, ieguvis laika pievienoto vērtību, glabājas Ogres Vēstures un mākslas muzeja krājumā.

Šo divdesmit gadu laikā ir mainījusies ne tikai valsts politiskā iekārta un sociālā situācija, bet jaunu uzplaukumu piedzīvojusi arī fotogrāfija – mainījušās tehniskās iespējas, jaunus aspektus ieguvis fotogrāfa dokumentālais un radošais redzējums, fotogrāfijā sevi piesaka jauna paaudze. Tādēļ Ogres Vēstures un mākslas muzejs sadarbībā ar foto klubu „Ogre” atkārtoti aicināja kopā foto profesionāļus, lai, apvienojot fotogrāfa subjektīvi cilvēcisko redzējumu, fotogrāfijas labākās tradīcijas un kameras tehniskās iespējas, notvertu mirkli, kas vieno Ogres rajona sabiedrību, vidi un norises 2008.gada 22.maija diennakts 24 stundās. Šoreiz akcijā piedalījās jau lielāks fotogrāfu skaits – 66 autori. Akcijas noteiktajās telpas un laika robežās profesionālā dialogā satikās divas fotogrāfu paaudzes. No vienas puses klasiķi, kuru vārdi lielākoties jau ir stabilas vērtības Latvijas fotogrāfijas vēsturē, kā Pēteris Korsaks, Gunārs Janaitis, Aivars Liepiņš, Gvido Kajons, Andrejs Grants, Valts Kleins, Valdis Brauns, Raimonds Rencis, Vitālijs Stīpnieks, Vitauts Mihalovskis, Andris Krieviņš, Andris Tenass, Juris Kalniņš, Andris Linde, Jānis Buls, Aivis Šmulderis, Dainis Kārkluvalks, Uldis Balga, Georgs Jemeļjanovs, Mārtiņš Vīlipsons un citi. Viņiem līdzās jaunā fotogrāfu paaudze, to vidū – Gundega Deģe, Jānis Pipars, Aivars Purmals, Toms Zariņš.

Akcija „Viena diena Ogres rajonā” apvieno divus nozīmīgus kultūras aspektus – dokumentēšanu un jaunradi. Dokumentējot Ogres rajonu un tā cilvēkus kā 21.gadsimta sākuma Latvijas nelielas teritorijas daļas tuvplānu, tapusi mākslinieciski augstvērtīga fotogrāfija. Turklāt jaunrades un mūsdienīgu izpratni par skaisto ietvēris arī pats dokumentēšanas process – fotogrāfijas kā dokumenta un mākslas darba centrā nonākušas ne tikai Ogres rajonā sastopamas kultūrvēsturiski nozīmīgas vērtības un personības, bet arī ikdienišķais un šķietami necilais. „Viena diena Ogres rajonā -2008” vēlreiz apliecināja, cik ļoti bezgalīgu māksliniecisku un tematisku daudzveidību iespējams sasniegt, kopīgi stāstot vienas diennakts stāstu par dzīvi un cilvēkiem pasaules mērogam tik niecīgā ģeogrāfiskā telpā kā Ogres rajons.

Izstāde Ogres Vēstures un mākslas muzejā un Ogres mākslas skolā būs skatāma līdz 2008.gada 26.oktobrim.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.06.2024 - 03.07.2024 Grila & vīna vakars 28. jūnijā Jurmala Golf Club & Hotel
Grila un vīna vakars pie mums - Jurmala Golf Club & Hotel! 📆Kad? 28. jūnijā ⏰Cikos? no plkst. 18:00 Tālrunis rezervācijai:+371 23280303. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.06.2024 - 04.07.2024 Nakšņo kultūras tūrisma glempingos Latvijā Kultūras Tūrisms
Apceļo Latviju un nakšņo sešos moderni aprīkotos glempingos vietējās saimniecībās Ozolniekos, Pierīgā, Alsungā, Amatā, Mazsalacā, Koknesē: www | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.58049583sec.